Jump to content

Yeni Tiyatro Dergisi


pithc

Önerilen Mesajlar

Yeni Tiyatro Dergisi ; Türkiye'deki nadir tiyatro dergilerinden biridir...Yeni Tiyatro Dergisi tüm hızıyla calısmalarını sürdürüyor...

 

ve sizlere Editör Erbil Göktaş'ın dergi hakkında yazısını sunuyorum...:)

 

EDİTÖR’DEN…

 

Erbil GÖKTAŞ

 

 

YENİ TİYATRO DERGİSİ VE www.yenitiyatrodergisi.com

 

Merkezi Kocaeli ve İstanbul olmak üzere, Türkiye’nin diğer kentlerindeki tiyatro “eylemine” yer veren YENİ TİYATRO adıyla “hakemli” bir sahne sanatları dergisiyiz. Bu dergi şimdiye kadar dünyadaki önemli tiyatro olaylarını, operaları, baleleri ve çağdaş dans gösterilerini izleyerek yayıncılıkta 2. yılına ulaştı. 2007’deki yaz aylarındaki hummalı çalışmalarımız sonucunda Eylül-Ekim 2007’de 1. sayısıyla yayın yaşamına “merhaba” demiştik. Ondan bir yıl sonra ise www.yenitiyatrodergisi.com sitesini açtık. Böylece daha yoğun bir biçimde “güncel” sanat ve tiyatro olaylarına yer verebileceğiz ve “gündemi” takip edip “gündem” oluşturabileceğiz.

 

Dergimiz adındaki “TİYATRO” sözcüğüne koşut olarak, tiyatronun yanı sıra opera, bale, çağdaş dans gösterileriyle ilgili her türlü haber, tanıtım, yorum, eleştiri, eleştiri çözümlemesi, deneme, araştırma, inceleme yazılarına ve söyleşilere “YENİ” bir anlayışla bakmaya çalıştı; hedefimiz buydu, süreç içerisinde bunu büyük ölçüde başardığımızı okurlarımız, abonelerimiz ve bizi izleyen herkes söylüyor. Çok istemesek de polemik yazılarına da yer vermek zorunda kaldık. Çünkü tartışmadan kaçmak, bazı olayları görmezden gelmek ve “yanıt hakkı” gibi yazıları yayınlamamak bize yakışmazdı.

 

Genel Yayın Yönetmenliği’ni Erbil Göktaş’ın yaptığı YENİ TİYATRO Dergisi başta tüm “sahne sanatlarındaki” öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz, tiyatrocularımız olmak üzere “seyircilerimiz” için de bir “laboratuvar” işlevi gördü ve görmeyi sürdürüyor. “YENİ TİYATRO” dergisi kentimizin, bölgemizin ve ülkemizin sanat yaşamına olduğu kadar dünyadaki gelişmelere de yer vererek önemli ve “YENİ” bir “atılım” oldu.. Ayrıca “hakemli” olmasıyla, ülkemizde büyük eksikliği bulunan “akademisyenlere” de yetişme ve buluşma ortamı hazırlayarak bu alanda da “katkı” sunmaya çalıştı.

 

Yayın Kurulu’nda Doç. Dr. Sema Göktaş, Yrd. Doç. Dr. Erbil Göktaş, Yalçın Baykul, Hilmi Zafer Şahin, Okday Korunan yer almaktadır.

 

Hakem Kurulu’nda ise Prof. Dr. Murat Tuncay, Prof. Dr. Hülya Nutku, Prof. Dr. Semih Çelenk, Doç. Dr. Sema Göktaş bulunmaktadır.

 

İki ayda bir yayınladığımız YENİ TİYATRO Dergisi’nin her sayısında önemli bir “yenilik” ve “misyon” olarak gördüğümüz “Oyun eklerini” kitap olarak verdik. Bunların ilki Varlam Nikoladze’nin David Kldiaşvili’den çevirdiği “Darispan’ın Çilesi” ve “Bela” adlı oyunlarıydı. Gürcü tiyatrosunun bu önemli yapıtlarından sonra Aydın Arıt’ın hiçbir yerde yayınlanmamış çocuk oyunu “Masal Masal Matitas” oyunuyla, “kayıp” olan “Bekri Bira İçmezdi” oyunlarını okuyucularımıza sunduk. Yine Coşkun Irmak’ın “Altı Kısa Oyun” adlı kitabını “ek” olarak okurlarımıza, abonelerimize ulaştırdık. Bunlar Dramatik Yazarlık eğitimi gören öğrencilerimiz için de kaynak sayılacak önemli oyunlardı. Genç yazarlarımızdan, Ahu Bezircilioğlu’nun “İsmin Kadın Halleri”, İmran Uzun’un “Sefdiğim” ve Ali Mustafa Kemal Tut’un “Cehenneme Git” adlı oyunlarını “kitap eki” olarak verdik.

