Jump to content

Ağız ve Diş Sağlığı


Wahsi

Önerilen Mesajlar

Dişipinin kullanılışı : Yaklaşık 30 cm. uzunluğunda ip kesilir.Arada 10 cm kalana kadar orta parmaklara sarılır.Daha sonra baş ve işaret parmakları ile arada 1 cm bırakacak şekilde tutulur.İp dişler arasına dik,yere paralel olmalıdır.Hangi yönde temizlik yapılacaksa tersi yöndeki elin işaret parmağı ağız içine alınır.Dişler arasındaki dişetini zedelememek için ileri-geri hareketle dişler arasından geçirilir ve oluk tabanına(diş ve dişeti arasından ipi geçirebileceğimiz boş ve sığ oluk) yerleştirilir.Diş yüzeyini iyice sarmasına dikkat ederek yukarı aşağı 5-6 darbe ile temizlik yapılır.aynı işlem komşu diş yüzeyi için de yapılır.sonra bir sonra ki dişlerin arasını temizlemek için ipin temiz olan bir bölümü kullanılır....Ayrıca ‘superfloss’ ipler vardır ki onlar da köprü protezlerinin altlarının temizliği için kullanılırlar.Superflossun diğer normal iplerden farkı şudur:3 farklı bölümden oluşurlar.Bir ucu misina gibi sert,ortası süngerimsi yapıda ve diğer ucu normal dişipi şeklindedir.Superfloss kullanırken ipin sert ucu yanak tarafından köprü protezinin altına sokulur ve daha sonra damak (veya dil) tarafından ağız içine doğru çekilir.Normal dişipinin kullanıldığı gibi kullanılır.Ancak kullanım sırasında köprü protezinin üzerine fazla kuvvet uygulamamaya özen gösterilmelidir..

Diş macunu ve diş fırçasıyla birlikte antibakteriyel bir ağız ve diş bakım suyunun kullanılması hem fırçalamanın etkisini arttıracak hem de bakteri oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır.Ayrıca bu su,ferah bir nefes için idealdir...Ancak unutulmaması gereken en önemli husus şudur:Sadece gargaraların kullanılmasıyla ağız hijyeni temin edilemez çünkü ağız gargarası,sadece fırçalama ve dişipi kullanımına yardımcı bir temizlik ajanıdır.

Genel olarak ağız sağlığının nasıl sağlandığını artık biliyoruz.şimdi de sizi dişhekimlerinin sürekli kullandığı ancak herkesin bilmesi gerektiğini düşündüğüm bazı terimleri açıklamak isterim.

Bakteri plağı : Bakteri plağı gözle görülmeyen ancak yapışkan yapısı ile diş yüzeylerinde biriken mikrop topluluğudur.Dişler fırçalandıktan hemen sonra bile bakteri plağı oluşmaya başlar.Eğer doğru ve düzenli fırçalama yapılmazsa bakteri plağı ilerde çeşitli diş ve dişeti hastalıklarına sebep olabilir

Diştaşı(tartar) : Sertleşmiş bakteri plağı tabakasıdır.Kireç görüntüsünde olup müdahale edilmezse dişlerde zaman içinde lekelere sebebiyet verebilir.Diştaşı aynı zamanda bakteri plağının üremesi için de çok elverişli bir yapıya sahiptir.

Diş çürümesi : Özellikle şeker ve nişastalı gıdaların tüketilmesinden sonra oluşan bakteri plağındaki mikroplar diş yüzeyine zarar vermeye başlar.Tekrarlanan bu asit salgısı,zamanla diş minesini zayıflatır ve diş çürümelerine neden olur..

Dişeti hastalıkları : Dişetleri üzerinde biriken plak tabakası,eğer ihmal edilirse, dişetlerinin kızarıp şişmesine yol açabilir.Dişeti problemleri aynı zamanda ağız kokusuna da neden olur.İltihaplı dişler vücutta çeşitli hastalıklara da sebebiyet verebilir..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...