Jump to content

Toplumsal kin ve bireysel zevkledi etkiler mi?


KurukafaDimtis

Önerilen Mesajlar

"Herşey almancamı geliştirme isteğimle başladı...Geçenlerde yurtdışındaki insanlarla irtibat kurabileceğim,dilimi geliştirebileceğim bir websitesine kaydoldum.Sonucu başta biraz hüsran oldu.Islamafobi den midir bilemiyorum ama birçok kullanıcı türkler ile konuşmamak için Türkiye'yi "block"luyorlardı...Sonra ilgi çekici birşey farkettim.Anlamsız Güney Kore ilgisinin saçma bir biçimde siteye yayılmış olmasıydı.Bir kaç farklı websitesine daha kayıt oldum yine durum yine aynıydı.Insanlar saçma biçimde; tuhaf pop şarkıları,Sıkıcı tekrar eden kurguya sahip dizileri.Normalde ağzına koymadıkları kelemden,yapılma turşuyu(kimchi) ve bunun gibi birçok Kore kültürüne ait şeyleri sevdiklerinden bahsediyorlardı...

Sizce de tuhaf değil mi?Benimde izlediğim Kore filmleri oldu.Daha önce Kore yemekleride yedim.Webtoon manga okudum(Gay temalı olmayanlardan).Hatta öncesinde kültür kardeşliği adına düzenlenen bir fuara dahi katıldım.Yabancı olduğum bir kültür olsa tüm samimiyetimle söylüyorum yorum yapmazdım.

Bu insanların bu tip siteleri işgal altına almasının birçok sebebi olabilir tabi.Ben şahsi olarak,aidiyet duygusundan kaynaklandığını düşünüyorum.Sonuçta koreliler dünya tarihinde fazla etkili olamamış bir millet.Bireysel olarak birçoğumuz,Devletlerin işledikleri suçları bireylere yüklemeyiz...Samimiyetimle soruyorum bu gerçekten doğru mu?Beynimizde bizimle aynı fikirde mi?Elbette bir polonyalı sokakta gördüğü bir almana saldırmaz.Yada bir türk,Yunanistan'a yapacağı bir bedava tatil fırsatını,Sırf 1. Dünya Savaşı yüzünden elinin tersiyle itmez...Örnekler çoğaltılabilir tabi.

Şimdi asıl konumuza gelelim.Kore kültürü tarihte, dünyanın geri kalanından bir nebze izole kalmış ve baskınlığını ortaya koyamamış bir kültür.Teknolojinin gelişmesi ile birçok avrupa ve Amerika ülkesinin vatandaşları,bu kültürün varlığını tanıdılar.Coğrafi olarak Güney Kore'nin yakınında bulunan ülkeler bu kültürün varlığından haberdardı.Işte ilginç noktalardan biriside bu.Çünkü genel olarak bu toplumdan olan bireyler Kore kültürüne avrupalılardan daha az ilgi duyuyorlar.Bu sebeple bu durumu yalnızca popüler kültür olarak adlandırmamalıyız.Öğrendiğimiz tarih bazı topluma ait bireylere karşı kin gütmemize sebep olabiliyor.Peki ya yabancı bir toplumu tehdit olarak algılamadığımız faktörler içerisinde,o topluma ait bireylere ve kültüre sempati duymamızı sağlayabilir mi?Bu tip durumlar bireysel zevklerimiz üzerinde ne derece etkili olabilir?"

 

Toplumsal ve bireysel psikoloji üzerine bilgi sahibi olanlar.Bu konu üzerine okudukları kaynakları ve makaleleri benimle paylaşırlarsa müteşekkir olurum....

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Türkçe ile ilgili bir site olsa ve Suriyeliler ile Araplar bizle konuşmaya çalışsa acaba kaç türk bloklamadan konuşmaya çalışır .

Biri kolonya ile beklesin . :)

 

Dediğin sosyal davranış aslında tamemen uzaklık mesafesiyle alakalı . Mesele Türkiyeli biri ile Finlandıyalı biri birbirine daima farklı gelicektir . Kendi kültüründen farklı davranışlar mutlaka ilgi çeker aynı renk ile boyanmış tablo neden kimsenin ilgisini çekmezken farklı renk ve desenlerle boyalı tablo şaheşer olabiliyorsa onun sebebiyle aynı .

 

Gelelim Koreye Korenin bir kültürü felan yok aslında bu tamemen pazarlama ile ilgili . Adamlara boşuna Asyanın yahudileri demiyorlar. Korenin yemeğinden tut alfebesine dini mitolojisine kadar Çinden araklama.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Birşeylerin gözlemini yapmısşın da neyi sordugunu yada anlayamadıgın noktayı tam olarak aktaramadıgını düsünüyorum . Telden yazıyorum klavye biraz kötü . Gene de yazayım . Öncelikle baska kültürler ile ilişki ve iletişim için üye olunan bir sitede senin dedigin tabir ile anlamsız bir güney kore ilgisinin olması dogal .Zaten bir anlam olması da gerekmiyor ,insanlar kendileri icin ne anlam ifade ettigini net olarak kafada oturtmadan da birseylere ilgi ve sempati duyabilirler , yada icsel olarak yönelirler ve zamanla manalar olusur . Bildigim kadarı ile pop şarkı icin PSY-Gangnam Style adlı parca tüm dünyada etkili oldu . Sanatcı güney koreli zaten biliyorsunuz .İlgi cektigi aşikar . Birde artık kültür endüstrisinde de küreselleşme ve buna paralel yayıncılık-denetlemecilik deki bagımsızlasma da iyice arttı . Yani eskisi gibi sanat ,sinema vesayre dünyasında 70 lerde falan oldugu gibi amerikanın-fransanın falan daha cok olmak üzere etkisinde degiliz sadece . Yani dedigin seyler normal .Ayrıca senin de dedigin gibi cagımızda örselenmis ,ayrımcılıga ugramıs ve baskın gelememişve hatta ileride de olabildigi seyleri olan kültürlere yogun ilgi var . Dogal seyler. Bu konuya özel bir makale gerekmiyor . Felsefeme gelirsek eger , ben insanın kendi dogdugu ve yetistigi toprakların kültürüne sahip cıkması ve bir nebze de belki olsa onun kimligini tasıması gerektiginin düsüncesindeyim .Ben japonların reikisi , teknolojisi ve ninjutsu su bir yandan da samuray sanatları ile ilgileniyorum suan ,lakin istanbul sokaklarında samuray kıyafeti ile dolasmıyor , insanlara başımı egerek nameste selamı da vermiyor ve hatta japonca bile bilmiyorum .Yani bunlarla ilgileniyor olmam tek basına japon kültürü ile ilgileniyorum manasına gelmez . Bunların japonyadan cıkmıs olması ve hatta sempati duymam , japonlara sempati duydugum manasına gelmiyor , he duydugum yönleri var . Lakin acayip bir kast sistemi var tarihlerinde ve bunu günümüzde pek aşabilmiş degiller ve balina avcılıgı var geleneklerinde hala bu son dediklerime sempati duymuyorum .Ayrıca çig balık ve lapa pilavlarını da hic sevmiyorum . :))

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...