Jump to content

Bir terapi yöntemi : Affetmek


Termevsimi

Önerilen Mesajlar

BİR TERAPİ YÖNTEMİ : AFFETMEK

alinti:psikospritüel.com

 

 

 

Antalya Ruhbilim Okulu 3 yıldır " Birey ve toplum sağlığında affetmenin koruyucu ve geliştirici etkisini vurgulamak amacıyla ve affetme kapasitesini arttırmak için bir şampiyonluk "düzenliyor. İlki 2003 Antalya Dolphinland'de , ikincisi 2004 İstanbul Naturel Beden,Zihin, Ruh Festival'inde yapıldı. Biz affetmeyi hep karşı tarafı affetmek diye düşünürüz. Bense daha çok kendimizi bir durumdan affetmek, bağışlamak üzerinde durmak istiyorum. Çünkü bu haliyle affetmek bir terapi yöntemi. Bize kendimizi kazandırıyor.

 

Festivalin ilk günü ortalık henüz tenhaydı. Antalya Ruhbilim Okulu'nun standına gittim. Orada bana uzunca bir test yaptılar. Elliden fazla soru vardı galiba. Benzer sorular ve seçenekler farklı yerlerde tekrar karşınıza çıkıyor. Tuzak yani. Bir yerde kıvırırsanız samimi olmadığınız anlaşılıyor.Neyse ben dürüst olmayı da test çözmeyi de severim. Tüm soruları yanıtlamak 40 dakika falan sürdü. Onlar da gerekli notları aldı. Ayrıldım.

Araya başka yerler, başka insanlar girdi. Derken ertesi gün festivalde benim söyleşim vardı. Daha sonra da o stand bu seminer derken vakit geçti ve ben "Affetme Şampiyonası "nı fena halde unuttum.Pazar akşamı Ender Saracın konferansındayım ki oturacak yer yok. Telefonu sessiz moduna almışım, kapının arkasında bulduğum bir yere kıvrılmışım. Söyleşi bitince acıktım. Bu arada arayan soran var mı bir baktım ki ayni numaradan 14 kez aranmışım. Ağzıma bir lokma bisküvi attım telefon yeniden çaldı.

Ruhbilim Okulundan Yeşim Hanım arıyor.

" Neredesiniz, ödül töreni başladı, siz hala ortalarda yoksunuz. !" Hiih ! Aklımdan uçup gitmiş. Birinci olduğuma çok sevindim tabii. Ama beni ödüllerden daha çok sevindiren bir şeyi o zaman farkettim. Affetmiş olduğum kişi ve olaylardan geriye bende hiç bir iz bile kalmamış ki,affetme şampiyonasına katıldığımı bile unutmuşum.

 

Öylesine bir affediş yani !

Ödülün en güzel yanı da Antalya Dolfinland'de yunuslarla yüzerken uzun zamandır özürlü çocuklarla yapılan yunus terapi programına tanık olmam oldu.

 

Bir hafta kadar sonra Milliyet ve Akşam gazetelerinden röportaja geldiler. Ama çeşitli nedenlerle yayınlanmadı bu röportajlar, yayınlandıysa da benim haberim olmadı. Sonra düşündüm bunu ben yazayım diye. Bu yıl Naturel Festivali Başkanı Leyla Doğan " Bu yılki seminer konunuz ne olacak ? " diye sorunca aklıma geldi. Karşınızda canlı bir örneği olarak sizlerle affetmenin ne olduğu ve ne olmadığını paylaşabileceğimi umdum.

 

Affetmek hem en kolay, hem de en ucuz korunma yöntemidir.

 

Yunuslarla yüzmek neşe ve huzur uyandıran,öğrenme sürecini arttıran, farkındalığı geliştiren,özgüveni arttıran ve şefkat duygusunu pekiştiren etkiler yaratmakta. Dikkat ettiyseniz bu duygular çoğumuzun ne yazık ki yitirdiği bizi insan yapan nitelikler. Şöyle düşünün. Belki de insani değerlere sahip olduğumuzda, hasta olan bedendeki hasta duygu ve düşünceler de iyileşiyor.

 

Kanserli bir insanın tamamen iyileşebilmesi sadece tümorün erken teşhisine değil hastanın yaşama bakışına yani duygu ve düşüncelerine bağlı olduğunu biliyoruz. Bir tümörün gelişmesi, bu gelişmenin hızlı ya da yavaş ilerlemesi, o kişinin yaşamı nasıl ilişkilendirdiğine birebir bağlı. Bu kişi hayattayken nasıl yaşadı ? Nasıl beslendi ? Nasıl beslendi derken yalnızca neler yeyip içtiği değil ne tür hisler besledi, ne tür hislerden beslendi? İnsanlarla ilişkileri nasıldı ? Başkaları ve kendisi hakkında ne düşünüyor, nasıl hissediyordu ? Tüm bunların rolü var.

