Jump to content

Hıçkırık,İshal Tedavisi


hexagram

Önerilen Mesajlar

***Hiçkirik

Kisa ama hizli soluklanma ve bunun hemen ardindan glottis (girtlakta ses telleri

ve bunlarin arasindaki bölgeyi kapsayan organ) spazmiyla beliren refleks.

Hiçkiriktan sorumlu olan, diyafram hareketlerini düzenleyen diyafram siniridir.

Çeşitli etkenler nedeniyle, bu sinir hiçkiriği başlatabilir. Hiçkirik belirli bir süre

sonunda sona ermediğinde, genelde eski ev reçeteleri yardimci olabilir. Soğuk su

içmek, bir kaşik şeker yemek veya elden geldiğince soluğu tutmak gibi.

 

*Dereotu tohumu çayi: Dereotu tohumu çayi hiçkiriği kisa sürede sona erdirebilen

etkili bir ilaçtir.

Yarim tatli kaşiği dereotu tohumu, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar

derecede sicak suyla haşlanir, 2-3 dakika demlendikten sonra süzülür ve

tatlandirilmadan yudumlanir.

 

***İshal

Çocuklarda ishal değişik nedenlerden kaynaklanabilir: Enfeksiyonlar, iltihapli

bağirsak hastaliklari, hormon dengesinde sapmalar, bağirsak asalaklari,

zehirlenmeler, dolaşim bozukluklari, duygu dalgalanmalari, alerjiler ve

mayalanma bozukluklari. Ayrica kusma da, bağirsak tikanmasi, apandisit

iltihabi, bağirsak asalaklari, pankreas ve beyin hastaliklari veya duygusal

problemler gibi değişik nedenlerden kaynaklanabilir. Ama kusma genellikle

soğuk alginliği hastaliklari, mide rahatsizliklari veya bozulmuş besinlerin

yenmesi durumunda görülür.

 

İshalin ve kusmanin tedavisi, bu duruma yol açan hastaliğin özelliğine göre

oluşturulur. Her zaman ille de tedavi gerektiği de pek söylenemez. Örneğin bir

besin zehirlenmesinde, bedenin zehirli maddelerden en kisa sürede

temizlenebilmesi için, kusma özellikle istenen bir durumdur. Bebek ishalleri ise

öncelikle beslenme bozukluklarindan kaynaklanir. Bu tür ishal, sindirim

sürecinin üstesinden gelebilmek için sindirim sisteminin oluşturduğu bir tepki

olarak algilanmalidir. İshal sirasinda bebekler, yalnizca yetersiz

yararlanabildikleri besinleri yitirmekle kalmayip, büyük miktarda su ve tuz da

yitirirler Hizli kilo kaybi gözlemlenebilir. Hastaliğin nedeni, değinilen sindirim

sistemi yetersizliği olabileceği gibi, yanliş beslenme veya bağirsak enfeksiyonu da

olabilir.

 

*Ayisarimsaği: Mide ve bağirsak bölgesi hastaliklarina karşi ayisarimsaği

alişilmişin dişinda etkilidir. Akut veya kronik ishallere, kolik ve gaz oluşumu

eşliğinde olsalar bile ayisarimsaği yardim eder. Hatta, içsel kramplar veya

bağirsak güçsüzlüğü nedeniyle oluşan kabizliklara karşi bile ayisarimsaği

başariyla kullanilabilir.

Kan temizleyici özelliğinin yani sira, bitki öncelikle mide-bağirsak işlevlerini

desteklemede kendini kanitlamiştir. İlkbaharda toplanan taze yapraklar iyice

yikandiktan sonra ince kiyilir ve çiğ tüketilir. Ayni maydanoz gibi, yemeklerin

üstüne serpiştirilir. Ayrica ayisarimsaği salatalarda kullanilabilir veya ispanakla

kariştirilarak yemeği pişirilebilir.

 

*Ayisarimsaği esansi (tentürü): Ayisarimsağmin iyileştirici gücüne yil boyunca

sahip olabilmek için, ayisarimsaği esansi(tentürü) hazirlanabilir.

Bir şişe, ince kiyilmiş taze ayisarimsaği yapraklariyla veya ince kiyilmiş

ayisarimsaği soğaniyla gevşekçe doldurulur ve üstüne 38-40 derecelik kanyak

veya votka eklenir. Sicak bir ortamda en az iki hafta bekletilen şişe arada bir

çalkalanir. Süre sonunda tülbentten geçirilerek süzülür ve koyu renkli bir şişede

muhafaza edilir. Bu esanstan günde 4 kere 10-15 damla, yarim kahve fincani ilik

suya eklenerek alinir.

 

*Sari kantarom: Sari kantaron (Hypericum perforatum), ishale karşi fevkalade bir

ilaçtir.

Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş bitki (yaprak, çiçek, sap), orta boy bir su bardaği

dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten

sonra süzülür. Günde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanir.

 

*Eğir kökü: İshalin eğir köküyle tedavisi çok iyi sonuçlar verir. Yarim tatli kaşiği

ince kiyilmiş eğir kökü, bir bardak soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra

isitilir ve süzülür. Gün boyuna yayilarak bu bir bardak çay 6 yudumda içilir.

Günlük çay miktari bir termosta sicak durumda muhafaza edilebilir.

 

*Mayis papatyasi: Yarim tatli kaşiği çiçek, orta boy bir su bardaği dolusu kaynar

derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün

boyunca 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanir.

 

*Aynisafa: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş aynisafa bitkisi(yaprak, çiçek, sap),

orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim

dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2 bardak taze demlenmiş çay

soğutulmadan yudumlanir.

 

*Adaçayi: Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş adaçayi, orta boy bir su bardaği dolusu

kaynar derecede sicak suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra

süzülür. Gün boyunca 2 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanir.

 

*Kuşekmeği (Polygonum aviculare): Yarim tatli kaşiği ince kiyilmiş kuşekmeği

bitkisi(yaprak, çiçek, sap), orta boy bir su bardaği dolusu kaynar derecede sicak

suyla haşlanir ve yarim dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2

bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanir.

 

*İsveç Şurubu: İshalin şiddetine göre, günde 3 çay kaşiği veya 3 yemek kaşiği

dolusu İsveç Şurubu, biraz ilik suya veya yukarida önerilen bitki çaylarindan

birine eklenerek alinir. İsveç Şurubunun en doğru kullanim biçimi, öğünlerden

yarim saat önce ve yarim saat sonra alinmasidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...