Jump to content

Antik Mısır


Secret_Sun

Önerilen Mesajlar

Eski Mısır'da Metalurji

Metalurji en genel anlamıyla, gerekli hammaddeler kullanılarak metal ve alıaşımlarının üretilmesi, saflaştırılması, şekillendirilmesi ve korunmasını içeren bilim ve teknoloji dalıdır. Eski Mısır medeniyeti incelendiğinde, bundan yaklaşık 3000 - 3500 yıl önce, Mısırlıların başta altın, bakır, demir olmak üzere çeşitli maden ve metallerin çıkarılması ve işlenmesi konusunda uzman oldukları görülmektedir. Metalurjinin gelişmiş olması, Antik Mısırlıların, cevherlerin bulunması, çıkarılması, işlenmesi alanlarında ileri bir teknolojiye ve aynı zamanda gelişmiş bir kimya bilgisine sahip oldukları anlamına da gelmektedir.

 

http://nefertiti.iwebland.com/trades/gold.gifhttp://www.aldokkan.com/science/copper.jpg

 

Yapılan arkeolojik çalışmalar MÖ 3400 yıllarında Mısırlıların bakır cevherleri hakkında detaylı çalışmalar yaptıklarını ve metal alaşımları meydana getirdiklerini ortaya koymuştur. Dördüncü Hanedanlık döneminde (MÖ 2900 yılları), madenlerin araştırma ve işletmesinin en yüksek düzey yetkililer tarafından takip edildiği ve Firavunların oğulları tarafından denetlendiği bilinmektedir.

 

http://nefertiti.iwebland.com/trades/silver.gifhttp://chestofbooks.com/home-improvement/woodworking/Handcraft-in-Wood-And-Metal/images/Fig-4-Early-Egyptian-chair-and-settle-British-Museum-sho.jpg

 

Mücevherlerdeki ince işçilik, profesyonel altın işleme malzemelerinin kullanıldığını göstermektedir. Gerekli araç gereç olmadan bu derece ince işlemecilik yapılamaz. Mısırlıların altın işçiliğinin kalitesinin ve inceliğinin, günümüz işlemeceliğinden hiçbir farkı yoktur.

 

http://www.sciencemuseum.org.uk/images/object_images/535x535/10284168.jpg

http://nefertiti.iwebland.com/trades/bronze.gifhttp://chestofbooks.com/home-improvement/woodworking/Handcraft-in-Wood-And-Metal/images/Fig-3-Ancient-Egyptian-stools-one-with-hide-seat-made-of.jpg

 

Bakırın yanı sıra, eski Mısırlıların sıkça kullandıkları madenler ve metaller arasında demir de vardı. Bronzun üretimi için tin, camların renklendirilmesinde de kobalt kullanılıyordu. Mısır'da bulunmayan metaller ise başta İran olmak üzere diğer bölgelerden getirtiliyordu.

 

http://www.popsci.com/files/imagecache/article_image_large/files/articles/hiero.jpg

http://www.touregypt.net/featurestories/minesandquarries2-4.jpg

http://nefertiti.iwebland.com/trades/copper.gifhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Egyptian_metal_workers.png

 

Antik Mısırlıların en çok kullandıkları ve değer verdikleri maden ise altındı. Mısır'da ve Antik Mısır'ın sınırları içinde olan bugünkü Sudan'ın belli bölgelerinde, eski Mısırlılara ait olduğu tahmin edilen yüzlerce altın maden yatağı bulunmuştur. Apollinopolis yakınlarındaki bir altın madeninin planının bulunduğu MÖ 14. yüzyıla ait bir papirüs, eski Mısırlıların altın madenleri konusundaki profesyonelliklerini ortaya koymuştur. Papirüste yer alan bilgilere göre, maden çevresinde sayısı 1300'den fazla evin yalnızca madende çalışanların konaklaması için inşa edildiği anlatılmaktadır. Antik Mısır'da altın işlemeciliği ve mücevher sanatının önemi, bu bilgilerden anlaşılmaktadır. Nitekim arkeolojik kazılarda bulunan, yüzlerce altından yapılmış, kullanım ve süs eşyası da, eski Mısırlıların altın madenciliği ve işlemeciliği konusundaki uzmanlıklarının bir göstergesidir.

 

http://nefertiti.iwebland.com/trades/iron.gifhttp://2terres.hautesavoie.net/oegypte/image/ouhama01.jpg

 

Tüm bu bilgiler eski Mısırlıların maden yataklarını tespit edebilecek, bu yataklardan madeni çıkarabilecek, çıkan madeni işleyebilecek, ayrıştırabilecek ve yeni metaller oluşturabilecek bilimsel bilgiye ve teknolojiye sahip olduklarını göstermektedir.

 

http://www.kabatasdevri.com/res/139.jpghttp://www.kabatasdevri.com/res/140.jpg

 

(1,2) Altın, gümüş ve yarı değerli taşlardan yapılmış çok ince işlemeli kralın göğüs zırhları.

(3) İnce işlemeli sandalet

(4) Sert altından yapılma, uzun uçlu küçük ibrik, sağlamlığını ve parlaklığını halen korumaktadır.

