Jump to content

sare

Önerilen Mesajlar

Mitra, Magi’ler arasında ruhun yargıçlarından biriydi. Bununla birlikte, Vedalar’da birçok kez geçen Mithra, Mitra ya da Mithras, örneğin Rig-Vedalar’da yılın aylarını yöneten oniki tanrıdan biri olarak anılır. Uygulamada ona tapınmanın sona ermesiyle Brahminik panteonda gereksiz yer işgal eder. Perslerde gerçekte, “göksel ışığın yaratıcısı” olarak anılan bir güneş-tanrıydı. Bugün İran’ın resmi dini Şii Müslümanlık olsa da, bayrağında hala Mitra’nın simgeleri olan aslan ve güneşin olması ilginçtir. Bununla birlikte, İran’da bile Mitra’nın önemi azalmıştır. Bir zamanlar yedi amesha spenta –yardımsever ölümsüzler- ya da kutsal üçlüden biri olarak görüldüğüne ilişkin kanıtlar vardır. İÖ 521’de tahta çıkan Birinci Darius mezar taşına Mazda ve Mitra’nın simgelerini açıkça eşit konuma yerleştirdi ve bu uygulama ardıllarınca da sürdürüldü. İskender, İran’ı fethettiğinde Mitra kültü, imparatorluğunda geniş çapta yayıldı. Özellikle Kapadokya’da ve Frigya’da doruğa ulaştı. Ancak, oldukça yayılmıştı ve Roma İmparatorluğunun ilk yüzyılının ilk yarısında, Hıristiyan misyonerler Mitra kültünün görevlileriyle yarışıyordu. İÖ 2. yüzyılda Mitraizm, Roma İmparatorluğunda yayılmıştı, çünkü Roma Ordusu arasında çok yaygındı ve dış görevlere gönderilen askerler bu kültü yaydı. Hatta Britanya’ya bile yayıldığını, birkaç Mitra tapınağının kalıntılarının bulunmasından biliyoruz. Roma İmparatorluğu’nun işgal ettiği tüm topraklarda bu tapınaklardan vardır. Bu tapınaklarda geleneksel bir figürle karşılaşırız. Bu, Frigyalıların giysileri içerisinde ve daha sonra özgürlüğün simgesi olan ünlü Frigya miğferini takmış yakışıklı genç bir adam biçimindeki Mitra’dır. Sol ayağıyla yere çökmesini sağlayarak üstüne oturduğu boğanın göğsüne bıçak saplamaktadır. Hayvan yere uzanmış ancak başını yukarı kaldırmıştır. Yaradan akan kanı bir köpek yalamaktadır, bir yılan ve bir akrep ayağına doğru ilerlemektedir.

 

3896033244_3d85bc5796.jpg

 

Tauroctony_2.jpg

 

 

 

 

 

Bazen başka figürlere de rastlanır ve kanla verimlileşen topraktan bitkiler çıkar. Bu sahne genellikle bir mağarada çizilidir. Bunu bir tür adağın yerine geçtiğine ilişkin çok az kuşku vardır ve böylelikle kötü güçler denetim altına alınır, toprağın verimi ve insanoğlunun refahı sağlanır. Avrupa’daki Mitra tapınakları doğu yönündeki sunaklarıyla dikdörtgen biçimindedir. Tapınağa birkaç basamakla girilebilmesi için her birinin önünde alçak bir giriş ya da dehliz, girişin her iki yanında da bir insan figürü bulunurdu. Bir yanındaki figür bir meşaleyi yukarı doğru, diğeri aşağı doğru tutardı. Sunağın üzerinde sol yanında Güneş, sağ yanında ise Ay bulunan Mitra’nın bir figürü vardı. Bazen elinin yanında yedi yıldız bulunur, bazen bir meşale tutar, bazen de, tıpkı İncil’in Vahiy bölümünde sözü edilen yedi yıldızı tutan ve güneş gibi parlayan İnsanoğlu figüründe olduğu gibi, ağzından yanan bir kılıç çıkar.

 

Büyünün, Cadılığın ve Okültizmin Tarihi, W.B Crow, 94-95.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Merhaba konu çok güzel ama biraz daha detay istiyor sanki. Mesela ilk ne zaman kullanıldı ? hangi coğrafyada ortaya çıktı? yazdığınız tanrılar hangi inancın tanrılarıydı ? bu hangi inancın bir koluydu? ilk öğretisi nereden başladı? bu gibi detayları da eklerseniz çok daha zengin ve bilgilendirici olacağına inanıyorum. Konu sanki bir kaç paragraf ortadan alınıp buraya eklenmiş gibi hissettirdi bana.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...