Jump to content

Kara Harp Okulu Tarihçesi ve Bilgiler


gizemystery

Önerilen Mesajlar

Tarihçe:

 

19. Yüzyılın başlarında bilim ve teknolojide sağlanan gelişmeler, askerî alana da yansıyarak harp sanatına yeni boyutlar kazandırmıştır. Osmanlı Devleti de bu gelişmelere ayak uydurarak, 1826 yılında geleneksel askerî yapının temeli sayılan Yeniçağ Ocağı’nı kaldırmıştır.

Yeni oluşturulan ordunun subay ihtiyacını karşılamak için; 1795’de topçu ve istihkam subayı yetiştirmek üzere Mühendishane-i Berri Hümayun İstanbul Eyüp’te açılmıştır. Mekteb-i Harbiye Sultan II. Mahmud'un emriyle 1834 tarihinde kurulmuştur.

Başlangıçta eğitimin bütün basamaklarında faaliyet gösteren Harbiye, ilk mezunlarını 1841 yılında verebilmiştir. 1845 yılında askerî idadilerin kurulması ve aynı yıl yapılan program geliştirme çalışmaları sonucunda Harbiye, eğitim süresi dört yıl olan bir yüksek okul niteliği kazanmıştır.

Harbiye, 1908 yılına kadar geçen süre içinde öncelikle piyade ve süvari subaylarını yetiştirmiştir. 1905 yılında beş ordu merkezinde açılmış olan Edirne, Manastır, Erzincan, Şam ve Bağdat Harp okulları, kısa bir süre sonra kapatılmışlardır. Bundan sonra sadece İstanbul’daki Harbiye Mektebi, eğitim ve öğretime devam etmiştir.

Art arda gelen savaşlar döneminde hızlandırılmış bir eğitim programı uygulanarak cephelere subay yetiştiren Harbiye, Mütareke Dönemi'nde 1 Temmuz 1920 tarihinde Ankara’da Abidin Paşa Köşkü'nde eğitim ve öğretime başlamıştır. Harp Okulu, ilk mezunlarını 1 Kasım 1920 tarihinde vermiştir.

Atatürk, bu vesile ile okul şeref defterine "Türkiye Büyük Millet Meclisi, ya İstiklâl, ya Ölüm! Andıyla yetişen ilk istiklâl subaylarının ordu ve milletimize takdim ve tevdi olunduğunu görmekle bahtiyardır." şeklinde duygularını ifade etmiştir. Lozan Antlaşması’nın imzalanmasından sonra Harp Okulu, tekrar İstanbul‘da öğretime başlamıştır.

Harp Okulu, 25 Eylül 1936 tarihinde Ankara’ya nakledilerek yeni yapılmış olan binasında (Atatürk Sitesi) eğitimine başlamıştır. İki yıl olan eğitim süresi 1948 yılında üç yıl, 1963 yılında iki yıl, 1971 yılında üç yıl, 1974 yılında dört yıl olarak düzenlenmiştir.

1974 - 1991 yılları arasında Makine, İnşaat, Elektrik- Elektronik, Yönetim/İşletme bölümlerinden lisans düzeyinde eğitim veren Kara Harp Okulu, 1991 - 1992 eğitim öğretim yılından itibaren Sistem Mühendisliği programına aşamalı olarak geçmiştir.

11 Mayıs 2000 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen ve 17 Mayıs 2000 tarihinde resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Harp Okulları Kanunu ile Kara Harp Okulu "yüksek öğretim kurumları" içerisinde "üniversiteler" ile birlikte sayılmış, çağdaş bir yüksek öğretim kurumu olarak, üniversite yapısı çerçevesinde teşkilâtlanmasının yasal dayanağı oluşmuştur.

