Jump to content

King Kong (Gigantopithecus) Nesli Niçin Tükendi ?


NizaL

Önerilen Mesajlar

“King Kong’u uçaklar öldürmedi. Onu öldüren peşinden gittiği güzellik değil; yeme alışkanlığıydı!”

 

D7L27v.jpg

 

Quaternary International dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, gerçek “King Kong” olarak tanımlanan bir zamanların devasa maymunu Gigantopithecus’un nesli, değişen yiyecek ortamına uyum sağlayamadığı için tükenmiş!

 

0EPnzB.jpg

Prof. Dr. Friedemann Schrenk Gigantopithecus’un büyük azı dişlerinden birini gösteriyor.

 

Bilim insanları, yaklaşık 3 metre boya ve 500 kg ağırlığa ulaşabilen bu maymunun dünyada yürüyen en büyük primat olduğuna inanıyor. Bugünün en büyük primatı ise onun ancak yarısı kadar. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’na (WWF) göre doğu ova gorili ayağa kalktığında yaklaşık 1,5 metre boyunda ve 250 kg ağırlığında.

 

Gigantopithecus hakkında bildiklerimiz oldukça sınırlı; çünkü 100 bin yıl önce Çin ve Güneydoğu Asya bölgesinden silinip gittiğinde, ardında çok az şey bıraktı. Bugüne kadar bulunan fosilleri ise sadece çene kemikleri ve büyüklüğünden dolayı “ejderha dişi” olarak adlandırılarak satılan dişleridir. Bu dişler üzerinde yapılan incelemeler ise Gigantopithecus’un neden yok olduğunu gösteriyor: Yemek yerken oldukça seçici olmaları.

 

0EPnEB.jpg

Gigantopithecus'u betimleyen bir çizim (Görsel: Rattler Jones/Deviantart)

 

Karbon izotoplarının kullanıldığı bir çalışmada, Gigantopithecus’un ormanda yaşayan ve bambu sevmeyen bir vejetaryen olduğu ortaya çıktı. Buzul devri ilerledikçe, bu büyük maymunların ormandan evleri küçülmüş ve tercih ettikleri besinler de yok oldu. Diğer maymunlar gittikçe genişleyen çayırlardaki yenebilecek besinleri tercih etmelerine rağmen inatçı Gigantopithecus kendi evine ve beslenme şekline yapışıp kaldı.

 

Tübingen Üniversitesi Senckenberg İnsan Evrimi ve Paleo-çevre Merkezi’nden Dr. Hervé Bocherens’a göre Gigantopithecus, boyutundan dolayı fazla yiyeceğe ihtiyaç duyan bir maymundur. Buzul çağı boyunca azalan ormanlık arazilerin çayırlıklara dönüşmesiyle birlikte bu büyük maymun için yeterli besin bulunamadı.

 

Fakat Gigantopithecus’un neslinin tükenmediğini düşünenler de var. The Telegraph’a göre, 2002 yılında hayatını kaybeden antropolog Grover Krantz, bu maymunların bazılarının Kuzey Amerika’ya geçerek hayatta kaldığını iddia etmiştir. Hatta Koca Ayak’ın da bunların torunu olduğu söyleniyor.

 

Kaynak: The Huffington Post

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...