Jump to content

Dean Koontz


schizophrana

Önerilen Mesajlar

Sık sık Stephen King ile karılaştırılan ancak bence kurgu ve anlatım olarak King'in çok gerisinde bir yazar.

 

http://www.cinairoman.com/yazarlar/yazar28.gif

 

 

İşin kolayına kaçarak Dean Koontz'u; yapıtları kırk dile çevrilmiş bir yazar, Amerika'nın en popüler gerilim romancısı, karanlık düşlerin kurgu ustası ya da The Times'da yazıldığı gibi, bir edebiyat cambazı olarak tanımlayıp konuyu kapatabiliriz.

 

Ama konu öyle kolay kolay kapanacak gibi değil. Dean Koontz'u tanımak için Brian Coffey'i, Deanne Dwyer'i, K.R. Dwyer'i, Leigt Nichols'u, Anthony North'u, Richard Paige'i, Owen West'i, David Axton'u, John Hill'i ve Aaron Wolfe'u, hatta DRK'yi tanısak hiç fena olmaz.

 

1945 doğumlu olan Koontz, 1967 yılında 'Soft Come The Dragons' (Ejderler Sessizce Gelir) adlı öyküsünü FSF (Fantasy and Science Fiction) dergisinde yayımlayarak bilimkurgu dünyasına adımını atar. İlk romanı olan 'Star Quest' (Yıldız Gezisi) 1968 yılında yayımlanır. Bunun ardından Dean Koontz, farklı isimlerle beş yıl içinde yirmiden fazla bilimkurgu romanı yayımlar.

 

Bilimkurgu öykülerinde insan olmanın sınırlarını zorlayan Koontz, canavarımsı çocukların, mutantların, cyborgların ve robotların dünyasıyla tanıştırır bizi. Karanlık bir üsluba sahip olan Koontz'un 1975'de yayımlanan ve geleneksel bilimkurgu çerçevesinde ele alabileceğimiz 'Nightmare Journey' (Kabus Yolculuğu) adlı romanı, her ne kadar karmaşık olsa da, zamanımızdan yüz bin yıl sonra, kavranması mümkün olmayan uzaylı bir zekâ tarafından yıldızlardan kovulan, dünyaya hapsedilen, radyasyon ve mutasyonlar içinde dinsel bir ortaçağa gerilemiş olan insanlığı anlatır.

 

Kariyerine bilimkurguyla başlayan Koontz, 1975'ten sonra korku üzerine yoğunlaşır ve bu türün en çok satan yazarları arasına girer. Yukarıda saydığımız adları kullanarak çok sayıda roman yayınlayan Koontz'un tüm yapıtları 1980'lerden itibaren DRK ya da Dean Koontz adı altında yeniden basılmaya başlanır.

 

Güney Kaliforniya'da yaşayan, 1969'tan beri yalnızca yazarlık yaparak yaşayan ve kitaplarının satışı yüz elli milyona yaklaşan Koontz, güldürüden fantazyaya, bilimkurgudan korkuya kadar değişen geniş bir külliyata sahip. Bunlarla yetinmeyen Koontz, iki de deneme yazmış; elliyi aşkın kitap yazmanın ve çok satan bir yazar olmanın ipuçlarını vererek yeni yetişen yazarlara yol yordam öğretmiş bu sayede. 1972'de yayımlanan 'Writing Popular Fiction' (Popüler Kurgu Yazmak) ve 1981'de yayımlanan 'How to Write Best Selling Fiction' (Çok Satan Kurgu Nasıl Yazılır) adlı kitaplar çok satması için değil, yazana çizene yönelik bir hayır işlemek için kaleme alınmış.

 

Hayat, belki de bin bir yüzlü Dean Koontz'un bize oynadığı bir oyun. Her kitabında ayrı bir isimle karşımıza çıkmasının nedeni de belli değil henüz. Bu durum, Dean Koontz'a, ya da ne bileyim Brian Coffey'e, Deanne Dwyer'e, KR. Dwyer'e, Leigt Nichols'a, Anthony North'a, Richard Paige'e, Owen West'e, David Axton'a, John Hill'e, Aaron Wolfe'a, DRK'ya, gerçekte her kimse; işte ona, yakışıyor aslında... Sen dünyanın en önemli bestseller yazarlarından biri ol, hayatın herkesin gözünün önünde olsun, kitapları neredeyse dünyanın tüm dillerine çevrilsin, yine de kimliğinin üstündeki giz perdesi hâlâ tam olarak kalkmamış olsun. Üstüne üstlük, ansiklopedilere bile "yazarın portresi hala bulanıktır" diye geçsin adın...

 

Altay Öktem

Radikal Kitap

28 Aralik 2001

Sayfa 7

Kitapları

Bay Katil

Buzlar Arasında

Cehennem Alevi

Cehennem Alevi

Cennetin Bir Kapı Ötesinde

Çatırtı

Esrarlı Yollar

Esrarlı Yollar

Fanatikler

Fanatikler

Fanatikler

Fanatikler

Fısıltılar

Frankenstein 1 Mirasyedi

Frankenstein 2 Gece Şehri

Gecenin Ayazında

Gecenin Maskesi

Gecenin Peşinde

Gecenin Sesi

Gecenin Tam Yarısı

Gizli Ev

Gizli Ev

Göz Ucuyla

Hız

Hiçbir Şeyden Korkma

İstila

Kalbin Karanlık Irmakları

Kalbin Karanlık Irmakları

Kanatlar

Kara Büyü

Kara Büyü

Kışa Açılan Kapı

Koca

Korku Yuvası

Korkunun Yüzü

Kurbanlar

Kurbanlar

Kurbanlar

Kurbanlar

Kükreyen Mağara

Kükreyen Mağara

Kükreyen Mağara

Maske

Maske

Nöbet

Onlar Yoktu

Onlar Yoktu

Onlar Yoktu

Soğuk Ateş

Soğuk Işıkla Randevu

Şeytan Tohumu

Şeytan Tohumu

Şeytanın Dansı

Takip

Tik - Tak

Vampirin Öpücüğü

Yabancılar

Yabancılar

Yanlış Hafıza

Yaratığın Gözyaşları

Yaşam Savaşı

Yıldırım

Yüz

 

Alıntı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...