 

Tarihten Günümüze Bröveler:

 

Bröve:Bazı haklar gösteren ve devlet tarafından verilen berat, imtiyaz, ehliyetname. Birçok memleketlerde olduğu gibi, bizde de hava, deniz ve kara kuvvetlerinde kullanılan çeşitli bröveler vardır. Birinci Dünya Savaşından birkaç yıl önce subaylara ve astsubaylara verilmeye başlanan bröveler, bugün de değiştirilen bazı şekilleri ile verilmektedir.

 

 

1956-1962

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/e/e6/Brove_1956.gif

 

1962-1988

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/3/30/Brove_1962.gif

 

1988-1991

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/5/54/Brove_1988.gif

1991-2001

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/a/ab/Brove_1991.gif

 

 

2001-

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/9/9a/Brove_2001.jpg

Bröve Üzerindeki Sembollerin Açıklaması:

 

(1. Bröve)1834: Kara Harp Okulunun kuruluş tarihi

 

(2.Bröve)Çapraz Kılıç:Muharip subay olma simgesi

(3.Bröve)Çelenk: Subay simgesi

(4. Bröve)Güneş Işıklı Atatürk Resmi: Kendisi de Kara Harp Okulu mezunu olan Atatürk'ün Harp Okulu öğrencilerine ve Türkiye'ye yaydığı çağdaş uygar ve laik fikirleri simgeler.

(5.Bröve)Zemin Rengi: Rengin "kırmızı" olması Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağını ve Kara Harp Okulunun verdiği şehitleri simgeler.

 

 

Kara Harp Okulu Marşı:

 

Kara Harp Okulu Marşının Bestecisi

ÇETİNEL,Cevdet Şakir(1905 Edirne-1989 İstanbul)

 

 

 

İlk ve orta okulu Edirne'de okuduktan sonra, lise eğitimini Kuleli Askeri Lisesi'nde yapmış, 1929'da da Harp Okulu'ndan topçu subayı olarak mezun olmuştur. Yurdumuzun pek çok yerindeki topçu birliklerinde görev yapmış, 1960 yılında da emekli olmuştur. Emekli olduktan sonra TBMM Milli Saraylar Müdürlüğü yapmıştır.

Sanatçı ünlü "Harbiye Marşı"nın bestecisidir.

 

NOT: Araştırmacı ve etnomüzikolog Etem Ruhi ÜNGÖR araştırmaları sonunda marşın bestesinin Albay Hüsnü ÖNCÜ'ye ancak sözlerinin Cevdet Şakir ÇETİNEL'e ait olduğunu ayrıntılarıyla birlikte Musiki mecbuasında açıklamış ise de askeri makamlar marşın bestecisinin Cevdet Şakir ÇETİNEL olarak tescil edildiğini bildirmiştir.

KARA HARP OKULU(HARBİYE)MARŞI:

 

Yıldırımlar yaratan bir ırkın ahfadıyız (torunlarıyız),

Tufanları gösteren, tarihlerin yadıyız (hatırasıyız),

Kanla, irfanla (bilgiyle) kurduk biz bu Cumhuriyeti,

Cehennemler kudursa, ölmez nigahbanıyız (nöbetçisiyiz).

Yaşa varol Harbiye, yıkılmaz satvetinle (kuvvetinle),

Göklerden gelen bir ses sana ne diyor, dinle:

Türk vatanı üstünde sönmez güneşsin sen,

Kartal yuvalarında, hürdür millet seninle.

Yüz yıllardır Harbiye bu orduya şan verir,

Çıkardığı dehalar semalara yükselir

Baştan başa tarihtir mektebin her zerresi

Sarsılmayan azminle çelik kal'alar (kaleler) erir.

Şahikalar üstünde (zirvelerde) meydan okur bu erler

Yaklaşacak düşmana mezar olur bu yerler

Bağlayamaz bir kuvvet bu kasırga milleti

Tarihlere sorun ki bize "Ölmez Türk"derler

 

ALINTIDIR..

 

 

Harbiye Marşı'nı Dinlemek için Link:

 

http://www.trtube.com/izle.php?v=wncpvpwjgf

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...