Jump to content

Meditasyon'un Tarihçesi


Termevsimi

Önerilen Mesajlar

Meditasyon'un Tarihçesi

 

Doğudan Batıya mistisizm ve sağlık

Meditasyon çok eski zamanlara kadar uzanan ruhu ve aynı zamanda bedeni rahatlatıcı zihni bir tekniktir.Doğrudan meditasyonla ilgili yazılı bilgilere henüz elde ulaşılamamıştır,buna rağmen kökenleri ile ilgili bilgileri geriye doğru farklı uygulamaları izleyerek takip etmek mümkündür.Araştırmacılar ilkel toplumların bilincin değiştirilmiş durumlarını ve ruhsal değişimleri yıldızların altında ısınmak için yaktıkları ateşin başında düşüncenin derinlerine dalarak keşfettiklerini kurgulamışlardır.

Arkeologların,İndus vadisinde bulduğu yogi resimleri yoga pratiğinin dolayısıyla meditasyonun ilk dönem hint medeniyetindeki varlığını ispatlamaktadır.İlk dönemlerden beri var olan meditasyon teknikleri zaman içinde yapısal pratik içinde geliştirilmiştir.Bu dönemlerde dini temellere dayanan meditasyon daha sonraları yaşanılan değişim içinde koruyucu sağlık yöntemlerinden biri olarak kullanılmaya başlanmıştır.

5000 yıllık tantrik Hint metinlerinde meditasyonun çeşitli tekniklerinden bahsedilmektedir.Buda meditasyonun dünyada en yaygın biçimde bilinen öğreticisidir.Meditasyonla ilgili ilk keşiflerini İsa dan 500 yıl önce yapmıştır.Buda henüz aydınlanmaya ulaşmadığı ve Siddharta Gotama olarak bilindiği dönemlerde onu aydınlığa ulaştıracak şeyin meditasyon olduğunu kendi deneyimleri ile keşfetmeye başlamıştır.Meditasyon tekniklerini hızlıca oratya çıkarmaya başlayan Siddharta meditasyon yöntemlerini ve metafizik kaidelerini deneyimleri üzerine inşa etmiştir.Bu deneyimlerin pratiğe aktarılmış ilk hali Samatha olarak adlandırılmış,iç düşünceleri ve konsantrasyonu güçlendiren bu deneyimlenmiş pratiklere Vipassanaa adı verilmiştir.Bu meditasyon biçimi bir budistin dünyanın ve yaşamın gerçek doğasını görerek Nirvanaya ulaşması için gerekli bir sistemdir.

Buda elde ettiği tüm bu bilgileri öğrencilerine aktarmış onlarda kendi yetiştirdikleri insanlara bu bilgiyi bir miras olarak bırakmışlardır.Bu şekilde Budanın öğretileri çok uzaklara,Asya kıtasının neredeyse tamamına kadar yayılma imkanı bulmuştur.

Üstaddan üstada yol alan meditasyon her öğreticide yeni yorumlara yeni yaklaşımlara uğramış,Budizm;Çin,Japonya,Tibet,Güney Asya ülkeleri vb.yerlere ulaştığında her bölge kendi yorumunuda ekleyerek özel pratik meditasyon tekniklerini geliştirmiştir.

Mesela: Hintli mistik Osho meditasyona çok büyük bir katkı yaparak dinamik meditasyon tekniklerini oluşturmuştur. Modern insanın yaşadığı dinamik ve çok boyutlu hayat ve onun ritmi meditasyonun geleneksel yöntemleriyle günümüz insanı tarafından uygulanmasını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle Osho Batının terapi yöntemlerinden esinlenerek ve onları meditasyona entegre ederek meditayson tekniğine Buda'dan beri en büyük katkıyı yapmıştır.

Transandantal Meditasyon" ™ denilen sistem ise, Hintli Maharishi Mahesh Yogi tarafından geliştirilmiş, kişisel mantraların kullanıldığı bir meditasyon sistemi olup, 1960'lı ve 70'li yıllarda Batıda geniş bir izleyici kitlesi edinmiştir.

Meditasyon yalnızca Budizme özgü bir sistem değildir.Pekçok farklı meditasyon formu asırlardan beri diğer dinlere mensup kişilercede uygulanmaktadır.(Musevilik,Hristiyanlık,Jainizm,ju daizm vb.)Fakat bu sistemler Ortadoğu ve Asya kaynaklı meditasyon sistemleri kadar yaygın bir alana sahip değildirler.Budist öğreticiler benzer şekilde İslam Sufileride kendi meditasyon biçimlerini Hz.Muhammedin öğretilerine dayanarak kendi dinleri içinde geliştirmişlerdir.

Meditasyon uzun bir süreçte Doğuda yerleşik hale geldikten binlerce yıl sonra ancak Batı ile tanışma imkanı bulmuştur.Meditasyonun batıda özellikle Amerikada popüler hale gelmesi 20.yy ortalarına rastlar.1960 ve 1970 lerde pekçok araştırmaya konu olan meditasyonun hem zihinsel bir aktivite hem de bu aktivitenin ardından ulaşılan bir bilinç hali olduğu yapılan çalışmalarda ortaya koyulmuştur,meditasyon yapanlarda tıpta mevcut olan uyku, uyanıklık ve rüya bilinç düzeylerinden farklı bir dördüncü bilinç düzeyi gözlenmiştir.Pekçok yararı gözler önüne serilen meditasyon zamanla halk kitlelerinininde ilgisini yoğun olarak çekmeye başlamıştır,bununla ilgili merkezler açılmış yada var olan sağlık kuruluşlarında uygulamaları başlatılmıştır.Meditasyon günümüzde aşağı yukarı her ülkede uygulanmaktaysa da kökeni ve en yaygın uygulandığı yer Doğudur.Batıda meditasyon genellikle günlük yaşamın bir parçası olarak ele alınmakta ve günde bir ya da iki kez, yaklaşık yarımşar saatlik süreyle yapılmaktadır. Batılılar, meditasyonu genellikle şifa, streslerden kurtulma, rahatlama, yaratıcılık, başarı, psişik güçlerini geliştirme, ilişki, kendine güven duyma gibi amaçlarla yapmaktadırlar. Meditasyonun Batıdaki yaygın biçimi Hinduizm ve Budizm kökenli tekniklerden türetilmiştir.

 

alıntı

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...