(5) Tutankhamun mumyasının boynunda bulunan bu kolyenin üzerinde çok ince altın işçiliği vardır. Bunun yanı sıra firavunun mumyasında, 150 tane mücevher ve kolye daha bulunmaktaydı.

(6) Kalın altın varakla kaplanmış ve gümüş varaklı bir kızağın üzerine yerleştirilmiş tahta muhafaza.

(7) Tanis'te bulunan altın, lacivert taşı ve turkuazdan yapılmış göğüs zırhı.

(gizliilimler)

 

(Eski Mısır'la ilgili daha fazla bilgi isterseniz şu linkte ingilice olarak bulabilirsiniz.. http://www.gutenberg.org/files/17332/17332-h/v12c.htm)

--------------------

Eski Mısır'da Dil ve Yazı

 

http://www.ancient-egypt.org/language/writing/cusrive_sample.jpg

 

Gizemli, bilinmeyenli çizgiler, resimler, taslaklar, işaretler, şifreler, insanlar, hayvanlar, masal yaratıkları, bitkiler, meyveler, araçlar, elbise parçaları, örgüler, silahlar, geo metrik şekiller, dalgalı çizgiler ve alevler. Bunlar tahta üzerinde, taş üzerinde ve sayısız papirüsler üzerinde bulunurlar.Tapınak duvarlarında, mezar odalarında, anı levhalarında, tabutların, çekmecelerin üzerinde bulunurlar. Mısırlılar eski ulusların yazmayı en çok sevenlerindendir.

 

http://www.all-about-egypt.com/image-files/alphabet-hieroglyphs.jpg

 

Hiyeroglif nasıl okunup yazılır?

 

Mısır yazısı, coğu nesnelerin resmi olduğundan rahatlıkla ayırt edilebilen 700'den fazla işaretten oluşmuştu. Her bir işaret, gerek özel bir nesneyi, gerekse belli bir sesi temsil ediyordu. Hiyeroglif yazısı soldan sağa ya da aşağıdan yukarıya yazılabilirdi. Hayvanların ya da insanların yüzleri sola dönükse soldan sağa, sağa dönükse sağdan sola okunurdu.

 

Ne ile Yazarlardı?

 

Yazıcılar, mürekkep ve fırça kullanarak papirus denen sazlardan yapılmış özel bir çeşit kağıda yazı yazarlardı. Ayrıca ostraka olarak bilinen kırık çömlek parçlarının üzerinede yazarlardı.

 

http://www.kingtutshop.com/WritingKit/WKitLnew.gif

http://www.mitchellteachers.org/WorldHistory/AncientEgyptNearEastUnit/Images/AncientEgyptDailyLifeEducPic.jpg

 

Yazıcılar

 

Mısır hiyeroglif yazısı son derece karmaşıktı. Yazıcı adı verilen kimseler, okumak ve yazmak için özel olarak eğitilmişlerdi. Bu becerileri onlara güç ve saygınlık kazandırıyordu. Yazıcılar tapınaklarda ya da devlet yönetiminde iyi işlere girebiliyorlardı. Çoğunluk vergi de ödemiyordu.

 

Stenografi

 

Daha sonraları Mısırlılar, hiyeroglif yazısının daha kolay bir uyarlaması olan 2 türlü steno yazı geliştirmişlerdir. Hiyeroglif yazısı ise, tapınaklardaki ve kamusal yapılardaki kayıtlarda kalmıştı. Mısırlılar, bir yazı biçimi bulan en eski uluslardan biridir. Onların "Alfabeleri" bizim bugün kullandığımız gibi harflerden değil, resim ve işaretlerden oluşmuştu.

http://i33.photobucket.com/albums/d70/crestfallenraven/Thoth_Lg.jpg?t=1244567010

Tot (Thoth)

Mısır yazısına "Kutsal yazı" anlamına gelen hiyoroglif adı verilir. Bu isim Mısırlıların, yazı yazma yetilerinin onlara ilim Tanrısı Tot tarafından verildiğine inanıyor olmalarından kaynaklanıyor. Firavun adları kartuş adı verilen oval bir çerçevenin içine yazılırdı.

(gizemliilimler)

 

http://www.prntrkmt.org/pharaoh/pict/tutcartouche.gif

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Eski Mısır'da Yemek

 

Eski Mısır'da, yiyecek olarak ekmek ve bira, bolca tüketilirdi. Sebze ve su ürünleri ise, yine en çok tüketilen gıdalar arasında yer alıyordu.

 

Coğrafi iklim koşulları yüzünden meyve ve sebze bağlarının yetersizliği, Mısırlıları deniz ürünlerine yöneltmişti. Soğan ve sebzeler, kurutularak kışın da kullanılırdı.

 

http://www.travel-to-egypt.net/images/Pharaohs_of_Ancient_Egypt.jpg

 

En yaygın kullandıkları meşrubatların başında ise arpadan yaptıkları içecekler gelirdi. Güneşte kurtulmuş salamura bırakılan balık etleri de, yine tüketilen gıdalar arasındaydı. Evcil olarak yetiştirilen hayvanların eti oldukça pahalıydı. Bu yüzden avlanmak, yabâni meyve ve sebzelerden yararlanmak, Mısırlılar için daha câzip bir yöntemdi. Yine dinsel kaynaklı nedenlerden dolayı; tapınaklarda kurban edilen hayvanların etleri muhtaç, olanlara dağıtılırdı.

