Jump to content

Geçmişten Bugüne Rock Tarihindeki Önemli Olaylar


boogee

Önerilen Mesajlar

1959 yılında Bob Dylan, Minnesotadaki Hibbing Lisesinden mezun olmuştu. O zamanlarda country ve blues çalan radyoları oldukça sık dinleyen Dylan, ilk grubunu bu dönemde The Shadow Blasters adıyla kurmuştu. Pek uzun ömürlü olmayan bu grubun ardından Dylan, popüler şarkıların coverlarını çalan The Golden Chords adlı bir grup daha kurmuştu.

 

1961 yılında Pixies elemanlarından vokalist ve bas gitarist Kim Deal yani tam adıyla Kimberly Ann Deal, Ohioda dünyaya geldi. İkiz kız kardeşi Kelley ile birlikte küçük yaşlarda AC/DC ve Led Zeppelin dinleyerek müzikle tanışan Dealın henüz 11 yaşındayken akustik gitarıyla çaldıgı ilk şarkı Roger Millerın King of the Road adlı şarkısıydı. 1985 yılında Pixiesle çalmaya başlayan Deal, grubun dağılmasının ardından diğer projesi The Breeders ile çalışmlarına devam etti.

 

1962 yılında Beatles, Abbey Road studyolarında ilk kez kayıt yapmıştı. Grup, aralarında Love Me Donun da bulundugu 4 şarkı kaydetmiş ve bu kayıtlar karşılığında kendilerine kişi başı 12.07 dolar verilmişti.

 

1964 yılında Amerikalı müzisyen Lenny Kravitz yani gerçek adıyla Leonard Albert Kravitz, New Yorkda dünyaya geldi. Vokal yapmak dışında bazen kayılarda gitar, bas, davul ve klavyeyi de kendi çalan Kravitz, 1999 dan 2002 ye dek tam 4 sene boyunca üstüste en iyi erkek vokal dalında Garmmy ödülü kazanmıştı. Mick Jagger, Madonna ve David Bowieyle de çalışmış olan müzisyenin şimdiye dek yayınladığı tüm albümlerin satış rakamı ise dünya çapında yaklaşık 30 milyona ulaşmış durumda.

 

1964 yılında Rolling Stones, Kaliforniyadaki Swing Oditoryumunda sahne almıştı. Bu konser grubun Amerikada verdiği ilk konser olma özelliğini taşıyordu.

1964 yılında Beatlesın dünya turnesine bikaç gün kala Ringo Starrın, bademcik iltihabı ve faranjit yüzünden hastalanması sonucu gruba 11 gün boyunca davulcu Jimmy Nichol eşlik etmişti.

 

1965 yılında Nirvana bas gitaristi Krist Anthony Novoselic dünyaya geldi. Erkek kardeşi Robert sayesinde Kurt Cobain ile tanışan ve Cobainin kaydettiği demoyu dinledikten sonra grup kurma fikrine sıcak bakan Novoselic, Sweet 75 ve Eyes Adrift gibi gruplarla da çalışmıştı. Şimdilerde ise Flipper adlı grupla çalışmalarına devam etmekte.

 

1966 yılında Beach Boys, Capitol Recordsdan yayınlanan ve tüm zamanların en iyi albümleri arasında gösterilen Pet Soundsı Amerikada piyasaya sürmüştü. Albüm, besteci ve prodüktör Brian Wilsonın şaheseri olarak gösterilmesinin yanısıra popüler müzik dünyasının da en ilham verici albümlerinden biri olarak kabul ediliyor.

 

1966 yılında Rolling Stones, Aftermath albümlerinden yayınlanan Paint It Black singleı ile İngiltere listelerinde 1 numaradaydı. Grubun İngilteredeki 6. listebaşı şarkısı olan Paint It Black, U2, Rem, Deep Purple, The Animals ve Blondie gibi gruplar tarafından da yorumlandı. Şarkı, Rolling Stones dergisinin tüm zamanların en iyi 500 şarkısı listesinde 174. sırada yer alıyor.

 

1966 yılında Roy Orbisonın ilk eşi olan Claudette Fradynin kullandıgı motorsiklet bir kamyonla çarpışmıştı. Texasda gerçekleşen kazada hayatını kaybeden Claudette öldüğünde henüz 25 yaşındaydı. Roy Orbison, The Everly Brothers tarafından 1958 yılında kaydedilen ve All I Have to Do Is Dream singlenın b-sideı olarak kullanılan Claudette adlı şarkıyı eşine yazmıştı.

