Jump to content

Ses Terapisi ile İçe Dönüş Çalışması


nevermore

Önerilen Mesajlar

içe dönüş Çalışmasına hazırlık

Yarım saatlik bir zaman diliminde oturarak veya yatarak hareket etmeden durabileceğiniz rahat bir pozisyon almalısınız. Dikkat etmeniz gereken şey omurganızın düz durmasını sağlamaktır. Yastıksız sırt üstü, eller alnın altında toplanmış yüzüstü, sırtını duvara dayamış, bağdaş kurmuş veya yoga sandalyesinde oturmuş olarak kalabilirsiniz. El ve parmaklarınızı hiçbir özel pozisyon uygulamak için zorlamayın. Oturuşta avuçlarınızı dizlerinize veya bacak üstlerinize, yatışlarda yere temas ettirebilirsiniz.

 

Çevre faktörlerin üzerimizdeki etkisini en aza indirmek için çalışma boyunca gözlerimiz hep kapalı olmalıdır. Çalışma iyi havalandırılmış, sessiz, sakin ve manyetik enerjisi temizlenmiş ( Cep telefonları tamamen kapatılmış ve elektronik aletlerin fişleri elektrikten çıkarılmış ) bir alanda yapılmalıdır

 

Enerjiyi yükseltme

 

Meditasyona başlamadan önce uyuyan bedeni harekete geçirmek ve enerjiyi yükseltmek için ateş nefesleri uygulamak gerekir. Bunun için her saniyede bir nefes alış verişine denk gelecek bir ritimle burundan alıp burundan verdiğimiz solunumu uygularız. Bu Nefes çalışmasında nefes alma aktif/ güçlü, nefes verme ise pasif/ zayıf ve kendiliğinden olarak gerçekleştirilir. Nefes hızla aldıktan sonra kendiliğinden verilmelidir. Dikkat nefes verişte değil, alışta toplanır. İki dakika süresince tempo aksatılmadan sürdürülür.

 

Birlik nefesi

 

Birlik nefesi çalışması yaklaşık iki dakika süre ile uygulanarak beynin iki lobunun eşitlenmesi ve dualetik düşüncenin mümkün olduğunca ortaya getirilmesi amaçlanır. Çalışmaya başlarken önce sağ burun kanalı kapatılarak sol burun kanalından derin nefes alınır. Sonra, sol burun kanalı kapatılarak sağ burun deliğinden nefes tamamen boşaltılır. Sol burun kanalı kapalıyken sağ kanaldan derin nefes alınır. Bu defa sağ burun kanalı kapatılarak sol burun kanalından nefes verilir. Burada esas olan nefesin verildiği burun kanalından tekrar alınması ve diğer kanaldan verilmesidir. Bu çalışmanın nefes alma ve verme sureleri ortalama 5’ şer saniyedir.

 

Diş Nefesi

 

Bu çalışma dikkat, istek ve enerji yükselmesini amaçlar. Bu çalışma için dişler birbirine kenetlenir. Dişlerin görünmelerini sağlayacak şekilde dudaklar açılarak aralanır. Dişlerin arasından sesli bir şekilde nefes alınır. Daha sonra ağız kapatılarak burundan nefes verilir. Nefes iki saniye sürede alınıp, iki saniye sürede verilir. Bir dakika süren çalışma yeterlidir.

 

Hımmm’ lama çalışması

 

Burundan nefes aldıktan sonra dudaklar kapalı olarak nefesin yettiği süre içinde hmm sesi çıkarılır. İki dakika süresince devam edilmesi uygun olan hımm’ lamanın kemikler ve tüm beden üzerindeki titreşimleri hissedilerek derinleşme sağlanır.

 

Derinleşmeye geçiş

 

Önce A sesi çıkarmaya başlıyoruz. Bir dakika süresince aaaa sesi çıkarmaya devam ediyoruz. Bir süre sessiz olarak meditasyona devam ediyoruz.

 

Bir dakika sürecek U sesi çıkartmaya başlıyoruz ve sonrasında bir süre daha sessiz kalıyoruz.

 

Nefes alıyoruz. Hhhmm sesi çıkararak nefesi veriyoruz. Nefesi uzunca bir süre hhhh sesi olarak (soluk borusuna sürtünmenin oluşturduğu ses ) çıkarttıkan sonra nefesin bitimine yakın mmmm sesi çıkararak sonlandırıyoruz.

 

Tekrar sakinliği ve sessizliği devam ettirerek meditasyona devam ediyor ve uygun süre sonunda çalışmayı sonlandırıyoruz.

Mustafa kartal : ses teknikleri isimli kitaptan

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...