Jump to content

Tarihin Seyrini Değiştiren Hatalar


NizaL

Önerilen Mesajlar

http://i.hizliresim.com/RDk6Xn.jpg

 

Yanlış bir dönüş Birinci Dünya Savaşı'nı başlattı

Arşidük Franz Ferdinand'ın suikastı Birinci Dünya Savaşı'na yol açan temel sebeplerden biriydi ve kolaylıkla önlenebilirdi de. Franz Ferdinand'ın şoförü hastaneye giderken yanlış bir yola girdi ve doğrudan kendisini öldürmek için bir yerde oturup bekleyen suikastçi Gavrilo Princip'e ulaştı.

Yanlış okunan bir konuşma Berlin Duvarı'nı yıktı

Batı Almanya'dan bir politikacı 1989 yılında yaptığı basın toplantısında gezi yönetmeliğindeki küçük düzenlemeleri aktaracaktı. Konuşmasında yaptığı hatalar dolayısıyla bütün sınırlamaların kalktığını ima etmiş oldu. Ne zaman olacağı konusunda sorular sorulduğunda ise 'hemen' olduğunu söyledi. Gerisi tarih...

 

Titanic yalnızca bir anahtar ile kurtarılmış olabilirdi

Yolculuk başlamadan hemen önce Titanic'in sahibi şirket üçüncü kaptanı değiştirdi. Birçok şeyin değiştiği o gecede buz dağı çok geç fark edildi ve felaket kaçınılmaz hale geldi. Çünkü gözlemcide dürbün yoktu. Neredeydi bu dürbün? Yeni üçüncü kaptanda anahtarın bulunmadığı dolapta.

 

Okunmayan bir not George Washington'ın Trenton'da zafer elde etmesini sağladı

Amerikan Devrimi boyunca George Washington Delaware Nehri'ni geçti ve Trenton'daki paralı askerleri yendi. Anlaşılan o ki askerlerin kumandanı saldırıya dair yazılan uyarı notunu okumamıştı. Not, savaş alanında ölümünden sonra kumandanın cebinde bulundu.

 

Ispanak bir bilim insanın yanlışı nedeniyle güç deposu olarak biliniyor

1870 yılında Alman bir kimyager ıspanaktaki demir miktarını 3.5 mg yerine yanlışlıkla 35 mg olarak yazdı. Sonrasında 30'lu yıllarda Temel Reis ortaya çıktı ve satışlar patladı. Bilim insanlarının bu efsaneyi sonlandırma yönündeki bütün çabasına rağmen, birçok insan hala ıspanağın demir bakımından zengin olduğuna inanıyor.

Yanlışlıkla çıkan bir yangın dünyanın en büyük bilgi kaybına neden oldu

Mısır'da bulunan Alexandria Kütüphanesi antik çağa ait en büyük ve en önemli kütüphaneydi. Sezar'ın ordusundaki askerler tarafından milattan önce 48'de çıkarılan ve bütün bölgeye yayılan bir yangında yandı.

 

1000 yıldan uzun süreli tarih, korkunç bir kaçma girişimiyle değişti

Fransız Devrimi sırasında 1791 yılında 16. Louie ve Marie Antoinette karşı devrim amacıyla bir gece Paris'e kaçmaya yeltendiler. Daha az dikkat çeken ve daha hızlı iki vagona ayrılmak istemedikleri için 16. Louie yakalandı, tutuklandı ve yargılandı. 1000 yıldan uzun süredir devam eden Fransız monarşisini bitirerek Fransa tarihinin infaz edilen ilk kralı oldu.

 

Atom bombasından yalnızca bir kelime sorumlu olabilirdi

1945 yılında düzenlenen Postdam Konferansı Japonya'nın koşulsuz teslimiyetini talep ediyordu. Japon Başbakan ise herhangi bir resmi karar verilmeden 'mokasatsu' yani 'yorum yok' veya 'görmezden gelmek' anlamına gelen kelimeyi söyledi. Başkan Truman ise ikinci anlamına geldiğini düşünerek 10 gün sonrasında Hiroshima'ya atom bombasını attırdı.

