Jump to content

Sanat Sanat İçin Midir Yoksa Toplum İçin Midir?


boynuzsuzgeyikler

Önerilen Mesajlar

Çışında Sanat

 

Sanatçı önce kendisini tatmin eder daha sonra birileri yapıtlarını görür ve diğer şahıslara anlatır.Daha sonra sanatçı bir bakmış ki herkez eserlerinden bahsediyor ve bir anda eserlere herkez sahip olmak istiyor.Sonra biri çıkıyor ve şöyle söyüyor 'hey bakın bu adam bize birşeyler anlatıyor' ve bir diğeri çıkıp 'hey bu resim beni anlatıyor' diyor.Aslında sanatçı orada yeteneğini kullanarak kendisini çizgilere vuruyor , çamurla şekillendiriyor.Herşeyi kendisi için yapıyor.Çünkü daha o dönemlerde insanlar kirlenmemişti tam anlamıyla.Onlara anlatılabilecek , onları bazı şeylere karşı uyarabilecek ve belkide bir olayın üzerine düşünmelerini gerektirebilecek pek kayda değer bir olay yoktu.

 

Geldiği Noktada Sanat

 

Büyük ölçüde toplum içindir.Çünkü artık insanların haberdar edilmeleri ve düşünmelerini gerektiren pek çok olay mevcuttur.

 

______________________________________

 

benim düşüncem bu ya sizinki?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sanatsal aktivite araçlar ve gayeler arasında, planlama ve uygulama arasında ayrım yapmayan ve zanaat denilen belli malzemelerden önceden belirlenmiş dönüştürme işleminden farklıdır. Çoğu farklı dönemde ve zamanda

farklı amaçlar edinmiştir sanat.

Duyguların dışa vurumu olmamalıdır bana göre öyle olunca kısıtlanır, kişinin kendini anlattıp yarattığı sanat gene kendini anlatır. Çok gerçekçide olmamalıdır, yaratıcılığı kısıtlar. Örneğin resimdeki sürrealizm, şiirdeki tecahül-i arif akımların getirdiği yapı değişikleri, ekleridir.

Rönesans dönemi sanatın en tepede olduğu dönemdi. Ama o dönem eserlerinin amacı insanlarda dinsel duygular uyandırmaktı.

 

Şu anki sanat anlayışı bence kültürel değişiklikler gösteriyor. Ülkemizde sanat anlayışı belli başlı sanatlar üzerinde yoğunlaşmış nedir bunlar? Sinema ve müzik.

Her ikisinde de zamanla aynı dilimiz gibi farklı kültür ve ülkelerden etkilenmelerin mevcut olduğunu görmekteyim. Tek değişmeyen tiyatro ve şiir bana göre. Tiyatro eseri yerli ise , yabancı tiyatro eserlerinden hemen ayırt edilebiliyor. Şiirdeki ise kültürel dil ve öğe farkları Türk insanının içtenliği ve doğası hep aynı kalmakta...

 

Belli kısım burjuva yanlıları ise para için sanat, sanat için para anlayışında devam etmekteler. Müzayedeler kapanmadan evi dolduralım telaşı. Aman grubum piyasa olsunda şarkılar önemli değil anlayışı gibi..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

peki onu profesyonel ilen eden kim herşeyi bilmek veya yapmak profesyönellik değildir ve bana göre de gerçek bir sanatçı kimsenin eserine yorum yapmaz o sanatını yapar isteyen istediğini söyler çünkü sanatçı sadece üretmeyi sever ve kimsede gelip bi sanatçının eserinin önünde yorum yapamaz yapsada yorum onun fikri olup onun gibilerin inandığı bir düşünceden öteye gidemez.sanatçıyı etkileyemez

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Dünya'da işler bu şekilde yürür.Tiyatro için söylersem,

Mesela oyun sanatı uzmanları vardır. Bugünkü anlamı ile tiyatronun bilim ve sanat danışmanıdır.Bunlar eserin etkili olmasında büyük role sahiplerdir. Eserlerle iç içedirler. Bu nedenle iyi eser veya kötü eser ayrımı yapabilirler yanı sıra bu eserin amacını da çözebilirler..

