Jump to content

Organ Bağışı


Depressive

Önerilen Mesajlar

ORGAN BAĞIŞI NEDİR ?

Ölümünüzden sonra organlarınızın başka bir insan için kullanılmasına izin vermenizdir. Görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar

 

 

 

HANGİ ORGANLAR BAĞIŞLANABİLİR ?

Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde :kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar ;kalp kapağı, gözün kornea tabakası , kas ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilebilmektedirler. Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir.

 

ORGAN BAĞIŞINI KİMLER YAPABİLİR ?

1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olmak ve bu dileğinizi iki tanık huzurunda sözlü olarak yapmanız, ayrıca bunun bir hekim tarafından tasdik edilmesi yeterli olacaktır. Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak "Doku ve Organ Bağış Belge"nizi alabilirsiniz.

İllerde bağış yapabileceğiniz merkezler Devlet Hastaneleri olarak belirlenmiş olup bulunduğunuz ilde hangi hastanelerin kayıt kabulu yaptığını öğrenmek için buraya tıklayınız.

 

ORGAN ALIMI NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR ?

Organlarınızın alınması işlemi, konunun uzmanı doktorların bulunduğu Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Organ Nakil Merkezlerin'nde gerçekleştirilir. Organ bağışında bulunduğunuz taktirde organ bekleyen hastalara yaşama şamsı verebilmeniz için "Bağış Belgenizi" bir kimlik gibi sürekli yanınızda bulunduırmanız ve bu konuyla ilgili olarak yakın akrabalarınıza bilgi vermeniz gerekmektedir.

 

 

 

!!!! HAYATA YENİDEN MERHABA DİYEMEZSİNİZ

AMA DEDİRTEBİLİRSİNİZ !!!!

 

Genel Bilgiler

İleri kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam sadece organ nakli ile mümkündür. Bugün ülkemizde böbrek bekleyen 17 - 18 bin hasta vardır. Diyaliz bu hastalarda yardımcı bir tedavi şeklidir ancak kalp, karaciğer hastalarının diyaliz gibi bir yardımcı tedavi olanakları da yoktur. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastalar böbrek, kalp, karaciğer gibi organlarını bağışlayarak başka hastalara hayat verebilirler. Ülkemizde organ bağışları henüz istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bu nedenle organ bağışının yaygınlaşması gereklidir. Ben organlarımı bağışlayalı 18 yıl oldu. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastalarda adından da anlaşılabileceği gibi beyin fonksiyonları tamamen ve geri dönmeyecek biçimde kaybolmuştur. Yani bu kişilerin bilinci yerinde değildir ve ancak solunum makinesi desteği ile yaşamlarının sürmesi mümkündür. Kişilerin ben gerçekten ölmeden organlarımı alırlar korkusu yersizdir çünkü beyin ölümüne karar verecek ekip ile organ naklini yapacak ekip ayrı doktorlardan oluşur.

 

Organ bağışı benim tıbbi bakımımı etkiler mi?

- Hayır. Organ bağışlayan kişinin organlarının kullanılması ancak o kişiye tıbben yapılacak tüm tedaviler uygulandıktan sonra gündeme gelir.

 

Organ bağışı dini inançlara aykırı mıdır?

-Kesinlikle hayır. İslam dini de dahil olmak üzere tüm büyük dinlerde organ bağışına aykırı bir durum yoktur. Ayrıca tüm büyük dinler organ ticaretini lanetlemektedir.

 

Organlarımı bağışlamak için ne yapmalıyım?

-Bir organ bağış kartı alıp yanınızda taşımanız yeterlidir. Organ bağış kartlarını hastanelerden temin edebilirsiniz. Kart temini konusunda daha ayrıntılı bilgi için Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği ( 0 212 635 85 85 ) temasa geçebilirsiniz. Organlarını bağışlayan bir kişinin bu durumdan ailesini önceden haberdar etmesinde yarar vardır.