 

Napolyon Rusya'yı 20 günde fethedebileceğini düşünüyordu

Napolyon Rusya'yı 1812 yılında Haziran ayında 600.000 adamıyla işgal etti. Savaşı 20 gün içinde bitirmeyi planlıyordu, dolayısıyla yanında yalnızca 30 günlük yiyecek getirdi. Bu, Napolyon Savaşları'nın dönüm noktası oldu. Ruslar geri çekildiler ve bütün mahsulü yaktılar. Napolyon'un 100.000 civarında adamı soğuktan ve açlıktan ölünce, Fransız ordusu geri çekilmek zorunda kaldı.

 

Hitler de aynı şeyi yapıyordu

Neyse ki Napolyon'dan öğrenmemişti. Nazi rejimi de benzer koşullar altında Rusya'yı işgal ederken başarısız oldu. Bu da İkinci Dünya Savaşı'nın seyrini değiştirdi.

 

125 milyon dolarlık hata

Mars İklim Uydusu'nun Mars yörüngesine oturarak bilimsel veriler toplamamızı sağlaması gerekiyordu. 23 Eylül 1999'da gezegen etrafında son ayarlamalarını yapıyorken, iletişim kesildi ve çarptı. Nasıl mı? Mühendisler tarafından yapılan bir programlama hatasından ötürü... NASA'ya söylenmemesi de ayrı sorun.

Amerika'yı Birinci Dünya Savaşı'na sokan uyuklama

Heinrich Albert, Alman bir diplomattı ve casuslukla suçlanıyordu. 1915 yılı Temmuz ayında metroda giderken aniden sıçrayıp treni terk etmeden evvel uyuyakalmıştı. Çantasını oturduğu yerde unutmuştu ve bu çanta kendini takip eden gizli birimlerin eline geçti. Amerika ise bu dosyaları basına sızdırarak Amerikan halkının savaş fikrini arttırdı.

 

Rusya'nın Alaska'yı satması

Rus devleti Alaska'yı 1867 yılında 7.2 milyon dolara Amerika'ya sattı. Bulundukları ekonomik kriz döneminde iyi bir anlaşma yaptıklarını düşündüler. Çünkü bölgede herhangi bir kaynak olduğunu düşünmüyorlardı. Ama bu cahillikleri petrol ve diğer mineraller bakımından bir hayli zengin olan alanın kaybedilmesine neden oldu.

Normandiya Çıkartması'nın başarılı olmasına bir doğum günü neden oldu

Normandiya'nın işgali Alman komutanlardan birinin doğum günü olmasaydı çok farklı olabilirdi. Avrupa'yı müttefik işgalden savunan Erwin Rommel, eşinin doğum gününden ötürü 6 Haziran 1944 gününü tatil ilan etti. O gün de müttefik güçler Fransız kıyısını ele geçirdi ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki en büyük galibiyet yaşandı.

Kafası kesilen bir elçi Harzemşah hanedanlığının sonu oldu

Cengiz Han, Harzemşah hanedanı ile bir ticaret anlaşması yapmayı umut ediyordu. 1219 yılında gönderdiği elçi kafası kesilmiş bir şekilde geri gönderildi. Cengiz Han duruma sinirlendi ve Moğol İmparatorluğu'nun büyük öfkesini Harzemşah hanedanlığına püskürttü. Harzemşah hanedanı iki yıl içinde yok olmuştu.

 

Stalin'in katı emirleri hayatıyla sonuçlanabilirdi

Sürekli suikasta kurban gitme korkusu yaşayan Joseph Stalin, korumalarının kendisi rıza göstermeden odasına girmelerini yasaklamıştı. İnme indiğinde de korumaları yardım etmek için odaya giremeyecek kadar korkmuşlardı.

 

Uzay yarışında gevşek cıvata sorunu

Rusya, Amerika'nın Satürn 5 roketine karşıt olarak N1 roketini geliştirmişti. 3 Temmuz 1969 yılında test sırasında yakıt pompasına sıkışan gevşek bir cıvata insanlık tarihinin en büyük nükleer olmayan patlamasına neden oldu. 17 gün sonrasında ise Satürn 5 roketinin attığı Apollo 11 Ay'a giderek tarihte başka bir ilke imza atıldı.

 

Aden Kahyaoğlu

 

(The Chive)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...