 

Bütün mesele duygu ve düşüncelerimize boyut atlatarak, beden,akıl ve ruh sağlığımızı korumak ! Tabiki buna ulaşmanın hem doğu felsefesinde, hem de batı tıbbında uygulama teknikleri var. Bunlar hem birbirinden farklı hem de birbirlerinden etkilenerek gelişiyorlar. Temelde her ikisini birarada harmanlayarak sentezlemenin bir yöntem olarak yararlı olduğunu biliyorum. 90'lı yılların kült kitaplarından " Mucizeler Kursu " Tüm hastalıkların affetmeme durumundan kaynaklandığını söyler.

Hastalandığımız zaman belki de ilk önce -yüreğimizi açıp , duygu ve düşüncelerimizi gözden geçirmeye ihtiyacımız var.Ya da hastalanmadan soralım. Kimi, niçin affedemiyoruz ?

 

Affedememek, çoğu kez geçmiş yaşamlarımızdan gelen ve bugüne kadar içimizde taşıdığımız bir blokaj. Affetmek bu tıkanıklığı yokederek,bizi özgürleştiriyor, ileriye bakabilme gücü sağlıyor.

Yine affetmek bir haksızlığı, bir kötülüğü hoşgördüyoruz anlamına gelmez. Haksızlığa maruz kaldığımızda, zararı yine bize dokunacak olan negatif duygularımızı engeller.

 

Kızgınlık, öfke, şiddet, acı, üzüntü, kaygı, kendimizi suçlama..bunlar hep yaralayıcı duygular. Bunlardan muaf tutarız kendimizi. Negatif duyguların hem o anda hem de uzun vadede zararları vardır.. Affetmediğiniz zaman, kendinize yapılmış olduğunu düşündüğünüz " Bana haksızlık edildi " düşüncesi beyninizi kemirir. Hissettiğiniz kötü duygular sizi yer bitirir. Ve unutmayın bugünkü düşünce ve duygularımız yarınki gerçeğimiz olur.

 

Hayatımızda kötü şeyler yaşamak istemeyiz değil mi ?

Hayatımız affedebildiğimiz ölçüde kötülük ve intikam duygularından uzak,huzurla sürerken yapılan haksızlıklara da dimdik ayakta durarak karşı tarafa hakkettiği en büyük cezayı zaten veriyoruz. Böylece sayfayı kapatarak yapılanlara karşı zorlanmadan ve vakit kaybetmeden korunmuş oluyoruz. Sadece affetmeyi isteyerek ve seçerek başarabiliyoruz bunu.

 

Yok günlerce,aylarca nasıl bir intikam alacağınızı planlıyor ve bu durumu aklınızdan çıkaramıyorsanız, içiniz içinizi yer ve bu sizin içinizde bir tür zihinsel , ruhsal kirlenme hatta zehirlenme yaratır. Zihninizde düşünce ve ruhunuzda duygu olarak çok uzun süre tutulan öfke ya da üzüntüler sizin bedeninizi de yorar, ciddi rahatsızlıklar başgösterebilir.

Eğer bunları biliyorsanız sağlığınız için en iyi korunma yönteminin de affetme olduğunu anlıyor olmalısınız.

 

Bedeninizi, ruhunuzu ve zihninizi zehirlememek için affedebilmelisiniz.

 

Mine Kavalalı ( Güncellenmiş versiyon 2007 )

 

 

 

Yunus terapisi bir aracı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Kendinizi rahat hissedeceğiniz size uygun bir online terapist bulmanız önemlidir. Sonuçta, rahatsız veren konular hakkında konuşabilir veya daha önce kimseye söylemediğiniz şeyleri paylaşabilirsiniz. Bu yüzden kendinizi açacağınız ve yönlendirmelerini önemseyeceğiniz biriyle çalışmak istiyorsunuz. O kadar çok seçenek ve seçenek var ki, bazen bir terapist seçmek çok zor gelebilir.