 

Müzik te basit anlamda örnek vereyim.Aranjörler, bu işe senelerini vermiş bestekârlar neyin ne şekilde oluşturulacağını bilirler.

Piyasa müziği yapma deyimi vardır. Sanatsal değeri öne çıkarmadan, sadece kulağa hoş gelen ve çabuk tüketilebilecek eserler üretmek sanat değil, sanatı karalayan eylemlerdir. Zevkleri köreltmek, yaratıcılığı yoketmektir. Zevkleri körelmiş bir insanda zaten eserler arasındaki farkı göremez.

--------------------

ha birde şu var sanatçı başka sanatçının eserine yorum yapmaz demişsin.

Yapar ama dışarı vurmamalıdır düşüncelerini çünkü sanatçılığın gereği değerlendirmeyi içerisinde tutmak ve eleştiriden uzak durmaktır.

Sinema eleştirmeni filmi eleştirebilir ama oyuncular filmi eleştirmemelidir.

 

Futbol örneğine benzetebiliriz. Antrenörün işi futbol oynamak değildir. Futbolcunun iyi veya kötü durumda olduğunu anlar onu eleştirebilir. Ama kendisi şu anda futbolcu değildir. Onun görevi farklıdır

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

çok basit bişey uzmanlar manaliza tablosunu meht edip dururlar ama benim için sıradan bir tablonun ötesine geçemez peki leonardonun bu umrunda mıdır tabiki hayır sanatçı yapar beğenen beğenir beğenmeyen beğenmez entellektüellerse o uzmanları uzman yapan kişilerdir bize de yutturmaya çalışırlar sanatçı sanatını hangi dalda olursa olsun artık topluma bişeyleri empoze edebilmek bişeyleri anlatabilmek için yaparlar kendisi için yapanlar zaten kimseye yapıtlarını göstermezler ve o çabuk tüketilernler de algısı o kadarına yetenler için sanattır ve gördüğün gibi bir toplulugun olmuştur yani sanat tolum içindir

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

mona lisa tablosu resimdeki renklerden vs. görsellikten dolayı ilgi görmüyor. Aynı tonlarda birebir kopyası çok rahat bilgisayar ortamında yaratılabilir. Birincisi eserin sahibinin Leonardo Da Vinci olması bu tabloyu değerli kılıyor.Çünkü Da Vinci döneminin belki de insanlığın en büyük sanatkârı idi. Sadece ressam ve heykeltraş değil bir mucitti ayrıca. Mona lisa tablosundaki kadın hangi açıdan bakarsan bak direk kişinin gözlerinin içine bakıyor olarak görülür. Ayrıca yüzünden bakış açısına göre mutlu veya üzgün bir ifade vardır. Bu açıları bulup yakalamış ve tabloya çok büyük bir yaratıcılık akıtan ilk kişide da vincidir. (Altın oran kullanımı)

Bu kolay bir eser değil. Senin için anlam ifade etmemesi belki yakından görmediğin için olabilir. Ya da sanat eleştirmenleri veya louvre müzesini gezen sıradan vatandaşlarla aynı sanat anlayışına sahip olmamandan kaynaklanabilir.

sanat eleştirmenleri yutturmaya çalışırlar diyorsunda. Sanat eleştirmenleri eski zaman sanatçılarının kankalarımı veya eleştirdikleri eserlerden rantmı sağlıyorlar böyle düşünüyorsun. Çoğu gerçek sanatçının eseri öldükten sonra bulunur. Toplum için eserimi sakladım olayı pekte mantıklı değil. Sanat ne toplum içindir ne de sanat için. Sanat insan zevki içindir bana göre.

