Jump to content

Storyboard Nedir ? Nasıl Hazırlanır ?


schizophrana

Önerilen Mesajlar

Storyboard Nedir? Nasıl hazırlanır?

Tüm dünyada hareketli görüntü içeren her ürün için müşteri, yönetmen, prodüktör, görüntü yönetmeni, kameraman arasındaki iletişimde mühim bir rol üstlenen "storyboard" hakkında bildiklerimizi tazelemek adına birkaç söz söylemek istiyorum.

 

"Storyboard" hazırlarken birincil ehemmiyet taşıyan unsur; çizim kabiliyetinden ziyade, talep edilen öğeleri açık bir şekilde karelere yansıtabilmektir. Storyboard çizeri, taslağını yaptığı ürün hakkında; yönetmen tarafından belirlenmiş kimi teknik bilgilere sahip olmalıdır. Ürünün senaryosu, süresi, akış planı, ışığı ve kamera açıları gibi temel konuların dışında "storyboard", oyuncuların kostümlerinden mekan tasvirlerine kadar birçok ayrıntıyı da içerebilir. İlk aşama resimli taslak çalışmasında, her plan; kamera açısını, obje ve figürlerin yerini metindeki şekilde tarif edecek biçimde, 5-10 santimetrekarelik kutulara çizilir. Her kareyle ilgili; plan, kamera hareketi, ışık ve sahnenin süresine dair bir bilgi notu da "storyboard"ı tamamlar.

 

Resmedilen kareler bilgisayar ortamında bir araya getirilip, akıcı bir görüntüye dönüştürülüp elde edilen bu görüntüye ses ve müzik eklenirse anlatımı daha güçlü bir görsel senaryo oluşturulabilir. Bunun dışında fotoğraf karelerinden mamûl "storyboard" çalışmaları da mevcuttur. Bütün bunlar yönetmenin aklındaki fikri anlatabilmesi için yeterli olabilir.

 

Fakat talep doğrultusunda bazı sahnelerin veyahut bütün ürünün "storyboard"ı çok daha fazla ayrıntıyı bünyesinde barındıracak şekilde hazırlanabilir. Büyük yapımlarda ise 3 boyutlu görseller üretebilen Maya, Lightwave gibi programlar kullanılarak kamera açılarını tam manasıyla tespit eden "storyboard"lar yapılabilir. Bunların avantajı kamera ve lens simülasyonlarını gerçeğe uygun şekilde yaparak filmin net olarak nasıl çekilmesi gerektiğini tanımlayabilmeleridir. Bahsi geçen her teknikte "storyboard" çizeri için bağlayıcı unsur metin olmalıdır.

 

Dünyada Walt Disney Stüdyoları'nda animasyon filmleri hazırlarken kullanılmaya başlanan "storyboard", ilk olarak Rüzgar Gibi Geçti (Gone With The Wind) filminde kullanılmış ve 1940'lı yıllardan sonra film endüstrisinin de vazgeçilmezi haline gelmiştir. Günümüzde sadece sinema filmleri değil, reklam filmleri, animasyon filmler, müzik videoları, bilgisayar oyunları ve hatta internet siteleri için de hayati önem taşımaktadır. Aslında "storyboard", bir ekip çalışmasını koordine eder, ürün üzerine çalışan her elemanın ne yapmakta olduğunu bilmesini sağlar. Bu bağlamda vakit ve nakit kaybını önler, henüz prodüksiyon hayata geçmeden maliyet ve çalışma yöntemi hakkında öngörü kazandırır.

 

Kaynak

 

 

Storyboard Ne İşe Yarar ?

 

Ürettiğimiz ne olursa olsun her eserin bir hikayesi

vardır. Üreten eserini bilir, aklında defalarca

kurgulamıştır. Müzik tamam, oyuncular yerlerini

almış, söylenecek sözler balonlar içinde bekliyorlar,

backgroundyavaşça hareket halinde... Yapılması gerekenlerin hepsi hazır, anlatıcıhazır. Ama ya dinleyen, müşteri, yönetmen... İşte bu noktadaStoryboard, anlatılamayanı anlatmak için, hareketsizi canlandırmak içindevreye girer.