1967 yılında The Doors, Light My Fire ile ilk kez Amerika listelerindeydi. Grupla aynı adlı ilk The Doors albümünden yayınlanan şarkı Billboard listelerinin zirvesindeydi. Şimdiye kadar en çok coverlanmış şarkılar arasında da yer alan Light My Fireı yorumlayanlar arasında Nancy Sinatra, Stevie Wonder, Al Green ve Massive Attack gibi grup ve müzisyenler de yer alıyor.

 

1969 yılında The Who elemanlarından Pete Townshend, grubun The Filmore East konseri sırasında aniden sahneye çıkan bir adama saldırdıgı için geceyi hapiste geçirmişti. Townshendin saldırdıgı kişi ise aslında seyircileri uyarmak için sahneye çıkan bir sivil polisti.

 

1969 yılında John Lennon ve Yoko Ono, dünya barışına dikkat çekmek ve savaşı protesto etmek için Bed In adını verdikleri bir protesto yöntemi ile Kanada, Montrealdeki Queen Elizabeth adlı otelin 1742 numaralı odasında 8 gün boyunca yatakta kalmıştı. John ve Yokonun bu 2. Bed In protestosu için belirlenen yer aslında New Yorkdaydı fakat John Lennonın uyuşturucu taşıdıgı gerekçesiyle ülkeye girişi yasaklandığından Bed Inin Bahamalarda gerçekleşmesine karar verilmişti. Bahamalarda 1 gün geçirdikten sonra da John Lennon ve Yoko Ono sıcak iklim koşulları nedeniyle Kanadaya geçmeye karar vermişti.

 

1970 yılında The Kinks elemanlarından solist Ray Davies, grubun yeni singleı Lolada yer alan tek bir sözü değiştirmek için New Yorkdan Londraya gelmek zorunda kalmıştı. Daviesin şarkıda sadece Coca Cola yerine Cherry Cola demesi isteniyordu.

 

1970 yılında Bob Dylana Princeton Universitesi tarafından müzik dalında fahri doktora ünvanı verilmişti. 1960larda öğrenimini yarıda bırakarak New Yorka giden ve en başarılı şarkılarını o dönemde besteleyen Dylana bu ünvan, müziğinin folk rock türüne eşsiz bir örnek olması ve yazdıgı sözlerle büyük kitleleri etkilemeyi başardığı için yanı kısaca müziğe olan katıkısı yüzünden verilmişti.

 

1971 yılında Beatles elemanlarından Paul McCartneynin 2. solo albümü Ram İngilitere listelerinde 1 numaraya yerleşmiş ve 2 hafta boyunca zirvedeki yerini korumuştu. Aynı gün 2007 yılında ise Sir Paul McCartney, 21. solo albümünü yayınlamıştı. Memory Almost Full adını taşıyan albüm bir ünlü bir kahve dükkanları zincirine ait Hear Music adlı plak şirketi tarafından tüm şubelerinde satılmak üzre yayınlanmıştı ve albümdeki şarkılar 29 ülkedeki 10.000den fazla şubede neredeyse aralıksız olarak çalmıştı.

 

1972 yılında Elvis Presley New Yorkdaki ilk konserini vermişti. Madison Square Gardenda gerçekleşen konser sonradan albüm olarak yayınlanmak üzre kaydedilmişti ve Elvis as Recorded at Madison Square Garden adıyla yayınlanmıştı.

 

1972 yılında Columbia Records plak şirketinin patronu John Hammond, o zamanlarda barlarda çalan New Jerseyli müzisyen Bruce Springsteen ile bir anlaşma imzalamıştı. Springsteen bu anlaşma sonrasında eski grup arkadaşlarını toplayıp E Street Bandi kurmuştu ve bir sene sonrasında 1973 yılında da ilk 2 albümünü yayınlamıştı.