Sanatın hangi dalında olursan ol ben bunu anlatmak için bunu yaptım demek fazla optimist kaçmakta bana göre. Ben bu eseri yaparken mutlu oldum demek yeterlidir. Bu da benim görüşüm. İyi geceler

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bence sanat sanat için olmalıdır.Zaten sanatı yapan kesim o konuda bilgilenmiş işi öğrenmiş kişilerden oluşur.Eüer bunun dışında toplum da sanata belli bir bilgi birikimi olmadan katılıyorsa sanatı kötüleyebilir.Tam ortası diyebiliriz aslında, insanların biraz sanat hakkında bilgileri olması yeterli olacaktır, böylece sanat ürünlerini karalamak olmaz.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sanat, sanatçı içindir...

 

Toplum için yapıldığı iddia edilen "sanat", aslında içinde sanatsal ögeler barındıran bir propaganda aracıdır. Sanat için ise sanat yapılmaz: bu da ya toplumun içindeki sanatçı/sanatsever kesim için (yine mesaj kaygısı tabii) ya da "sanat ideası" için (muzalara asılmak...) yapılan sanatsal bir çalışmadır.

 

Sanatın tanımları vardır; ben bu tanımlardaki anahtar kelimelerden "üretim" ve kompozisyon"u severim. Üretim insanın yaratma ihtiyacına karşılık oluştururken kompozisyon, yorumdan da öte, yaratımın kendisidir. (Unutmayalım ki dünyadaki canlılar da C, H, N, O, P ve S elementlerinin kompozisyonlarıdır.) Sanat varolanın biçimini, dizimini, düzenini değiştirmek ve ortaya "başka bir şey" çıkarmaksa o zaman neyin, kimin için yapıldığı çok bellidir: "yaratan", yani sanatçının kendisi için.

 

İncil'den:

 

9 Tanrı, "Göğün altındaki sular bir yere toplansın, kuru toprak görünsün" diye buyurdu ve öyle oldu.

 

10 Kuru alana "Kara", toplanan sulara "Deniz" adını verdi. Tanrı bunun iyi olduğunu gördü.

 

11 Tanrı, "Yeryüzü bitkiler, tohum veren otlar, türüne göre tohumu meyvesinde bulunan meyve ağaçları üretsin" diye buyurdu ve öyle oldu.

 

12 Yeryüzü bitkiler, türüne göre tohum veren otlar, tohumu meyvesinde bulunan meyve ağaçları yetiştirdi. Tanrı bunun iyi olduğunu gördü.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

sanatçı için o eseri yapış anı, devam eden süreç bir problemin çözüm aşaması ile aynı olsa gerek diye düşünüyorum. herhalde eserini bitirdiginde aldıgı haz onun için tarif edilemez bi şey olsa gerek. bi nevi mental masturbasyon onun için... yada ritual mi desem ... öle bi seyler

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

toplumun kendisi tanrının bir sanatıdır ve tanrı sanatını kendi istediği için kendisi için yapmıştır çünkü insan tanrıya beni yarat demedi dolayısıyla sanatçıya da kimse bişeyler yarat demedi o içinden gelenleri yaptı kimse için değil kendisi için toplum için yaptım denilen sanatlar kalıpların içindedir ama özgür yapılan yapıtlarda tabu olmadığı için sanatın gerçek karşılığıdır

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Günümüzde sanatın toplum için yapılması oldukça faydalı tabiki fakat sanatçı bu fikre sabitlenirse özgünlüğünü koruyarak öznellikten biraz uzaklaşmalıdır söz konusu toplum bilinciyse şayed..

 

Toplumun haber çemberini genişletmesi ve bunlar üzerinde düşünmesine gelirsek Türkiye'de insanların bu bilince sanat yoluyla sahip olmaları oldukça zor. Avrupa ülkelerinde sanatı tercih oranı tabiki daha fazladır.