Storyboardsadece sinema filmi, reklam filmi, animasyon gibi birçok sahnedenoluşan çalışmalarda değil görsel üretimin olduğu her alanda sıkçabaşvurulan bir görsel anlatım biçimidir. Storyboard basitçe, yazarınaklındaki hikayeyi, kişilerin göreceği, duyacağı ve yapacağı şeylerinekran ekran açıklamasıdır. Aslında teknik bir zorunluluktur. Kimiyönetmenlerin zaman kaybı olarak nitlelendirdiği (Danny Boyle "28.Gün Sonra'nınün yönetmeni normalde Storyboarddan pek haz etmem. Benolayları daha çok çekim günü planlamayı severim.) kimi yönetmenlerinise olmazsa olmaz dediği (Steven Spielberg, George Lucas, AlfredHitchcock) Storyboard yinede parasının karşılığını almaya ve neleryapıldığını anlamaya çalışan müşteri için de bir vazgeçilmezdir.Özellikle görsel efektlerin ve kamera açılarının anlatımındakullanıldığında, hem zaman, hem de para kaybını önlediği bir gerçektir.Vakitin nakit olduğu, hazırlık süreçlerinin hızla kısaldığı, sabırsızüretimlerin gerçekleştiği, elimizin kaleme nadir değdiği, mouse ileyatıp kalktığımız son dönemlerde bile storyboard hazırlamak her zamankurtarıcı olmayı başarmış bir yöntemdir.

Storyboardile hikâyenin tüm aşamaları anlatılır. İleride çıkabilecek sorun ya daçelişkileri önceden görmeyi sağlar ve tüm çekim ekibinin ya daanimasyonu hazırlayan kişilerin neler yapılması gerektiği konusundafikir sahibi olmalarını, aynı dili konuşmalarını sağlar.

 

Storyboard'un Kullanıldığı Alanlar

Başta dasöylediğimiz gibi görsel üretimin, özellikle ardışık görüntü üretimininolduğu her alanda Storyboard kullanılabilir. Ancak sık kullanılanalanlar aşağıdaki gibidir;

 

*

Televizyon Reklamcılığı

*

Filmler

*

Müzik Videoları

*

TV Programları

*

TV Gösterileri

*

Operalar

*

Kısa Metrajlı Filmler

*

Animasyon

*

Multimedya

*

Interaktif Tasarımlar

 

 

Animatics Stealomatics - Photomatics

Çizilenkareleri taradıktan sonra ardışık olarak film haline getirme işlemine Animatics deniyor. Bu karelere ses ve müzikte eklenerek son halinegetirildiğinde müşteri ya da yönetmen çekilecek filmin ya da hazırlanananimasyon hakkında çok daha net fikir sahibi olmuş oluyor. Özelliklereklam filmi gibi kısa senaryolu işlerde sıkça kullanılanAnimaticslerin iki de çeşidi var diyebiliriz. Stealomatics, hazırlanananimaticslere alıntı müzik yada görüntülerin eklenmesiyleoluşturuluyor. Photomatics ise adı üzerinde fotoğraflardan yapılıyor.Kısaca animaticsler için, storyboard ile final çekim arasındaki tamponbölge diyebiliriz.

 

 

Yeni Başlayanlar İçin Storyboard Hazırlamak

Storyboard hazırlamanın temel kuralı oldukça basit;

Hızlı çizmek, çok çizmek, metinde anlatılanı resimle anlatmayı başarabilmek

Bunundışındaki sorunlar tamamen kişinin alışkanlıkları, eğitimi, müşterinintalebi, ajansın tarzı gibi farklılık gösteren unsurlar. Çoğuillustrator kalem kağıt kullanırken, bir kısmı bu işi bilgisayardasadece storyboard hazırlamak için tasarlanan programlarda yapıyor.Kimiside ikisini birleştirip animaticsler hazırlıyor. Bizim buradabunlardan detaylı bahsediyor olmamız pek mümkün değil ancak bu işe yenibaşlayanların oldukça işine yarayacak bazı hususları dile getirebiliriz.

 

Template:Her Storyboard çizerin hendine has şanlonları vardır ki bu şablonlartamamen storyboardın hangi alan için kullanıldığına göre ufak tefekfarklılıklar içerir. Eğer film için hazırlanıyorsa karelerin altındakonuşma, efekt, müzik gibi bilgileri yer alır. Sözsüz animasyon içinsesadece karelerin altına hareketleri yazılarak board oluşturulabilir.

 

Kullanılan bazı teknikler:Storyboard hazırlanırken kullanılacak teknikler yine animasyon yadafilmin hangi teknik ile hazırlanacağı ile doğru orantılı olabiliyor.Örneğin İngilterede Jellyfish ajansında direktör olarak çalışan WillRockall kendilerinin 3D animasyon yapacakları zaman kesinlikle kağıtkaleme el sürmediklerini söylüyor ve ekliyor, Tüm elementleri sonuçta3D olarak hazırlayıp storyboardı hazırlamak zorundayız, derdimizi 2Danlatmak çoğu zaman güç olabiliyor. Boardı yaratırken de Photoshop veAfter Effectsten yardım alıyoruz.