 

Ben sadece böbreklerimi bağışlamak, diğer organlarımı bağışlamamak istiyorum, ne yapmalıyım?

-Bağış kartında bunu belirtmeniz yeterlidir.

 

Organlarımı bağışlamıştım, vazgeçebilir miyim?

-Evet. Bu iş yanınızda taşıdığınız bağış kartını yırtıp atmanız yeterlidir.

 

Organ bağışı için yaş sınırı var mıdır?

-Hayır. Beyin ölümü gerçekleşmiş 18 yaşından küçüklerin organlarının kullanılması için ebeveynleri izin vermelidir.

 

Bağışladığım organlarım para ile bir başkasına satılabilir mi?

-Hayır. Türkiye’de bugüne kadar böyle bir olay olmamıştır ve olamaz. Medyaya yansıyan organ ticareti haberleri tek böbreklerini para ile satan insanları anlatmaktadır.

 

ve lütfen ehliyetinizi alırken bütün organlarınızı bagısladıgınızı gösterin...

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

BU SAYFA T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN " YAŞAMIN DEĞERİNİ BİLEN YAŞATIR" İSİMLİ VE ORGAN BAĞIŞINI KONU ALAN BROŞÜRÜNDEN ESİNLENİLEREK HAZIRLANMIŞTIR. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN SAYFANIN HAZIRLANMASI İLE BİR İLGİSİ VE BİLGİSİ YOKTUR. ORGAN BAĞIŞININ YAYGINLAŞMASI İÇİN GİRİŞİLEN YARI ÖZEL BİR TEŞEBBÜSTÜR.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Schezophreniac 2 sene önce tüm organlarımı bağışlamıştım.

 

ben öldükten sonra faydası olmayan şeyleri ne yapıyım. hiç değilse bir kaç insanı mutlu ederim.

 

İslam dini de dahil olmak üzere tüm büyük dinlerde organ bağışına aykırı bir durum yoktur.. bizim toplum hala bu konuyu kavramaktan ziyade kaçıyor.anlamamaktada ısrar ediyorlar.emeğine sağlık.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

guzle bı konu bu bılım teknık dergısının eylul sayısında da yapay organlar vardı ama burası turkıye organ bagısına sıcak bakan bırısı bu ıse gırdı kaza gecırdıkten sonra kurtulma ıhtımalı varsa bıle sadece organları ıcın olume terk edılme durumu benı rahatsız edıyor yoksa bende sıcak bakıyorum konuya ama bılmıyorum

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

öldüğümde işe yarayacak hiçbişeyim toprağın altına girmeyecek!!! sağlam ne varsa alsınlar...ailemle de görüştüm bu durumu eğer ölrsem tüm organlarımı bağışlıcaklar.

ilk başta zor geldi bu onlara ama ikna ettim:) vasiyetim sayılır bi yerde çünkü ;)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ewet ya gerçekten ii bi konuya değinmişsin ailem karşı çıkıo ama ben de organlarımı bağışlıcam, insanlara umut kaynağı olabilmek güsel bir şey :)

 

düşünsene gözlerin baska bi insanda mutlulkla parlıyor.. cok güzel bişey..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

aslında bizimkilerde karşı.....ama bi umut vercek olan benim.....

 

aslında bizimkiler karşı değiller..sadece "bu yaşta ne ölümü uğursuz uğursuz konuuşma" gibi bi ciddiye alınmama durumu yaşadım:D

ama ikna oldular. kalan kullanılmayan parçaları tıp öğrencilerinin incelemesi için kadavra olarak bağışlayın dedim ama ona pek yanaşmadılar. onlarda haklı bi yerde...mezarımın tamamen boş olmasına içleri el vermedi

--------------------

yeri gelmişken ona da değiniyim. tıp fakülteleri ciddi anlamda kadavra sıkıntısı çekiyor. doktorlarımızın daha kaliteli bir eğitim almasını istiyorsak yakınlarımızı bu konuda da ikna etmeye çalışmalıyız

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...