 

Sonuç olarak sanatçının tercihidir; toplum için veya kendisi için eserini tamamlar birey de dilediği gibi yorumlar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ii güzel ama bu dediğin günümüz için geçerliliği olabilecek bir düşünce sanatın ilk çıktığı dönemlerde bu sanatçının kendi hazlarını tatmin etmesinden başka bir şey değildiyani sanat sanatı yapan kişiyi tatmin ettiği sürrece sanat ve sanat sanat içindir

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

tartıştık derken, ben hiçbir zaman belli bir kalıba yerleştiremedim sanat olgusunu, yani biçimlere yöneltmek, bana imkansız geliyor başlığı açmışsın ama bir şekilde kendi görüşünü bile dile getirmemişsin, yani sanat sanat içindir derken, sanatı sanatla sınırlı bırakıyorsun, yani sanat insanları iyileştirecek bir şey olduğunu düşünürsek yani belirli bazı sanat ''müzik'' gibi örneğin insanların tedavisinde bile kullanılıyorsa, sanat herşeyden önce topluma entegre ediliyorsa birşekilde sana toplum içindir oluyor! öylemi hayır sanat bir kalıba sokulmaya müsait değildir, sanat sanat için yapılır topluma sunulur, yani sanatı toplum belirler birşekilde, yani akımları kabul edenlerde birşekilde küçük bir parça bile olsa topluluklardır... picasso yu kubizmini bugün insanlar kabul ediyorsa birşekilde bu kkriteri aşmışsa bu sanatçıdır, toplum varsa arada sanat sanat için değildir... yapılış amaçları topluma ulaşmak olmadığı halde bir şekilde kabul edilmiş eserler sanat için yapılmış topluma bir şekilde ulaşmış sanat eserleridir. toplum olmadan sanat olmaz. ama sanat sadece toplum içindirde diyemeyiz... böyle bir soruyu sormak laf salatası yapmaktır. saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yorum yapmaktan başka birşey yaptığım söylenemez heralde.

 

Ve başlığı açan olarak lütfen ne ben nede bir başkasının forumda tartışma yaratacak noktaya gelmesini birazda sen engelle, bu senin sorumluluğun, herşey saygı çemberi içersinde olmalıdır, yaptığım yorum benim bakış açımdır... yorumlara açık olunmalı, yorumlarım iyice anlanmadan keskin bir şekilde eleştrilip yorum sıfatına koyulmadığı taktirde, bu beni rencide etmektir... sen benim fikrim sonrasında bana tavır alarak rencide girişiminde bulunuyorsun ister yada istemez bir şekilde ki, çokta umrumda olmuyor, söylediğim sözleri anlayan insanlar var bunu biliyorum senin gibi tepki gösterecekler ise sallamıyorum çok pardon, sallamıyorsunda neden yazıyorsun? çünkü başlığı bir sorumluluk alarak açan kişi sensin, keşke biraz daha açık fikirlere yönelik saygılı olsaydın... Sanat herşey içindir... sanat sanat için yapılır, topluma ulaşır, sanatın bir amacıda toplumu bilinçlendirmekse hatta aldığı en büyük sorumluluklardan biriyse, bir görüş bir taraf sahibiyse sanat ''sanat tarafsızlıktır'' diyenleriniz olacaktır elbet. açıyorum o nedenle, nazım hikmet, en ilk önce aklıma gelen isim... sağ ve solda önemli fakat illa bir görüş biçminde yansımayacaktır.. görülmeyen çekişme ''iyi ve kötü'' olana dair, sanat iyiyi aşılıyorsa kötü olana karşı bir savaş açmadır... sadece bu konuda örnek vermem konuyu bu kadarmı olayına taşımamalı, örneklerle bitmez... yani topluma ulaşmış bir şeyi sadece ''sanata, sana, bana, sanatçıya, vs.'' bağdaştırmak yanlış olur... picassoyu bir sanatçı sıfatına layık gören halktır... söylediğim gibi küçük bir kesim bile olsa 2-3 kişilik bile olsa kişiler toplumu ifade ederler... sanat hem sanat hem toplum içindir de diyebiliriz.. yada böyle bir tartışmanın gereksiz olduğunu vurgulayıp fikrimizi sunabiliriz.. bu bize kalmıştır...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...