 

 

 

Storyboard Hazırlayabilmek İçin Yapmanız Gerekenler

*

Hızlı çizmeyi öğrenin, çok düzgün ya da detaylı çizmeniz gerekmiyor, sadece çizgileriniz doğru ifadeleri ve hareketi verebilsin.

*

Filmanatomisini öğrenin, bol film seyredin, filmi TVde isliyorsanız TVninsesini kapatıp nelerden bahsedildiğini anlamaya çalışın

*

Konsept sahibi olun, akıcı bir storyboard hataları affetmez.

*

Her fırsatta animasyon izleyerek gözünüzü geliştirin

*

Hangi malzemeyle çalışacağınıza karar verin (Tablet, kalem, kömür vs.)

*

Interaktif projeler için storyboard hazırlamaya çalışın.

*

Başka insanlarca hazırlanmış storyboard işleri inceleyin

*

Yanınızda bir karalama defteri taşıyın, ne zaman ilham geleceği belli olmaz.

*

Sabırlı olun.

*

Doğaçlama yapmaktan kaçının, senaryoya her zaman sadık kalın.

*

Frame ve sayfa numaralarını unutun, sizin için önemli olan referans noktalarını düşünün.

*

Teknolojiyi inkar etmeyin, dost olun.

*

Storyboard hazırlarken yazı yazmayı unutun, sadece kısa başlıklar kullanın

 

 

 

 

http://kevinpiercedesign.com/images/Storyboard2.jpg

Kaynak

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

geçen sene okulda illüstrasyon dersimiz vardı ve işlemiştik bu konuyu. okuldan soğuma dönemine girdiğim zamana denk geldiğinden(:p) pek içime sinen bir iş çıkaramamıştım:/ zevkli bir konu ama. senaryo kısmı biraz can sıkıyor sadece =p

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İngilizce'den "Hikaye Tahtası" olarak tercüme edilse de Hikayenin Çizimi olarak adlandırabiliriz. Proje konusunun belirledikten sonra kafamızdaki resimleri görselleştirmek amacıyla çizilen karalamalar, çekilen fotoğraflar veya yapılan renkli resimlerdir.

 

Proje konusunun belirlenmesinden sonra kağıda kaleme sarılarak hikayeyi resimlemek ve senaryoları, çekim planlarını oluşturmak iyi fikirdir. Seyrettiğimiz bütün ünlü filmlerin, hikayenin akışını, sahnedeki oyuncuların bulunacakları yerlere kadar, kadrajları belirleyen birer storyboard'ları vardır. Bir kült haline gelmiş teknoloji harikası bir filmin bile her karesi planlanıp kağıda çizilmiş storyboard'u, storyboard'un belki de birkaç katı, tasarım aşamasında kağıt üzerine yapılan eskiz çalışmaları vardır.

 

Storyboard'un çizim veya grafik açısından profesyonel olmaması bir sorun oluşturmayacaktır. Ama anlatılan net olmalıdır. Burada amaç planların nasıl çekileceğini göstermektir. Kamera açısını, kameranın ve oyuncuların hareketlerini ve kompozisyonun ele alınışını önerecek olan anahtar sahnelerin bir seri halindeki tasarımıdır.

 

Film çekiminin olmazsa olmazıdır storyboard. Amatör işlerde çoğu zaman ihmal edilmesine ve hatta bazı kesimlerce bilinmemesine rağmen profesyonel işlerde şarttır. Profesyonel çalışmalarda örneğin reklam filmlerinde çekim aşamasından önce film hikayesinin tanıtımı için storyboard önemlidir. Çünkü firma yetkilileri amaçladıkları etkinin pahalı olan çekim aşamasından önce kafalarında canlandırmak ve espriye inanmak isterler.

 

Storyboard; Her karenin altında bulunan sözlerle hareketi ve dış sesin söylediği şeyleri tanımlayan, reklamın aksiyonunu gösteren bir seri illüstrasyon, reklamın görsel haritasıdır

--------------------

Storyboard Hazırlamanın Faydaları

Storyboard hazırlamanın bir çok yönden faydaları vardır.

 

Yönetmenin senaryoyu anlatma şekline katkıda bulunur. Matrix filmini çekmeyi planlayan yönetmen, daha önce denenmemiş sahneleri ve görsel efektleri görüntü yönetmeni ve ekibe storyboard yardımıyla anlatmayı başarmıştı. Yönetmenin çekilmesini istediği planı açıklamasına yardımcı olmaktadır.

