Jump to content

Menenjit,Nezle,OrtaKulakİltihabı Tedavisi


hexagram

Önerilen Mesajlar

***Menenjit (Beyin ve Omurilik Zari İltihabi)

Akut beyin hastaliklari, çocuklarin sinir sistemi hastaliklari alaninda geniş

kapsamli bir yer tutar. Menenjit, burun-yutak bölgesinde bulunan virüslerin

sinir lifleri yoluyla beyine ulaşmalari sonucunda oluşur. Ayrica, bazi enfeksiyon

etkenleri zarlara doğrudan bir yara araciliği ile dişardan, kan yoluyla öteki

bölgelerdeki enfeksiyon odaklarindan ya da doğrudan yayilmayla, yakindaki

kafatasi ve beyin bölgelerinden ulaşabilir. Menenjitte öncelikle yüksek ateş ve

kusma, ayrica baş ağrisi ve kramplar da görülür. Ağir durumlarda oluşan bilinç

kaybi komaya kadar varabilir.

İsveç Şurubu kompresleri: Uygun büyüklükte bir pamuk parçasi İsveç Şurubuyla

nemlendirilir ve beyincik üstüne 3-4 saat süreli bir kompres uygulanir.

 

***Nezle

Başlangiçta damak bademciğinin şişmesiyle boğazda bir tirmalanma duygusu

oluşur. Sonra burun mukozasi iltihaplanir ve normalin üstünde mukus (sümük)

üretimi başlar. Burun mukozasinin şişmesi nedeniyle burun tikanir. Hele

üstçene sinüsü ve alin sinüsü mukozalari da iltihaplandiğinda, tüm kafa bölgesi

etki altina girer ve kişide genel bir bunalma durumu oluşur.

Başlangiç aşamasindaki nezlenin tedavisinde bazen bir kerelik güçlü bir terleme

başarili olabilir. Bebek nezlesinin belirtileri ise, yüksek ateş, halsizlik, uyku

bozukluklari, burun tikanikliği, hapşirma ve bazen de kusmadir. Her ne olursa

olsun, bebeğin sürekli temiz hava almasinin sağlanmasi gerekir.

 

*İsveç Şurubu: Nezlenin ilk belirtileri görüldüğünde, küçük bir pamuk parçasi

İsveç Şurubuyla islatilir, burun deliğine tutulur ve kokusu derin derin içe çekilir.

Şurubun buhari kisa sürede rahatlatir. Ayrica, koruyucu önlem olarak veya

burun mukoza şişliğine ve burun akintisina karşi, avuç içine alinan suya biraz

İsveç Şurubu eklenir ve burunun köküne kadar içe çekilir. Tikaniklik sona erer

ve akinti durur. Grip zamanlarinda ise koruyucu önlem olarak, günde yarim veya

bir tatli kaşiği şurup biraz ilik suyla inceltilerek alinir.

 

*Ev reçetesi: On dakika süreli sicak ayak banyolari yapilir. Dayanilabilecek

sicaklikta olan suya azar azar sicak su eklenerek soğumasi önlenir.

 

*Mayis papatyasi: Bir yemek kaşiği dolusu çiçek, bir litre kaynar derecede sicak

suyla haşlanir ve bir havlunun altinda papatya buhari solunur. Bu tedavinin

başarili olabilmesi için, buhar solunumunun ardindan evden dişari

çikilmamalidir.

 

***Ortakulak İltihabi

Ortakulak iltihabi bakteriler tarafindan oluşturulur. Çocuklarda bu hastalik

sikça görülür, çünkü kizil hastaliği ve kizamik gibi enfeksiyon hastaliklarinda

bakteriler kan yoluyla ortakulağa ulaşirlar. Bu bölgede oluşan irin, dişari

akamadiği için kendine başka bir çikiş yolu açmaya çalişir. Kulak zari öne doğru

bombe yapar ve irinli akinti mastoit çikintisinin içindeki boşluğa ulaşir.

Ortakulak iltihabina eşlik eden belirtiler, kulak ağrisi ve yüksek ateştir. Kulak

zari kizarir ve şişer, hatta bazi durumlarda hastalik ağir işitmeye bile yol

açabilir.

Hastalik sürecinde kulak zari delinecek olursa, irinli akinti dişari akar. Ağir bir

grip sonrasinda oluşan bir ortakulak iltihabinda ise, genellikle kanla karişik bir

akinti görülür. Hafif iltihaplanmalarda ise akinti yeniden emilir. Hasta mutlaka

yatakta dinlenmelidir. En doğrusu, kulağin bir termofor kompresiyle sicak

tutulmasidir. İrinli akintinin ardindan kulak yolu papatya çayiyla yikanmali ve

bir pamukla kurulanilmalidir. Kulak yolu derisi aynisafa veya yoğurtotu

merhemiyle korunabilir. Ama dikkat: Pamuk dikkatli kullanilmalidir! Pamuk

hiçbir şekilde derine sokulmamalidir! Aksi halde, bir apse sertleşmesine yol

açilabilir.

 

*Yapişkanotu/Yoğurtotu merhemi: Bir tavada veya tencerede 500g saf domuz

yaği(kaz yaği veya tereyaği) iyice kizdirilir. Bu kizgin yağa, dört avuç dolusu ince

kiyilmiş taze yapişkanotu veya yoğurtotu eklenir. Köpüklenme başlayinca kisaca

kariştirilir ve serin bir yerde ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, yağ iyice

akişkan hale gelene kadar isitilir, tülbentten veya sik bir süzgeçten geçirilerek

süzülür ve kapakli merhem kaplarina aktarilir. Merhem buzdolabinda muhafaza

edilir.

 

*Aynisafa merhemi: Bir tavada veya tencerede 250g saf domuz yaği (kaz yaği veya

tereyaği) iyice kizdirilir. Kizgin yağin içine iki avuç ince kiyilmiş taze aynisafa

bitkisi (yaprak,çiçek, sap) eklenir, köpüklenme başlayinca kisaca kariştirilir ve

serin bir yerde ertesi güne kadar bekletilir. Ertesi gün, yağ iyice akişkan hale

gelene kadar isitilir, tülbentten ve sik bir süzgeçten geçirilerek süzülür ve

kapakli merhem kaplarina aktarilir.

(Çevirenin notu: Süzme sirasinda posa sikilacak olursa, bitki özsuyu yağin dibine

çöker ve küf oluşturur. Bu tür merhemlerin buzdolabinda muhafaza edilmeleri

gerekir.)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...