Jump to content

Önerilen Mesajlar

41 kitap olduğundan dolayı görsellerini koymuyorum.

 

DiskDünya nedir? Terry Paratchett bunu en güzel şu şekilde ifade ediyor:

 

'' Tembel tembel yuvarlanan dünyanın Diskdünya olduğu ortaya çıkıyor - dört filin sırtındaki yuvarlak ve yassı bir dünya. Ve o dört filin de Büyük A'Tuin'in sırtında; Hertzsprung-Russell diyagramında* bile yeri olan tek kaplumbağa bu; on altı bin kilometre uzunluğunda, ölü kuyrukluyıldızların kırağısıyla kaplı, meteorların delik deşik ettiği, gözleri yıldızların ışığını yansıtan tek kaplumbağa. Bütün bunların sebebini kimse bilmez, ama muhtemelen kuantumdur.

Bir kaplumbağanın sırtında yükselen böyle bir dünyada pek çok tuhaf şey olabilir.

Şu an da olmakta.

 

* Hertzsprung-Russell diyagramı, yıldızların ışınım güçleri, etkin sıcaklıkları gibi özellikleri arasındaki ilişkileri gösteren bir diyagramdır.

 

(Diskdünya serisi 7. kitap ''Piramitler'' sayfa 5) ''

 

Peki Terry Prachett kimdir? bunun için de her kitabın ilk sayfasındaki yazıları sizlere aktarmam yeterli olur diye düşünüyorum.

 

1948 yılında İngiltere'de doğan Sör Terry Pratchett, çağdaş fantezi ve mizah edebiyatının önde gelen isimlerinden biri. Hayalgücü, Büyük A'Tuin'in zihni kadar geniş; kalemi ise Rincewid'in cesareti kadar bükülgen olan Terry Pratchett'ın yarattığı DiskDünya evrenine ait, 41 roman ve irili ufaklı yan kitaplar var. Bunların dışında; 2010 İngiliz yazarlar Ödülü sahibi Ulus ile, çocuklara yönelik yazdığı Johnny Maxwell serisi de yazarın külliyatını süslüyor. Ayrıca DiskDünya'ya ait Muhteşem Maurice ve Değişmiş Fareleri ile 2001 yılında, İngiltere'nin en saygın çocuk edebiyatı ödülü olan Carnegie Madalyası'nı da kazandı.

 

Kendisine dünya çapında şöhret getiren ve devasa bir hayran kitlesi kazandıran DiskDünya serisi film ve dizilere; tiyatro, radyo ve bilgisayar oyunlarına uyarlandı. Pratchett'ın eserleriyle sayısız ödül kazanmış olması yetmezmiş gibi, adına verilen bir de ''ilk kitap ödülü'' var.

 

Pterry, 2015 yılında ne yazık ki boyut değiştirerek hayranlarını ve yarattığı dünyayı öksüz bıraktı. Fakat bugün hala aramızda dolaştığını rivayet edenler de az değil. Büyünün gücüyle tabi.

 

Terry Prachett, halen İngiltere'de 'kitabı raflardan en çok araklanan yazarlar' listesinde başı çekiyor.

 

Home | Sir Terry Pratchett

 

DiskDünya serisinin hangi sıraya göre okunması gerektiği ise büyük bir sorun oluşturuyor. Aşağıya gruplanmış şekliyle kitapları yazacağım. Ancak benim tavsiyem özellikle ''Cadı Romanları'' ve ''Tiffany Sızı Romanları''. Bu iki seriyi kitapların çıkış numaralarına göre karışık okumanız yönünde. Zaten Terry Pratchett da ''Cadı Romanları'' serisinde son kitabında (ve sadece onda) önceki ''Cadı Romanları'nı'' okumuş olmanızı önerir. Diğer serileri de kendi içerisindeki sırasına göre okuyabilirsiniz. Elbette imkanınız varsa ve bulabilirseniz 41 kitabın hepsini alıp direkt olarak çıkış numaralarına göre okumanız daha da güzel olur. Ancak, ne yazık ki basımlarını bulmak biraz zor. Deli Dolu yayım evi seriyi yeniden basmaya başladı ve yanlış hatırlamıyorsam 22 ya da 24 tanesini çoktan bastı ve basımlara devam ediliyor.

 

Bu seri hakkında günlerce, aylarca ve hatta yıllarca konuşabilirim. Bu yüzden açıklama çok yapmak istemiyorum konuya dair. Keşke daha fazla yaşasaydı ve bizlere DiskDünya hakkında daha fazla şeyler anlatabilseydi. Küçük Özgür Adamlar ve Görünmez Üniversitenin büyücülerini ve elbette cadıları.... uzar gider bu liste işte bu yüzden ben konuşmayayım. Hepsini çok çok özleyeceğiz. Ama en çok da Terry Pratchett üstadı çok özleyeceğiz...

