Jump to content

Eski Mısır Mumyaları


tugba

Önerilen Mesajlar

MUMYALAMA SANATI

 

Misir inançlarinda, ölümden sonra bedenin bozulmadan kalmasi çok önemlidir, en büyük korkulan cesetlerin çürümesiydi.

Bu nedenle cesetlerin mumyalanmasi her Misirli için ölüm kadar önemli bir gerçekti, mumyalanamadan çürüyüp bozulan bir ceset durumuna düsmektense milyon kere ölmeye raziydilar, aksi halde yasama döndüklerinde bedensiz kalacaklar ve ruhlari sonsuza kadar kaybolacakti. Eski Misir'in tüm yasaminda mumyalama son derece önemli bir sosyal olaydir ve parasal düzeye göre çesitli mumyalama 'ekonomisi görülür. Ölümden sonra ceset 70 gün süreyle sodyum hidro karbonat ve zift karisiminda yatiriliyor ve bozulmasi önleniyordu. Bu süre firavun gibi önemli kisiler için bir yili dahi bulabiliyordu, Cesedin tüm killari tiras ediliyor, özel cerrahi araçlarla , burun deliklerinden girilerek beyni parça parça çikariliyordu. Karin bölgesi açiliyor, iç organlar bosaltiliyor sonra yarik dikiliyor veya balmumu ya da metal bir kapakla önlüyordu.

Metal kapagin üzemoe kutsal simgeler ve koruyucu olarak kapagin üzerinde Horus'un Gözü vardi, iç organlarin kondugu dört kavanoz veya kabi Horus'un Gözü koruyordu.Kalp, '"ÖLÜLER KiTABI" nda "gerçek kalbin seninle beraberdir "yazdigi için yerinde birakiliyordu.

Vücudun içi sarapla yikaniyor, damarlara özel sivilar enjekte ediliyor, karnin içine balmumu,antiseptik yaglar, tarçin,lotus çiçegi tohumlari, sedir yagina batirilmistamponlar gibi bir çok madde dolduruluyordu.Gözbebeklerinin yerineporselen gözbebekleri konuyor,. eller,ayaklar ve yüz katranli keten seritlerlesariliyordu.Bu arada kavanozlarda duran iç organlar hatta bazen erkek cinsel organlarida ilaçlaniyordu. Seritleri sarmadan önce,ölüye makyaj yapilarak dudaklar,gözkapaklari, tirnaklar, avuçlar ve ayak tabanlari boyaniyor, burun delikleri tikaniyordu.

Keten seritlerin aralarina muskalar,çesitli çiçekler konduktan sonra vücudun seklinin bozulmamasi için bosluklara tamponlar doldurularak metrelerce uzunlukta seritlerle ceset iyice seriliyordu. Keten seritlerin aralanna özel bir zamk sürülüyordu.

islemler bitince, üzerinde dünyayi görmesi için göz resmi bulunan bir mask takiliyor ve cenaze yatagina yatirilarak tabuttarin yapimi bekleniyordu.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

paylaşım için teşekkürler.

geçtiğimiz ay tatilimizin bir kısmını amasya'da geçirmiştim. orda da 600 yıllık osmanlı'dan kalma bir mumya ailesi vardı. gerçi mısır farklı bir amaçla ölülerini mumyalarlardı. biliyorsunuz osmanlı padişahlarının ve eşlerinin, hatta ölen küçük çocuklarının nerdeyse tamamı da mumyalanmıştır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

sanırım beyinleri burunlarından ''kavun suyu'' akıtılarak cıkartılıyomus,öyle duymustum, ayrıca mumyalama sırasında en önemli işlemlerden biri olan ''ağız acma'' töreni hakkında bilgi verilirse cok memnun kalacagım.

 

Mumyalama

 

Mumyalama öldükten sonra yaşam olduğuna inanıldığı için ölen kişinin hayattayken sahip olduğu görünümü korumasını sağlamaktı. Vücut öncelikle iç organlarından ve suyundan arındırılırdı. Cesetin çürümesini engellemek için üzerine güzel kokular dökülür ve içi hoş kokulu ve şifalı bitkilerle doldurulurdu. Şeritler kullanılarak özenle sarılan mumya koruyucu muskalarla kaplanırdı. İç içe konulan birçok tabuta yerleştirilen mumya son olarak bir lahitin içine yerleştirilirdi. Lahitin üzerine ölen kişinin tasviri yontulurdu. İç organlar kanopslara konulurdu. Ölünün hizmetçiliğini yaptığına inanılan küçük heykelcikler inanışa göre cenazeye gözkulak olurdu.

 

Ölünün yeniden hayata dönmesi için rahip tıpkı heykellerde olduğu gibi mumya üzerinde "ağız açma töreninde bulunurdu. Burada amaç ölünün tekrar hayata dönmesi için nefes almasını sağlamaktır. Mezarlardaki günlük eşyaların ve mobilyaların bolluğunun açıklamasıda budur. Cesedin cennete ulaşması için Osiris'in mahkemesinden geçmesi gerekirdi. Thoth'un terazisi üzerine yerleştirilen bir kuş tüyünü (Maat) dengelemesi gerekirdi.Bunu yapamazsa bir canavar tarafından yutulacağına inanılırdı.

 

Osiris'in mahkemesinde sorulan sorulardaki tuzaklara düşmemek için mezara ölüler kitabı konulurdu. Resimlerle süslü olan bu kitapçık doğru cevapları içerirdi.

 

Kralların mezarlarındaki lüks eşyalar mezar hırsızlarının bir hayli ilgisini çekiyordu. Bu yüzden Yeni Krallık Dönemi'nde krallar Teb'de çöllük bir arazi üzerinde bulunan Kralllar Vadisi'ne gömülmeye başlandı.

 

Bulabildiklerim bu kadar şimdilik..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İç organlar kanopslara konulurdu.

yanlış olmasın o bildiğim kadarı ile kanopik, ölüleri koydukları mezarın adıda katakomp..

eski mısır zaten baştan aşşağıya sırlarla dolu bir devir, bendende bir bilgi ölünün vücudu ilk önce şarapla ve çeşitli bitkilerle yıkanılır ondan sonra ''kavun suyu vs'' olmadan açtıkları küçük yarıklar ile şişlerle beyni ve organları çıkartılır bir pozisyona getittirilir ve ordan vücuttaki su akar sonra tamamen nem gidince özel kimyasallarla hazırladıkları karışımları enjekte ederler.. söylenenlere göre günümüzdeki çoğu hastalıkta mumyalamalardan gelmektedir.. böyle..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...