Jump to content

Henri Michaux - Asya’da Bir Barbar


NizaL

Önerilen Mesajlar

Fransız edebiyatının sıradışı kalemi Henri Michaux, 30’lu yılların başlarında gerçekleştirdiği uzak Asya yolculuğunu Asya’da Bir Barbar’da anlatıyor.

“İki hayal arasındaki gerçek” olarak adlandırdığı bu yolculuk sırasında, yaşamında ilk kez gördüğü topraklardan ve halklardan edindiği izlenimleri kendi gerçeklik süzgecinden geçirerek özümsüyor. Bu halklar ile Batı Avrupa halklarının farkları ve Avrupalıların onların kültürel pratiklerinden öğrenebilecekleri şeyleri iyi niyetli fakat uzlaşmaz bir bakış açısıyla, esprili bir dille anlatıyor. Bir başkasının yolculuğuymuş, bir başkasının keşifleriymiş gibi bir yandan kendisini yabancılaştırarak, bir yandan da Batılı perspektife yabancılaşarak tuttuğu bu yolculuk güncesinde hakim kanıyı alaşağı edip Batı’nın barbarlığını şiirselliği elden bırakmadan vurguluyor.

 

Hindistan, Endonezya, Çin ve Japonya topraklarında kaleme aldığı bu güncenin direncine ve kişilikli tarzına bizzat yenik düşen Michaux, okurları etkisi altına alacak metniyle ilk kez Türkçe'de.

 

http://i.hizliresim.com/lZ32ZJ.jpg

 

Henri Michaux (1899-1984), Belçika kökenli Fransız yazar, şair ve ressam. Erken yaşlarda kitaplara ilgi duysa da, tıp öğrenimini bırakarak tayfa olup denizlere açılır. Aynı dönemde farklı tarzlarda yazmaya başlar. Tüm dünyayı dolaşırken Fransa’yla ve Fransızcayla özel bağlar kurar. Şiirsel metinlerin yanı sıra gerçek ya da hayali yolculuk günlükleri, uyuşturucu deneyimleri ve aforizmalar da kaleme almıştır. Yazının yanında resimle ve çizim sanatıyla, kaligrafiyle ilgilenir. Tıbba ve psikiyatriye ilgisi hep sürmüştür. Çok sayıda eseri vardır.

 

CNN Türk

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...