Jump to content

Unicorn / Tek Boynuzlu At


Lucinda_Sommer

Önerilen Mesajlar

Tekboynuz, mitolojik tek boynuzlu at. Kafasının ortasından düz bir boynuz çıkar. Saf ve masum olduğuna, kanı içildiğinde kişiyi ölümsüz kıldığına, bu nedenle öldürmenin lanet getireceğine inanılan efsanevi bir hayvan. Latince ismi olan Unicorn; "bir-tek" anlamına gelen uni- ve boynuz anlamına gelen cornus sözcüklerinden türemiştir (Türkçe karşılığı Tekboynuz'dur). Yine bir efsaneye göre, sadece bakire kızların yanına yaklaşır ve bu şekilde yakalanabilir.

Bugün herkes Tekboynuz'ların hiç yaşamadığı konusunda hemfikir olsa da, bu görüşün kabulü çok yenidir. Değerine Orta Çağ'da ulaşan ve o çağlarda bu tür kalıntıların hastalıkları iyileştiren temel ilaçlar olduğuna, zehirlere karşı etkili (panzehir) olduğuna inanılıyordur (özellikle arseniğe karşı). Aslında Tekboynuz'ların tarihi çok daha eskidir, M.Ö. 5. yüzyılın sonlarında Yunanlı bir terapist olan Ctesias Tekboynuz'ların Hindistan'da bulunduklarına dair bir yazı yazmıştır. Ayrıca İncil'de de Tekboynuz'lara değinilmektedir.

Tekboynuz'larla ilgili anlatılanların o zamanda yaşamış gerçek bir hayvana ait olması olasıdır. Ctesias tek bir boynuzu olan Hindistan Gergedanı hakkında birşeyler duymuş olabilir. İncilde bahsedilen de vahşi bir öküz olabilir ve Tekboynuz ismini İbranice'den Yunancaya geçerken değişmiş olması söz konusudur. Tekboynuz'la ilgili diğer bir olası orijin de başının önünde düz bir boynuzu bulunan ve yandan bakıldığında tek boynuzlu görünen bir antilop cinsidir.

Bazı kayıtlarda sözü geçen tekboynuzlar orijinlerinin yüzyılına göre değişik görünüştedirler. Büyük çoğunluğunun vahşi ve korkunç olduğu görüşü yaygınsa da Çin'deki tekboynuz çok iyi olarak tanımlanmıştır. Orta Çağlarda tekboynuz Avrupa'da "süper bir hayvan" olarak ortaya çıkmış ve sanatçıların değer verdiği bir malzeme olmuştur. Genellikle ata benzer ve başının önünde ileri doğru uzanan, spiral bir boynuzu vardır. Tekboynuz'un boynuzu ilaç niteliği olarak kabul edilirdi (özellikle tıbbın etkin olmadığı 17. yüzyıl sıralarında) ve bazen ağırlığınca altın karşılığında değer biçilirdi. 1704 de Valentini 4 değişik tip tekboynuz tespit etmiştir. Fakat yalnızca bazılarını gerçek olarak kabul etmiştir

Avrupa için unicorn inanışını bırakıp bulduklarının fillere ve diğer hayvanlara ait fosiller olduğunu kabul etmeleri için bir yüzyıl daha gerekliydi. Fakat bugün bile tepegözler unutulmuş değildir. Boynuzu halen Almanya'ya bu tür eşyaları satan dükkânlarda ve eczanelerde bir sembol olarak kullanılmaktadır. Ayrıca İngiltere Doğa Tarihi Müzesi'nin mektup kâğıtlarının başında tekboynuz resmi bulunmaktadır.

 

 

ALINTIDIR...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bence bunlar efsane; tarihin farklı dönemlerinde insanlık veba salgını, büyük afetler gibi pek çok tabiatla ilgili sorunla mücadele ederken. Bir diğer taraftanda aristokrat zümrelerin kendi çıkarları doğrultusunda, dönem dönem çeşitli sebebler öne sürülerek insanlar üzerinde oluşan baskı ve kötü yaşam koşullarının gelecek nesillerin umudlarını kaybetmemesini sağlayan hikayelerdir, motivasyon sağlayan efsaneler..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bence bunlar efsane; tarihin farklı dönemlerinde insanlık veba salgını, büyük afetler gibi pek çok tabiatla ilgili sorunla mücadele ederken. Bir diğer taraftanda aristokrat zümrelerin kendi çıkarları doğrultusunda, dönem dönem çeşitli sebebler öne sürülerek insanlar üzerinde oluşan baskı ve kötü yaşam koşullarının gelecek nesillerin umudlarını kaybetmemesini sağlayan hikayelerdir, motivasyon sağlayan efsaneler..