 

http://www.touregypt.net/featurestories/breads13.jpg

 

Asker ve memur gibi kamudaki görevlilerin belli bir beslenme standartları vardı. Üretilen yiyeceklerde, askerlerin belli bir hakkı olurdu. Öküz eti, balık ve sebzelerden askerlerin belli ölçeklerde almaya hakları vardı. Her askerin aylık olarak 20 ekmek, yiyeceği kadar sebze, iki keten; giysi alma hakkı vardı. Kralın habercilerinin mönüsüyse tamamen farklıydı. Bunların mönüsünde her gün; iyisinden ekmek, iyi sebzeler ve balık eti, öküz eti, şarap ve zeytinyağı; bal, incir olurdu.

 

Zengin Mönüsü

 

http://www.educationaladventures.co.uk/images/egypt/EgFoodsm.jpg

 

Üst tabakada yer alan Mısırlıların, et, kümes hayvanları, sebzeler, meyve suları ve şarap; kullandıkları en yaygın gıdalardı. Tabii ki ekmeği de unutmamak gerek. Yine bulunan bir Mısır resminde de, Mısırlıların oldukça zengin bir mönüden akşam yemeği yedikleri görülmekte.

 

http://www.touregypt.net/featurestories/diet7.jpg

 

Virginia Üniversitesi'nden Stephen Mackos tarafından yapılan bir çalışmada, orta çağ dönemine ait Mısır, Çin ve Avrupa insanlarının saçları üzerinde testler yapılmış, bu karşılaştırmalı testlerde, sıradan Mısırların Avrupa ve Çinlilere göre daha iyi beslendikleri ortaya çıkmıştır.

 

Kurabiyeler

 

Mutfak, çoğunlukla çatıda veya avlunun bir köşesi olurdu. Mutfak olarak kullanılan bu yerler yaprak ve dal benzeri hafif malzemelerle sütü kapanırdı. Izgara tarzı yemekler pişirildiğinde evi havalanması için mutfağın dışarıya açık olması için duvarlarda pencere açıklıkları büyük bırakılırdı. Bu yüzden, bu mutfak köşeleri her zaman dışarıya açık bir tarafı olurdu.

 

Yemekler, açık ateş üzerinde pişirildiği gibi, kilden yapılmış toprak fırınlarda da pişirilirdi. Yakacak olarak, mangal kömürü ve odun kullanılırdı..

 

Kullanılan bu mangal kömürü hakkında bilgilere Medinet Habu'nun papyrus ve günlüklerinde rastlanır. Taşımada sepet ve çuvallar kullanılırdı. Yine bir odun dan meşaleler yapılırdı..

 

Hardal, tarçın ve biberiye, gibi baharatlarda tapınaklarda III. Ramses'e sunulan hediyeler arasındaydı. Mercanköşk, pelin, vanilya gibi baharatlar biraz daha değerliydi. Bu baharatları şarap veya bira gibi içkileri tatlandırmada kullanırlardı.

 

Daha çoğu içti, yapabilir, steepedin de onların eti var mı, ve, onlarda balık avlar mı. tatlandırıcı olarak bal, kuru üzüm, mayalandırılmamış üzüm şurubu, ve incirler, keçi boynuzu gibi meyvelerden yapılmış değişik şurup tarzında ürünler kullanırlardı. Yine sirke kullandıklarına dair yazılara rastlanmıştır.

 

Kaplar

 

http://www.ekoses.com/ekolojikyasamportali/ekogaleri/upload/bilim/arkeoloji/reconstructed_kitchen.jpg

 

Eski Mısır mezarlarında bulunan yazılarda, yemek yemekle ilgili kullanılan kap kacaklar hakkında pek çok bilgiye rastlanmaktadır. Gıdaları saklamak için kullanılan kavanozlar, toprak kaplar, tepsiler, kepçeler, yemek çırpmak için kullanılan preparatlar. Et ve balık temizlemesinde kullanılan alçak mutfak masaları, kullanılan masalar arasındaydı.. Masalar alçak olduğu için, iş yapılırken masanın kenarında çömelinir ve yemekler de, yine böyle bu alçak masalarda yenilirdi. Asil olmayan sıradan insanlar, yemeklerini kilden yapılmış toprak kaplarda pişirir ve toprak kaplarda yerlerdi. Zengin soylularsa, alım gücüne bağlı olarak daha pahalı olan bronz ve altın kaplarda yemeklerini yerlerdi. Yemek yerken bugünkü biçimiyle kaşık veya çatal kullanılmazdı. Yemeklerini parmak uçlarını kullanarak yerler ve yemekten sonra küçük su kaselerinde ellerini temizlerlerdi.

(alıntı)

 

http://www.ancientegyptmagazine.com/images/feedingbirds13.jpg

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...