 

1976 yılında Rolling Stones, Fool To Cry singleları ile Amerika ve İngiltere listelerinde ilk 10da yer alırken, grubun gitaristi Keith Richards ise özel hayatı ile ilgili oldukça sıkıntılı bir dönemden geçiyordu çünkü İtalyan aktris Anita Pallanbergden olan 10 aylık oğlu Tara İsviçrede zatürreeden hayatını kaybetmişti. Richards ölüm haberini aldıgında grupla yeni albümleri Black and Bluenun tanıtım konseri için Fransada bulunuyordu. 1967 ile 1979 yılları arasında beraber olan ve hiç evlenmeyen Keith Richards-Anita Pallenberg çiftinin şu an hayatta olan Marlon ve Angela adında 2 çocugu daha bulunuyor.

 

1977 yılında The Clash elemanlarından Joe Strummer ve Nicky Headon, Londrada bir duvara sprey boyayla The Clash yazdıkları için cezalandırılmıştı. Cezaları ise kişi başı 5 poundluk bir para cezasıydı.

 

1978 yılında İngiliz topluluk Muse un gitarist ve vokalisti Matthew Bellamy, Cambridgede dünyaya geldi. Okul yıllarında müzige olan ilgisi gelişen Bellamy o dönemde klarnet çalmaya başlamıştı. Bellamynin babası George, 60ların ünlü İngiliz rock gruplarından The Tornadosun gitaristiydi ve Tornados aynı zamanda Telstar adlı şarkılarıyla Amerikada 1 numara olan ilk İngiliz grup olma özelliğini taşıyordu.

1978 yılında İngiliz topluluk Siouxsie And The Banshees, Polydor Records adlı plak şirketi ile İngilterede bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmanın ardından grup ilk singleları Hong Kong Gardenı yayınlamış ve büyük bir başarı elde ederek İngiltere listelerinde ilk 10a girmişti. Bu başarıyı takiben aynı yıl grubun ilk albümleri The Scream piyasaya sürülmüştü.

1979 yılında Blondie, Sunday Girl singleı ile İngilterede 1 numaradaydı. 3 hafta boyunca listedeki yerini koruyan şarkı Blondienin İngiltere listelerindeki ikinci 1 numarasıydı ve o yılın en çok satan albümü olan Paralell Linesdan yayınlanan 4. singledı.

 

1979 yılında İskoçyada Loch Lomond Festivali başlamıştı. Festivalin ilk gününde The Stranglers, Dr Feelgood, Skids gibi gruplar sahnedeydi. İkinci günde ise Buzzcocks, Rockpile ve The Boomtown Rats gibi gruplar sahne almıştı ve Boomtown Rats, I Dont Like Mondaysi ilk defa bu festivalde canlı olarak çalmıştı

 

1987 yılında U2, With or Without You adlı şarkıları ile Amerika listelerinde ilk kez 1 numaradaydı. Grubun en çok coverlanan 2. şarkısı olan ve The Joshua Tree albümlerinden yayınlanan şarkı, listedeki yerini 3 hafta boyunca korumuştu.

 

1990 yılında Steely Danın davulcusu Jim Hodder Kaliforniyadaki evinin havuzunda bogularak hayatını kaybetmişti. 1972 -1974 yılları arasında Steely Dan ile çalışan müzisyen, grubun Cant Buy A Thrill, Countdown to Ecstacy ve Pretzel Logic albümlerinde yer almış ve Midnight Cruiser şarkısını seslendirmişti.

 

1993 yılında Amerikalı topluluk Velvet Underground, Lou Reed, John Cale, Sterling Morrison ve Maureen Tuckerden oluşan kadrosu ile 1992de tekrar biraraya gelmelerinin ardından Londradaki Wembley Arenada bir konser vermişti. Avurupa turnesini başarıyla tamamlayan grup o sene Glastonbury festivalinde de sahne almış, U2nun Zoo Tv turnesinde 5 konserde gruba eşlik etmişti.

 

1993 yılında U2, Island Records adlı plak şirketi ile 10 yıl ve 6 albümlük bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmaya göre grup telif haklarından da yüzde 25 pay alacaktı. Uzun yıllar boyunca Islandla çalışan topluluk bu plak şirketi bünyesinde toplam 11 albüm yayınladı.

 

1997 yılında Bob Dylan, gögüsündeki ağrılar yüzünden Malibuda hastaneye kaldırılmıştı. Bu durum Dylanın tüm yaz turnesinin iptal olmasına neden olmuştu.