 

Aynen katılıyorum.. İncil'de bulabilen var mı ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Belki soyu tükenmiş bir hayvan olabilir ama bu kadar mucizevi olduğunu sanmıyorum. Hayvanın türüne çok az rastlanıldığı için böyle mucizevi güçler yüklemiş olabilirler. Kaç tane soyu tükenmiş hayvan var.

 

Olabilir. Bende katılıyorum :)

Ayrıca hiç sevmem atları :D tek boynuzu olmuş olmamış bananee :p

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Atlara gönülden bağlı bir insan olarak bir boynuzlu atım olsun isterdim boynuzuna büyük nazar boncuğu takardım annemde dantel örerdi geçirirdi hayvanın kafasına(dantel: Ev kadınlarının hastalıklarının başlıca malzemesi. Olur olmaz her yere örtülmesiyle ünlüdür.)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

mitolojik canlılar arasında ennnn çok sevdiğim hayvan...

küçükken bir çizgifilmde görüpte inandığım, gerçek olmadığını bir türlü kafama sokmak istemediğim fakat büyüdükçe olmadığına inandığım tek gerçeküstü hayalmdi...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

siyonist yada "mason" inancına göre tek boynuzlu at israili temsil etmektedir

örneğin birçok logoda aslan ve tek boynuzlu at figürü bir kraliyet tacının sağ ve solunda yer almaktadır. Bunun anlamını araştırmanız için kaynak:

gelenler.blip.tv

 

moderatörlerdem rica bu linkin silinmemesi, eminim ki birçok kişiyi aydınlatacaktır...

Dünyamızı kimler yönetiyor...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

http://realityofevolution.files.wordpress.com/2009/08/pegasus_from_water.jpg

 

Pegasus

 

Pegasus (Yunanca: Πήγασος, Pégasos), Yunan mitolojisi'nde kanatlı at. Deniz tanrısı Poseidon ile yılan saçlı Gorgon Medusa'nın oğlu ve dev Chrysaor'un kardeşi olduğuna inanılır. Ayrıca Zeus'un oğlu Herkül'ünde kardeşi olarakta bilinir. rr Perseus tarafından kafası kesilerek öldürülen Medusa'nın kafasından ya da toprağa sıçrayan kanlarından doğduğu gibi iki değişik söylence bulunur. Rengi tamamen beyazdır ve uçmasına olanak veren iki büyük kanadı vardır. Uçarken havada kuş gibi görünür.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/35/Bellerophon_und_Pegasus_Relief_MK1888.png/150px-Bellerophon_und_Pegasus_Relief_MK1888.png

 

Bellerofon ve Pegasus

 

Pegasus doğar doğmaz yeryüzünden ayrılmış ve tanrıların diyarına uçmuştur. Zeus'un yıldırımları getirme görevini üstlenmiştir. Helicon Dağında bulunan ve Musalara (veya Müzler) ilham verdiği sanılan Hippocrene pınarının Pegasus'un ayağıyla yere vurması sonucu ortaya çıktığına inanılır ve Pegasus "şiirsel ilham" ile özdeşleştirilir. Daha sonraları Bellerophon tarafından Athena'nın ona verdiği altın dizgin yardımıyla yakalandığı, Kimera ve Amazonlarla olan çarpışmalarında da ona yardım ettiği söylenir.

Aşırı hırsın, zararlı olduğunun sembolü olarak gösterilen Bellerophon Olimpos dağına çıkıp ölümsüzlerin arasına karışmak isteyince onu üzerinden atan Pegasus tek başına Olimpos dağına dönerek eski görevlerine devam etmiştir. Pegasus'un Bellerophon'u üzerinden atmasına sebep olarak Zeus tarafından gönderilen dev bir atsineğinin ısırmasından ürkmesi de söylenceler arasındadır. Daha sonraları kendine eş olarak Euippe (ya da Ocyrrhoe)'yi aldığı ve kanatlı atların soyunu başlattığı söylenir.

Kanatlı at Pegasus'un Türk mitolojisindeki adı Tulpar'dır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ejderhada öyle.Her mitolojide var.Belki Coyclops(Tek Gözlü dev) gibi bir gen hastalığıdır, ama atlarda tabii.

 

Dünya dışı kaynaklı gelen mesajlarda da ejderhalardan bahsedilir, ama belki de onlar da bu işin benzetmesidir. Örnek UFO=Tanrıların arabaları

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...