Yaşadığınız olası sıkıntılar ya da çözüm yolu bulamadığınız kararsızlıklar hakkında kendi araştırmanızı yapın. Eğer mutsuzluk ya da odaklanma sorunu gibi bir şikayetiniz varsa, o konularda uzman bir online terapist ile kişisel gelişim çalışmaları isteyebilirsiniz. Ya da belki boşanma, iş değişikliği veya ailede içi iletişim sıkıntıları gibi büyük bir yaşam olayıdır . İnsanların bu değişikliklerle başa çıkmasına yardım etme konusunda uzmanlaşmış online terapistler bulunmaktadır.

 

Çoğu terapi seansı yaklaşık bir saat sürer,  lakin ilk seans süresi 90 dakika olabilir. Ayrıca haftada bir defadan fazla, haftalık ya da 2 haftada bir olacak şekilde online terapi düzenlenir. Bununla birlikte, online terapist ile yapılan çalışmalar ve haftalık gelişim adımları sırasında, uzman desteği için gerektiğinde ek mesajlar ya da telefon görüşme desteği sağlanır. Başvuru şikayeti olan sorunların ciddiyetine göre, uzman online terapist ile çalışmaların faydalarından birisi de seans saatlerin esnekliğidir. Online terapi seansları ihtiyaca göre şu zaman dilimlerinde uygulanabilir:

Mesai saatlerinde öğle arası
Hafta sonları
Akşam 20:00 sonrası
Uygulanan online terapist çalışmalarındaki en yaygın psikoterapi biçimleri şunlardır:

Bilişsel davranışçı terapi nedir? Bilişsel davranışçı terapi, yanlış veya olumsuz düşüncenin farkına varmanıza yardımcı olur. Böylece zorlu yaşam durumlarını daha net görüp, analiz edersiniz. Kendi kararlarınız ve oluşturacağınız yanıtları daha etkili bir şekilde oluşturursunuz.

Kişilerarası terapi nedir? Kişilerarası terapi, ilişkilere ve bunların iletişim ve ilişki kalıplarına odaklanarak depresif belirtileri iyileştirir.

Psikodinamik terapi nedir? Psikodinamik terapi, bilinçsiz faktörlere odaklanır. Böylece terapistle özgürce ilişki kurmaya teşvik eder, sadece rehberlik eder.

Avantajları nedir: online terapist ile seanslar
Terapi seçeneği olarak online terapi, çok daha uygun olabilir. Online terapi, ofisten veya iş gününüzden daha az zaman alacaktır. Böylece trafikte KAYBEDİLEN ZAMAN hakkında endişelenmenize gerek olmaz. Uzman terapist ile görüşmek için kilometrelerce yol gitmenize gerek yok. Bir aplikasyon yardımıyla, rahat ettiğiniz her yerde online terapi seansınız gerçekleşebilir. Dijital iletişim, özellikle genç yetişkinler veya teknolojiyi sık kullananlar olmak üzere birçok insan için oldukça rahattır. Artık çok daha fazla insan iletişim kurmak için akıllı telefon kullanıyor. Biriyle şahsen yüz yüze konuşmak yerine, ekran karşısında daha rahat olabilirsiniz.

Bir ofise ulaşma sıkıntısı yaşayanlar için avantaj sağlar. Kronik hastalığı veya engeli olan bazı kişiler araba kullanamayabilir veya evlerinden çıkmayı istemezler. Bu durumlarda, Web veya telefon tabanlı online terapist desteği, yardım için  doğru seçenek olacaktır.

Kaynak: Online Terapist Nedir?

online terapist en iyi istanbul.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Düşünceyi geliştirme yolları nelerdir? Analitik düşünme nasıl gelişir? Analitik düşünceyi geliştirme yolları nasıl seçilmelidir? Analitik düşünme nedir? Eleştirel düşünme neden önemlidir? İş yaşamında ve iletişim teknikleri açısından hipotetik düşünme nedir? Yansıtıcı düşünme ile düşünce geliştirme nasıl sağlanır? Tüm bu ve benzeri soruların cevaplarını birlikte inceleyeceğiz. Hazırsanız kişisel gelişim yazıları serisine başlıyoruz.

Analitik düşünme, bir konu üzerinde sistematik ve mantıksal olarak çalışma yeteneğidir. 

Veriye dayalı karar vermenin temeli, doğru ve zamanında yorum yeteneğidir. Yöneticiler ve çalışanlar her gün kişisel deneyime, yaygın olarak kabul edilen en iyi uygulamalara ve hatta iş düşüncesindeki en son trendlere dayanarak kararlar alırlar. Ve birçok durumda aldığınız kararlar uygun olabilir. Ama kesin olarak aldığınız karar doğru muydu, nereden biliyorsun?

Kaynak: Düşünceyi Geliştirme Yolları Nedir?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...