Jump to content

BHAKTİ - İmana Sadakat


nevermore

Önerilen Mesajlar

Yüksek seviyeli bir öğrenci Gurusuna şu mesajı gönderdi;

“Deli adama söyle, insanların huzuru kaçtı”

“Deli adama söyle, artık yiyecekler pazar bulamıyor”

“Deli adama söyle, düzeni bozulmayan ülke kalmadı”

“Deli adama söyle, bunu söyleyen de bir deli adam.”

Guru keder içinde gülümsedi ve sessizce başını eğdi. Bundan kısa bir süre sonra Guru aniden yok oldu ve öğrenci de birkaç ay sonra öldü.

O Guru, Bengal’deki Vaishnava tarikatının kurucusu Sree Krishna Chaitanya idi. Amacı sınıflardan ve inançlardan bağımsız bir ruhsal insanlık kardeşliği kurmaktı. Sınıfsal kuralların şu anda olduğundan daha katı olduğu bir dönemde, farklı dinler birbirlerine bitmek bilmeyen bir düşmanlık içindeyken, Hinduların farklı dini mezhepleri birbirlerine karşı keskin bir nefret duygusu içindeyken ve korkunç Tantrik ritüellerde ilahların sunaklarında insan kurban edildiği bir dönemde, Chaitanya ve onu izleyenler, dünyadaki tüm insanlar için barış ve iyi niyet tohumları ekiyor, tüm katı kuralları göz ardı ediyordu ve mükemmel bir eşitlik ortamındaki kardeşliklerinde diğer dinlerden olanları bile kabul ediyorlardı.

Bu yüksek zeka sahibi ve bilgili Brahmin Chaitanya, her türlü konfordan uzak durmuş ve genç yaşta hayatının geri kalan kısmını insanlığın ruhsal mutluluğuna adayarak gönüllü bir sürgün hayatı yaşamıştır. Alçakgönüllülüğü, sevecen davranış biçimi, kendini feda edişi, kendini amacına adayışı ve herkese olan kibarlığı tüm övgülerin ötesindeydi. Bilgisi, ilişki kurduğu herkes üzerinde derin bir etki yaratırken alçakgönüllülüğü ve sevecenliği ile dini bir tartışmadaki yenilgi sancılarını dindirmiştir.

Evini terk ettikten sonra katı bir şekilde bekar yaşantısını sürdürmüştür ve öğrencilerine karşı da aynı şekilde çok katı olmayı sürdürmüştür.

Kozmik evrim hakkında öğrencilerine öğrettiği felsefe dünya üzerinde kurmaya çalıştığı kurum ya da kardeşliğin Bhakti’yi, İmanı ya da Sadakati temel aldığı görülmektedir.

Peki Bhakti nedir? Bhakti, ruhun Yüksek Zeka için duyduğu açıklanamayan özlemi, alçakgönüllülüğün, sevginin ve kendini adamanın ikiz kızkardeşidir. Bhakti her insanda potansiyel olarak bulunur ama genel olarak bencilliğimiz ve kibirliliğimiz sayesinde aktif hale geçemez. İçimizdeki ilk parıldayışı Bhagavad Geeta’da Satwikee Sraddha adını verdiğimiz şeydir.

Kendini feda eden kişinin sevinci, bir annenin çocuğuna olan sevgisi, içten bir arkadaşlık veya cinsel sevgi, hepsi içimizde potansiyel olarak bulunan aynı ruhsal niteliğin tezahürleridir; Bhakti’nin!...

Ruhsal ilerleyiş yolundaki tüm çabalarımızın tek bir ortak adı vardır; Yoga, ya da daha uygun adıyla Sadhana. Sadhana üç türden oluşur; Gnanam bilgisi, doğru Yoga ve Bhakti. Bu, bir Gnanee’ye ya da bilen kişiye *Brahm olarak (*Evrende yayılan prensip), bir Yogiye *Atma (*yüksek benliğimiz), bir Bhakta’ya *Bhagavan (*altı sınıfa ayrılan tüm güçlerin tanrısı) olarak görünmektedir. Dolayısıyla bu görünme, kişinin üç yoldan birine ya da çabanın üç bölünüşünden birine yönelik seçimine olan uygunluğuna bağlı olmaktadır. Bununla beraber başlangıç eğitimi pek çok yönden her üçünde de aynıdır, örneğin katı bir vejateryenlik, evlenmeden geçirilen bir hayat, zihinsel temizlik, sözlerde ve eylemlerde arılık ve ruha adanma hali...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...