 

Özellikle senaryodaki sahne atmosferinin anlatılmasına yardımcı olur. Örneğin sahnede yağmurun yağması gerekiyorsa bu yağmurun hangi açıdan geleceği ve rüzgarın yönü bile çizimlerle anlatılabilir. Yönetmenin nasıl bir sis istediği veya kontrast oranları resimlerde belirtilebilir.

 

Çekimi teknik açıdan gerçekleştirecek ekibe bilgi vermek, sahneleri ve planları zihinlerinde canlandırmak açısından önemlidir. Yönetmenin nasıl kostümler düşündüğü, makyaj efektinin örneğin yaranın veya sivilcenin yeri, saç modeli çizilerek anlatılabilir.

 

Görüntü yönetmenine kamera açıları verilir. Planların ölçekleri belirleyicidir. Yönetmenin istediği storyboard'ta belirlenen açılar sahne bütünlüğünde değerlendirilirse, görüntü yönetmeni genel planda ve arkasından gelen ölçeklerde kameranın konulacağı yeri gözünde canlandırır ve çekim aksını, ışık aksını belirler.

 

Birden çok kamera kullanılıyorsa kameraların çekim ölçekleri belirlenir. Kameramanlar storyboarda göre ölçeklerini hazırlarlar ve yönetmene yardımcı olurlar.

 

Yönetmen oyunculara nasıl bir sahne istediğini çizimlerle anlatabilir. Oyuncu buna göre konsantre olur. Yüz mimikleri istenilen ölçeğe göre yapılır.

--------------------

Storyboard Hazırlama

Storyboard hazırlama sanıldığı kadar zor değildir. Aslında çekim aşamasında zaman kaybetmek yerine storyboard hazırlayarak zaman kazanmak daha doğrudur. Storyboard hazırlamak için yönetmenin kendisinin en azından önemli sahnelerin planlarını çizmesi veya çizdirmesi gerekmektedir. Senaryonun ilgili bölümü tekrar gözden geçirildikten sonra çizimlere başlanır.

 

Çizimler sırasında yönetmen doğal görüntülerden, daha önce çekilen filmlerdeki çözümlemelerden veya hayal dünyasından yararlanabilir. Düşüncelerini ve filmde yaratmak istediği atmosferi çizerek yansıtır. Çizimlerin altına notlar alır. Bu notlar çekim sırasında başka şeylerle meşgul olan yönetmene kafasındaki çözümlemeleri hatırlatmak içindir.

 

Sinemada problemler vardır. Yönetmen bazı sahnelerin etkisini artırmak, seyirciye o duyguyu yansıtmak için bazı problemleri çözmek zorundadır. Hangi açıdan çekmeli ? Kamera hareketi gerekir mi ? Işık nasıl olmalı ? Oyuncuyu hangi ölçekte çekmek gerekir ? Bazen çekim öncesinde yönetmenin rüyasına giren bu problemler, matematiksel çözümleme bulunduğunda unutulmadan storyboarda çizilir. Bu çizimler arttıkça filmin nasıl bir film olacağı hatta montajlanmış hali storyboarlardan seyredilebilir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Storyboard Örnekleri

 

Union - 2006

Yönetmen - Sinan DİNÇ, Kısa Film

Storyboard (flash)

 

Nigella - 2007

Yönetmen - Sinan DİNÇ, Kısa Film

Storyboard (flash)

 

 

--------------------

--------------------

Storyboard hazırlamak için boş bir kağıda çizimleri yapabilirsiniz. aşagıda 4:3 veya 16:9 çekim formatında örnekler var. Bu örnekleri çeşitle resim formatlarındasundum. İstediğiniz birini bilgisayarınıza kopyalayın. Yazıcıdan bir tane basın ve fotokopi ile çoğaltın.

 

4 : 3 .... Storyboard .gif

4 : 3 .... Storyboard .jpg

4 : 3 .... Storyboard .psp

16 : 9 .... Storyboard .gif

16 : 9 .... Storyboard .jpg

16 : 9 .... Storyboard .psp

 

 

nevermore tarafından düzenlendi
Ardarda Atılan Mesajlar Birleştirildi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ve Türk sineması storyboard ile yeni yeni çalışmaya başlamışken, 50'li yıllarda Walt Disney'in tüm filmlerinde ve çizgifilmlerinde storyboard, bir senaryo, bir yönetmen kadar gerekli görülmüş kullanılmıştı. halen özellikle Hollywood'da storyboard ile çalışmayan yönetmen sayısı bir elin parmaklarını geçmez.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...