1998 yılında Oasis elemanlarından Liam Gallagher ve Simply Red elemanlarından Mick Hucknall Londradaki Metropolitan Hotelde gerçekleşen bir kavgaya karışmıştı.

 

1998 yılında Rolling Stones, Bridges to Babylon turnesinin Avrupa ayağındaki birkaç konseri, Keith Richardsın Connecticutdaki evinde sandaleyden düşerek kaburgalarını ve gögüsünü incitmesi üzerine iptal etmek zorunda kalmıştı.

 

1999 yılında Elvis Presleyin ölümünden yaklaşık 23 yıl sonra, müzisyenin sanal görüntüleri kullanılarak canlı bir orkestra ve Presleyin grubundan elemanların da katılımıyla yeni bir Elvis Presley İngiltere turnesinin planlandıgı açıklanmıştı.

 

2000 yılında Wayne Cochran, şarkı yazarı olarak kazandıgı ödülü almak için Los Angelesdaydı. Pearl Jamın Kosovalı göçmenler yararına yayınlanan No Boundaries adlı bir toplama albümde seslendirdiği Wayne Cochran şarkısı Last Kiss ise bir önceki sene yani 1999da yılın en çok dinlenen ve çalınan şarkılarından biri olmuştu.

 

2002 yılında Rolling Stones elemanlarından Mick Jaggera müziğe katkılarından dolayı Prens Charles tarafından şövalyelik ünvanı verilmişti. Jaggerın bu ünvanı kabul etmesi anti kurumsal duruşuna ters düştüğü gerekçesiyle bazı fanlarını hayal kırıklıgına ugratmıştı. Jagger, bu ünvanı alan diğer rock müzisyenlerine kıyasla hayırseverlik ve halka hizmet gibi özellikleri ile ön plana çıkmadıgından bu konu uluslararası basında da uzun süre tartışılmıştı.

 

2004 yılında Amerikalı gitarist Robert Quine aşırı dozda uyuşturucu madde kullanımı yüzünden hayatını kaybetmişti. Richard Hell and The Voidoids, Brian Eno, Lou Reed, Tom Waits ve Thet Might Be Giants gibi grup ve müzisyenlerle çalışmış olan Quine, Rolling Stone dergisinin seçtiği tüm zamanların en iyi 100 gitaristi listesinde 80. sırada yer alıyor.

 

2004 yılında Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Ray Charles, Beverly Hillsdeki evinde 73 yaşındayken hayatını kaybetti. Glokom adlı bir göz hastalıgı yüzünden küçük yaşta kör olan müzisyen enstruman çalmayı Floridada sagır ve körler için özel bir okula gittiği yıllarda öğrenmişti. 1952 yılında da Ahmet Ertegün ile tanışmış ve Ertegünün sahibi oldugu Atlantic Records ile anlaşarak kariyerinde oldukça hızlı bir yükselişe geçmişti.

2007 yılında Rolling Stones neredeyse 30 yıllık uzun bir aranın ardından tekrar bir İngiliz festivalindeydi. Isle of Wight adlı festivalde sahne alan topluluk kendilerine özel bir araç, 5 karavan, güvelik görevlileri ve yaklaşık 200 kişilik ekibiyle birlikte festival alanına gelmişti. Grup bundan önce en son 1976 yılında Knebworth Fairde sahne almıştı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

1973 - Dark Side Of The Moon es geçilmiş.

1979 - The Wall bahsi bile geçmemiş.

1980 - Roger Waters'ın Pink Floyd'tan çatışmalı bir süreç ardından ayrılmasının sözü bile yok.

 

Yaptığım müzik thrash/heavy olsa da, Pink Floyd'un adının bile geçmediği bir rock tarihi olamaz, dostlar! ;) Benim vereceğim örnek şimdilik bu...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

10 Ocak'ta ölen David Bowie'yi unutmamak gerekli.Hiç ölmeyecekmiş gibi gelen 2 üstad arka arkaya gitti. Huzur içinde yatın Bowie, Lemmy. Ayrıca Hendrix ile beraber gitar kırma ekolünü başlatan Pete Townshend'in bu davranışları Beatles'ı Helter Skelter yazmaya itmiş ve o yumuşak sound zamanla yerini bir akım halini alarak daha sert müziğe geçişi hızlandırmıştır.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...