 

Önümüzdeki sayılarda da, Türk Tiyatrosu’nu, eksikliğini duyduğu oyunlarla beslemeyi sürdüreceğiz. 8. 9. ve 10. sayımızın kitapları da şimdiden hazır: Bilge Koloğlu’nun Neil Simon’dan çevirdiği “Ben Artist Olmak İstiyorum” ve Aydın Arıt’ın yine kayıp olan basılmamış oyunlarından “Ar Güveysi” ve “Akbaba”…

 

Günümüz dünyasında “web sitesi” de bu işin olmazsa olmazlarından. Dergi de bassak, ek olarak kitap da versek, ille de bir “sanal” dünyanızın da olması gerekiyor. Bu, “İletişimin yaygınlaşması”, “daha çok insana ulaşma”, “kitleselleşme” açısından olumlu gibi görünüyor; ne ki bu “sanal” dünyanızın “yalan” olmaması gerekiyor. Her şeye karşın, çok “olanaklı” bir ortam olduğu da yadsınamaz. Bu olanağı “yarar”a dönüştürüp “iletişimi” gerçekten sağlayabilirsek, çağımızın “yalnızlaşmış” insanını kazanabiliriz diye düşünüyoruz. Amaçlarımızın en önemlisi bu, “çalışırsak” neden olmasın?.. Çalışmaya başladık işte, yolumuz açık olsun!

 

YENİ TİYATRO DERGİSİ ve www.yenitiyatrodergisi.com sitesi aşağıdaki başlıklara yönelik olarak hazırlanacaktır:

1. Tiyatro, opera, bale, çağdaş dans alanındaki her türlü haber ve tanıtım,

2. Eleştiri, deneme, oyun, makale yazıları ve çevirileri,

3. Gazete ve dergilerde çıkmış eleştirilerin eleştirisi,

4. Gündemdeki sanatçılarla söyleşi, tanıtım,

5. Gündemde olmamasına karşın “önemli” kişilerle söyleşi ve tanıtım,

6. Tiyatro, opera, bale, çağdaş dans alanındaki kaynakların ve kitapların tanıtımı,

7. Seyirci araştırmaları,

8. Ödenekli ve ödeneksiz kurumlardaki oyunların ortaya çıkarılış süreci ve bütçesi,

9. Tiyatro, opera, bale, çağdaş dans tarihinden anekdotlar,

10. Anılar/Anı Yazıları,

11. Tiyatro, opera, bale, çağdaş dans alanındaki fotoğraflar, resimler ve karikatürler,

12. Ve tiyatroyu, operayı, baleyi, çağdaş dansı ilgilendiren “her şeye” yer verilecektir.

 

Ayrıca YENİ TİYATRO Dergisi’ne de bu sitede yer vereceğiz. Abonelerimiz dergimizi, buradan da okuyabilecekler. Abonelerimiz dışındaki okurlarımız içinse sonraki aylarda Dergi’nin önemli bölümünü burada yayınlayacağız. Biraz gecikerek de olsa zaman içinde abonelerimiz dışındaki okurlarımız da eski dergilerin büyük bir bölümünü sitemizden okuyabilecekler. Dergimizde yayınlanmış çok önemli yazıları, tartışmaları ve o ayın önemli “sahne olaylarını” da buraya taşıyacağız. Dünyadaki ve ülkemizdeki ekonomik krizden çıkana kadar da YENİ TİYATRO Dergisi’ni yine 7 Türk Lirası’ndan sizlere ulaştırmayı sürdüreceğiz. Abone olacak okurlarımız için de yine bir buçuk yıl öncesinin fiyatları geçerli olacak. Yayınlandığından bu yana iki kez kağıt zammı görmemize ve tüm giderlerimizin hatırı sayılır biçimde artmasına karşın zam yapmayı düşünmüyor, dayanabildiğimiz kadar dayanmayı düşünüyoruz. En kötü durumda “kitap ekimize” ara vermeyi düşünebiliriz ancak şimdilik böyle bir durum söz konusu değil.

 

Tüm yazarlarımızın, akademisyenlerimizin, “genç kalemlerin ve genç klavyelerin”dergimizde ve sitemizde yazmalarını beklerken, özellikle “sahne sanatları” alanında çalışan fotoğraf sanatçılarımızı da “görsel” alanda destek vermeye çağırıyorum. Bu konuda da duyarlıyız. Dergimizde fotoğrafları yayınlanan kişilerin adlarını –eğer biliyorsak– koyuyoruz. Bundan sonra da, çeşitli kurumlardan gönderilen fotoğrafların kimin tarafından çekildiğini soracak ve adlarını yayınlayacağız.

 

Sanata, sanatçıya; tiyatroya tiyatrocuya daha çok değer verilen bir dünya ve Türkiye yolunda herkese buradan saygılarımızı ve sevgilerimizi yolluyoruz.

 

Ütopyalarımızın gerçekleşmesi yolunda ve “yeniye doğru” olan yolculuğumuzda desteklerini esirgemeyenlere selam olsun!..

 

Yeni Tiyatro Dergisinin yazarlarınden bir kac tanesi...

 

* Sema Göktaş

 

*Murat Tuncay

 

*Hülya Nutku

 

*Coşkun Irmak

 

*Metin Boran

 

*Erhan Gökgücü

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...