Jump to content

Merak İşte


whitepower

Önerilen Mesajlar

6.gifYoğurt yapılabilmesi için,süt ve bir miktar yoğurda ihtiyaç vardır...Peki dünyada ilk yoğurt nasıl yapıldı???

6.gif Fizik kurallarına göre yüksekten bırakılan bir madde yere düşerken yerçekimi nedeniyle hızlanır...Peki o zaman yağmur damlaları neden mermi etkisi yapmıyor???

6.gifİki gözümüzünde birbirinden ayrı olarak görme yeteneği varken neden baktığımız cisimleri tek görürüz???

 

İnternette gezinirken dikkatimi çekti biliyorsak cevapları ve de benzer soruları paylaşırsak sevinirim:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Wallaa şahsen ben de bilmiyorum cevabı ama bi bakıniim bakalım hihihih

--------------------

Ahanda yoğurtun cevabıııı:

 

Yoğurt sütten yapılan bir gıda maddesidir. Sütün yoğurda dönüşmesini sağlayan ise bakterilerdir. Yoğurtta bulunan Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus sütte bulunan laktoz şekerini enerji elde etmek için kullanırlar ve bu tepkimeler sonucunda laktik asit üretirler. Laktik asit sıvı haldeki sütün daha katı, kremsi haldeki yoğurda dönüşmesine neden olur.

 

Evde yoğurt yapılırken süte ek olarak mutlaka biraz yoğurda ihtiyaç duyulmasının sebebi aslında yoğurdun oluşabilmesi için bu bakterilere muhtaç olmamızdır. Yoğurt yapılacak olan süte bir kase başlangıç kültürü (yani içinde bakteriler bulunan yoğurt) eklenir. Gerekli sıcaklık sağlanıp yeterince beklendikten sonra süt yoğurda dönüşür. Başlangıç kültürü olmadan sütten yoğurt elde etmek için çok fazla beklemeniz gerekebilir. Yani aslında bu imkansız değil. Küçük bir kutu günlük sütle bunu deneyebilirsiniz. Süt kutusunu açık olarak pencere önüne bırakıp birkaç gün bekleyin. Eğer doru bakteriler tarafından işgal edilirse, büyük olasılıkla sütünüzün siz hiçbir şey yapmadan yoğurda dönüşmüş olduğunu göreceksiniz. ( Muhtemelen ilk yoğurdun ortaya çıkışı da bu şekilde olmuştur. Bakteriler etrafımızda düşünebileceğimiz her yerdeler (havada, suda, hatta derimizin üstünde). Açık bir süt kutusunun içine hava aracılığıyla girmeleri de bu durumun doğal bir sonucu.

 

Son olarak evde yoğurt yapmak oldukça hesaplı. Fakat bunu yapacağınız zaman başlangıç kültürü olarak kullanacağınız yoğurdun sade olmasına (meyveli olmamasına) dikkat edin çünkü sade olmayan yoğurtlar bazı maya türlerini de içinde bulundurabileceğinden iyi başlangıç kültürleri olmazlar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

bencee....

 

 

1. sutu şöylebi bi kac ay acıkta bırakınca ztn kendi yogurt olur...

 

 

2. bilemicem.....:)

 

 

 

3. gozler birbiriyle dengededir yani mesela gozlerimizi sası yapınca çift goruruz...gozlerin bakma acısı....

--------------------

bbbbööööööööööeeeeeeee ben gec kalmısım

olaya

:(

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Açıklamaların sağol whitepower.

 

Ben de bildiğim kadarıyla birkaç şey eklemek istiyorum.

 

1. Nisan ayının 14'ün de yağan yağmurla yoğurt mayalanabiliyormuş diye biliyorum.

 

2. Yüksekten düşen maddelerin hızlanmaları kendi özgül ağırlıkları ile ilgili olan birşey. Yani belli bir hıza kadar ulaşırlar ama bundan sonrasında sabit hızla devam ederler.

 

3. Beyin iki gözden gelen verileri birleştirerek oalyı çözüyor. Böylece 3 boyutlu olarak görebiliyor ve uzaklık algılayabiliyoruz.

 

Bunlar benim bildiğim ve duyduğum şeyler...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yağmur damlaları hızlanmaz ve birbirine çarpmaz taki yere inene kadar

 

çünkü her bir damlayı bir melek yada ruhani bir görevli indirir ta yere kadar.

 

Evet işte fizik kurallarını ters düz eden İlahi bir hikmet...Sizde bir deneyin bakalım yüksekten yağmur gibi su püskürtün aynı şey olurmu ? Çok denenmiş bir türlü başaramamışlar ve bilimsel bir açıklaması yok...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yağmur damlaları hızlanmaz ve birbirine çarpmaz taki yere inene kadar

 

çünkü her bir damlayı bir melek yada ruhani bir görevli indirir ta yere kadar.

bu işin fiziksel durumu önemli..yağmur damlaları yer yüzüne yatay iner.dolayısıyla bu almış olduğu doğal ivme hızını düşürür.aynen tabancadan çıkan kurşun misali..

yoğurt konusunu whitepower gayet güzel açıklamış..eklemek istediğim mayalama yöntemi..bakteriler uygun koşullar sağlandığında çok çabuk ürerler.bizimde bir miktar yoğurt koymamızdaki sebep bakteri aşılamaktır.tabi yoğurt fabrikalarında bir tutam yoğurt koymazlar.sadece gerekli bakteriyi koyarlar..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Wallaa şahsen ben de bilmiyorum cevabı ama bi bakıniim bakalım hihihih

--------------------

Ahanda yoğurtun cevabıııı:

 

Yoğurt sütten yapılan bir gıda maddesidir. Sütün yoğurda dönüşmesini sağlayan ise bakterilerdir. Yoğurtta bulunan Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus sütte bulunan laktoz şekerini enerji elde etmek için kullanırlar ve bu tepkimeler sonucunda laktik asit üretirler. Laktik asit sıvı haldeki sütün daha katı, kremsi haldeki yoğurda dönüşmesine neden olur.

