Jump to content

Her protesto kanlı geçmez


nevermore

Önerilen Mesajlar

spacer.png

burada bahsedilen bütün eylemler tarihe damgasını vurduğu için hepsi ayrı birer yazı konusu olacak derinlikte ama benimki sadece naçizane bir derleme…

spacer.png

Time dergisi bu konuda çok güzel bir derleme yapmış ama ben de içinden kendi derlememi yaptım. En klişe titri ile anmak gerekirse Beatles grubunun efsanevi üyesi ya da 2. Dünya Savaşı sırasında Almanlar havadan saldırırken Liverpool’da doğan John Lennon ve ikinci eşi Yoko Ono’nun eylemi birinci sırayı alıyor. 20 Mart 1969′da Amsterdam’daki Hilton Oteli’nin başbakanlık süitinde bir hafta boyunca yataktan çıkmayarak Vietnam Savaşı’nı protesto etmişti. Çift daha sonra Montreal’de bir otelde başka bir protesto gösterisi düzenlemiş ve hatta Lennon hayranları “Give Peace a Chance” şarkısını kaydetmişti.

spacer.png

1849′da ise Harvard mezunu bir filozof ve şair olan Henry David Thoreau “Sivil İtaatsizlik” adlı bir makale yazdı. Thoreau bu çalışmada insanların haksız oldukları hükümet yasalarına neden uymaları gerektiğini sorguladı. Köleliğe karşı çıkan Thoreau vergi ödemeyi reddedince de hapse düştü. Neyse ki bir akrabası onu kefaletle çıkardı. Aslında Thoreau, Gandhi’den tutun Tolstoy ve Martin Luther King gibi isimlere esin kaynağı olmuş bir adamdı

spacer.png

Hazır Gandhi demişken 12 Mart 1930′daki Tuz Yürüyüşü’ne değinelim. Gandhi, eliyle seçtiği 78 gönüllü ile Dandi köyüne gidiyordu. Denize gitmeyi amaçlayan kafile 24 gün sonra sahile vardığında Britanya hükümeti tarafından kontrol altına alınan tuzu eline aldı. Bu aslında Hindistan’ın bağımsızlık hareketini başlatan çok basit bir jestti. O dönemde tuz Britanya’nın tekelindeydi ve Gandhi bu yasayı kaldırmak istiyordu

spacer.pngVe kadınların oy hakkı. 3 Mart 1913′te avukat Inez Milholland beyaz bir elbiseyle bindiği beyaz bir atla beş bin kişilik bir korteje Washington D.C.’nin Pennsylvania Meydanı’na önderlik etti. Ulusal Amerikan Kadınları Oy Kullanma Birliği bu eylemin gerçekleşmesi için 14 bin dolar toplamıştı ve bu eylemden yedi yıl sonra kadınlara seçme hakkı tanınmıştıspacer.png

28 Ağustos 1963… Martin Luther King Jr. Afro Amerikalılar için eşit haklar talep ediyordu. 200 binden fazlası Lincoln Memorial’ın gölgesinde toplanmıştı. Ve Martin Luther King Jr. o tarihe geçen “Benim Bir Rüyam Var” konuşmasını yapmıştı :

Bir rüyam var. Gün gelecek, bu ulus ayağa kalkıp kendi inancını gerçek anlamıyla yaşayacak. Şunu kendinden menkul bir gerçek kabul ederiz ki, bütün insanlar eşit yaratılmıştır..

Fotoğrafla ilgilenen herkes 1967′de Pentagon’daki Vietnam Savaşı karşıtı gösterilerde askerlere çiçek uzatan kadının fotoğrafını hatırlar. Ama bence bundan daha etkileyici ve bir o kadar da arka planda kalmış bir başka fotoğraf ise yazının başında gördüğünüz, Bernie Boston’ın çektiği, askerlerin elindeki silahların namlularına çiçek tıkayan çocuğun fotoğrafıdır..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...