 

Disk dünya seri kitapları gruplanmış halleri;

 

Not: Parantez içerisindeki numaralar, kitabın yayın sırasıdır)

 

Sihirbaz ve Kahraman (Rincewid) Romanları

 

Büyünün Rengi (1), Fantastik Işık (2), Hasbüyü (5), Eric (9), İlginç Zamanlar (17), Son Kıta (22), Son Kahraman (27), Görünmez Akademisyenler (37)

 

Cadı Romanları

 

Eşit Haklar (3), Ucube Kocakarılar (6), Cadılar Dışarıda (12), Hanımlar Beyler (14), Maskeli Balo (18), Carpe Jugulum (23)

 

Tifanny Sızı Romanları

 

Küçük Özgür Adamlar (30), Gökyüzü Dolu Şapka (32), Kış Ustası (35), Geceye Bürüneceğim (38), Çobanın Tacı (41)

 

Kadim Uygarlıklar Romanları

Piramitler (7), Küçük Tanrılar (13)

 

ÖLÜM Romanları

 

Mort (4), Tırpanlı Adam (11), Ruh Müziği (16), Domuzbaba (20), Zaman Hırsızı (26)

 

Bekçi Romanları

 

Muhafızlar Muhafızlar! (8), Silah Kardeşleri (15), Kilden Ayaklar (19), Savaş Naraları (21), Beşinci Fil (24), Gece Bekçileri (29), Güm! (34), Burunotu (39)

 

Sanayi Devrimi Romanları

 

Hareketli Resimler (10), Gerçek (25), Canavar Alayı (31), Postane (33), Para Basmak (36), Buhar Kaldırmak (40)

 

Genç Yetişkin Romanları

 

Muhteşem Maurice ve Eğitimli Fareleri

 

 

Ve sizleri son kitap olan ''Çobanın Tacı'' Kitabının (editörün)son sözüyle baş başa bırakıyorum;

 

Çobanın Tacı, Terry Pratchett'ın son romanı. 2015 başlarında, posterior kortikal atfori denen bir ''baş belası'' yüzünden vefat etmeden önceki sene yazdı. Terry'e 2007'de, Ulus'u yazdığı yıl teşhis konulmuştu. O günlerde Terry iki seneden az ömrü kaldığını düşünüyordu ve bu, romanlarına yepyeni bir aciliyet kazandırdı. Hiçbir zaman aylaklık etmemişti zaten, ama artık her şeye, yazıya ayırabileceği zamandan çalmasına değip değmediği gözüyle bakıyordu. Eğer davet edildiği etkinlik yazı yazmasından çalacaksa, tıpkı tavukları beslemek veya kaplumbağalarla ilgilenmek için ayırdığı zaman gibi, buna gerçekten değer olmalıydı. Yazmak istediği daha bir sürü kitap vardı.

 

Ulus ile Çobanın Tacı arasında beş roman yazmış olması (Stephan Baxer ile işbirliği yaparak beş de Uzun Dünya Romanı) Terry'nin direncini ve mücadele azmini gösteriyor. Üstelik son aylarında hala yeni romanlar için fikirler geliştiriyordu.

 

Terry genelde aynı anda birden fazla kitap üzerinde çalışırdı ve her kitabın ne hakkında olduğunu yazdıkça keşfederdi. Terry bir yerden başlardı, hikayeyi kendi kendine anlatırdı, açık seçik görebildiği kısımları yazardı ve sonra bitirdiğinde her şeyi birbirine bağlardı-tıpkı dev bir yapboz gibi. Hikaye şekillenince yazmaya devam eder, eklemeler yapar, bazı kısımları düzeltir, sürekli cilalar, bağlayıcı cümleler kurar, bir iki dipnot veyaolay daha eklerdi. Yayıncıları genellikle müsveddeyi ellerinden zorla koparmak zorunda kalırdı, çünkü her zaman yapabileceği daha fazla şey olduğunu hissederdi; kolunu çekiştiren yeni bir hikayeye çoktan başlamış olmasına rağmen. Sonunda kitap matbaaya gönderilirdi ve Terry gönülsüzce bırakmak zorunda kalırdı.

 

Terry birkaç senedir Tiffany Sızı ile Havamumu Nine'nin son hikayesinin kilit unsurları hakkında düşünüyordu. Kilit sahneleri henüz Buhar Kaldırmak'ı yazarken yazdı ve sonra Çobanın Tacı'nın geri kalanını yazarken defalarca değiştirdi.

 

Çobanın Tacı'nın bir başı, ortası ve sonu var ve aradaki tüm parçalar da burada. Hepsini Terry yazdı. Yine de, onun dilediği şekilde tamamlanmış değildi.

 

Terry daha uzun yaşasaydı, bu kitap üzerinde kesinlikle daha fazla çalışırdı. Bazı kısımları hakkında hepimiz daha fazlasını bildiğimizi diliyoruz. Ama elimizde olağanüstü bir kitap, Terry'nin son kitabı var ve daha fazlasını bilmek isterseniz, dilediğiniz gibi hayal etmekte özgürsünüz.

 

 

Rob Wilkins

Mayıs 2015

Salisbury, İngiltere

 

Çobanın Tacı sayfa 277-278

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...