 

Evde yoğurt yapılırken süte ek olarak mutlaka biraz yoğurda ihtiyaç duyulmasının sebebi aslında yoğurdun oluşabilmesi için bu bakterilere muhtaç olmamızdır. Yoğurt yapılacak olan süte bir kase başlangıç kültürü (yani içinde bakteriler bulunan yoğurt) eklenir. Gerekli sıcaklık sağlanıp yeterince beklendikten sonra süt yoğurda dönüşür. Başlangıç kültürü olmadan sütten yoğurt elde etmek için çok fazla beklemeniz gerekebilir. Yani aslında bu imkansız değil. Küçük bir kutu günlük sütle bunu deneyebilirsiniz. Süt kutusunu açık olarak pencere önüne bırakıp birkaç gün bekleyin. Eğer doru bakteriler tarafından işgal edilirse, büyük olasılıkla sütünüzün siz hiçbir şey yapmadan yoğurda dönüşmüş olduğunu göreceksiniz. ( Muhtemelen ilk yoğurdun ortaya çıkışı da bu şekilde olmuştur. Bakteriler etrafımızda düşünebileceğimiz her yerdeler (havada, suda, hatta derimizin üstünde). Açık bir süt kutusunun içine hava aracılığıyla girmeleri de bu durumun doğal bir sonucu.

quote]

kesinlikle doğru... bir ziraatçi olarak söylemem gerekir ki muhafaza yöntemlerinde bize bunları öğretmişlerdi. Allahım neler öğretiliyor bize böyle?:wallbash: neyse en azından öğrendiğim gereksiz şeylerden birinin başkaları tarafından merak konusu olduğunu bilmek beni biraz da olsa sevindirdi. :confused: teşekkürler sorular için diğerlerini bi araştırsam iyi olacak sanırım:rolleyes::wacko:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

yoğurdun cevabı verilmiş

 

yağmura şöyle yorum getireyim: kar taneciklerinin hepsinin artı yüklü oldukları için birbine çarpmadıklarını ve yawaşladıklarını biliyorum kar ve yağmur arasındaki farkın sadece sıcaklık ve karasallık olduğunu varsayarsak yağmur tanecikleri de artı yüklü olabilirler. bunun yanına birde hava sürtünmesi ve rüzgar eklenince mermi etkisi yapmaz.

 

gözlerimizdeki durumda şu: uzaktaki cisme bakarken iki gözünüde kullanıyorsun sağ ve sol gözünü ayrı ayrı kapadığında cisimlerin y ekseni doğrultusunda hareket ettiğini göreceksin. iki göz birden beynin aynı bölgesinde değerlendirildiğinden bu görüntünün ortalaması alınıyor olabilir. elini uzaktayken tek görürken burnunun dibine doğru getirdiğinde elinin ikiye ayrıldığını sanki iki elinin birbirine bitişikmiş gibi durduğunu görebilirsin.

 

bunlar tamamen benim yorumlarım yanlış olabilir öss öğrencisi olduğumdan sahip olduğum biyoloji ve fizik bilgilerinden yorumlamaya çalıştım ama şu göz olayını anneme sorayım annem göz doktoru:D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

3.tahminimce o şekilde programlandıkları için belli bi odak noktasında birleşip cisimleri düzgün bir biçimde algılamamızı sağlarlar.

 

1. cevabı verilmiş

2. de öle tabiki atmosferden dolayı sürtünme kuvvetinin yawaşlatma etkisi ve rüzgardan dolayı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

2. Soru: Hava Sürtünmesi Sayesinde

3. Soru: O Cisime Odaklandiğimiz Için Zaten Odaklanmayinca 2 Tane Görürürz

--------------------

Evet işte fizik kurallarını ters düz eden İlahi bir hikmet...Sizde bir deneyin bakalım yüksekten yağmur gibi su püskürtün aynı şey olurmu ? Çok denenmiş bir türlü başaramamışlar ve bilimsel bir açıklaması yok...

 

herşeyin bilimsel açıklaması vardır ama bu bilimsel gerçekler insanların keşfetmesini bekler in ilahi olayların bile mutlaka bir bilimsel açıklaması vardır ama ne zaman keşfedileceği bilinmez

--------------------

yağmur damlaları hızlanmaz ve birbirine çarpmaz taki yere inene kadar

 

çünkü her bir damlayı bir melek yada ruhani bir görevli indirir ta yere kadar.

 

su damlalarını meleklerin taşıdığına bende inanıyorum ama mutlaka bir açıklaması var ma belki biz bilmiyoruz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ilk yoğurdu mayalamak için karınca yumurtaları kullanılmıştı...

--------------------

çatıdan gelen damlalar yukardan sana değdiğince yağmur hissini vermiyormu

tabi bunu elmayla karşılaştırma:D

--------------------

bakış açısı ve gözün odaklanmasıyla ilgili bi olay 3. soruda sen dalgın olduğunda böle bi cisme bakmak istemediğinde bulanık veya çift görmüyor musun?yada şaşı baktığında:D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...