Jump to content

Binlerce İnsanın Aynı Adamı Rüyasında Gördüğü İddiası


NizaL

Önerilen Mesajlar

İDDİA: 2006 yılından bu yana dünyanın farklı yerlerinden binlerce insan aynı adamı rüyasında gördü.

YANLIŞ

--> http://www.gnoxis.com/herkesin-ruyasinda-gordugu-adam-43558.html

 

 

http://i.hizliresim.com/dB29VX.jpg

 

İnternette yüzlerce web sitesi üzerinden duyurulan, belki de binlerce kez çeşitli sosyal medya kanalları aracılığıyla paylaşılmış ve neredeyse bir şehir efsanesine dönüşmüş olan iddiaya göre dünyanın dört bir yanından binlerce insan aşağıdaki görselde yer alan adamı rüyasında gördü. İddialara göre bu söylentiler sonucu görseldeki adamın bulunması için bir internet sitesi açılmış ve dünyanın farklı şehirlerinde üzerinde bu robot resmi bulunduran afişler asılmıştı.

 

Türkiye’de de bu iddialar Sabah, CNN Türk, Akşam, Haber Türk ve T24 gibi haber siteleri üzerinden kamuoyuyla paylaşılmıştı. Yapılan haberlerin önemli bir kısmı bu adamın bulunması için açıldığı iddia edilen siteye referans veriyordu.

 

Sitede yer alan tuhaf iddiaların ve teorilerin büyük bir kısmı Türkiye’de yayın yapan haber siteleri tarafından Türkçe’ye çevrildi. “Bu adamı gördünüz mü?” başlıklı haberin etkisi günümüze değin sürerken, “Ever Dream This Man?” başlıklı Facebook sayfası üzerinden insanların bu adamı gördükleri rüyalarını anlatmayı sürdürdüğü iddia ediliyordu.

 

Öne sürülen iddialar doğru değil

Öte yandan bütün bu anlatılanlar büyük bir hikayeden ibaretti. Dünyanın farklı yerlerinden binlerce insanın bu adamı rüyasında gördüğü iddiası üzerine kurulan site ve başlangıçta yapılan haberler tamamen bir kurmaca. Öne sürülen iddialar doğru değil.

 

http://i.hizliresim.com/j62d7m.jpg

 

Vice isimli internet sitesinin haberine göre görseldeki adamın bulunması için oluşturulan internet sitesinin kurucusu Andrea Natella isimli bir kişiydi. Vice, Natella’yla bir röportaj gerçekleştirmişti ve görseldeki “bu adam”ın kim olduğu sorusuna yanıt aramıştı. Natella, oldukça inandırıcı bir şekilde “bu adam”ı ve edindiğini iddia ettiği bilgileri anlatmıştı. Ama röportajın yayınlanmasının üzerinden yalnızca birkaç saat geçtikten sonra Vice, ek bir yazı daha yayınlamak zorunda kaldı. Tüm hikayenin bir aldatmacadan ibaret olduğunu anlamışlardı.

 

İnternet sitesinin kurucusu kendini bir pazarlama stratejisti olarak tanımlıyor

Natella, kendini bir sosyolog ve pazarlama stratejisti olarak tanımlıyordu. Vice, kendisinin Guerriglia Marketing isimli bir firmayı yürütmekte olduğunu tespit etmişti. Firma, Türkçe’ye “yıkıcı aldatmaca” olarak çevrilebilecek “subversive hoax” tarzında eylemler tasarlayan sahte bir reklam firmasıydı.

 

http://i.hizliresim.com/lZyAAr.jpg

 

Tüm bu “Bu adamı gördünüz mü?” kampanyası da Natella’nın bir çalışmasıydı. Öyle ki, bu tarz “üretilmiş” sahte hikayelerin sunulduğu bir sergide “bu adam” da benzeri kampanyaların yanında salondaki yerini alacaktı.

 

MERT CAN YILMAZ-teyitorg

12/04/2018

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...