Jump to content

50.000 Yıl Önce Neandertallerin Yaptığı Flüt


NizaL

Önerilen Mesajlar

1995 yılında Slovenya’daki Divje Babe adındaki Neandertal mağarasında yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları ile yaklaşık 50,000 yıl öncesine tarihlenen bir flüt bulundu. Bu flüt, bugüne kadar bilinen en eski müzik aleti olarak kabul ediliyor.

Slovenya müzesinde yapılan çalışmalar sonucunda bu ünlü flütün birebir aynısı yapıldı. Sašo Niskač yönetiminde, arkeolog Ivan Turk’un bilimsel danışmanlığında ve sanatçı Ljuben Dimkaroski yetenekleriyle 50,000 yıllık flüt tekrar canlanarak çalındı.

 

BBMBMV.jpg

 

Arkeolog Ivan Turk tarafından bulunan bu enstrüman, aslında tam olarak 50,000 yıllık değil, çok daha eski olabilir. Flüt olup olmadığı konusunda hala birçok tartışmanın olduğu bu etkileyici müzik aletleri, günümüzden 43.000 yıl ila 80.000 öncesine tarihleniyor. Şu anda ise Slovenya Ulusal Müzesi’nde sergileniyor.

 

Tolunay Bayram

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

2010 yapımı "Son Neanderthal AO" filminde vardı bu flüt. AO çalıyordu.

Teşekkürler bilgi için.

 

Flütten çıkan sesleri duyabilmek için Slovenya Ulusal Müzesi Küratörü, flütün kilden bir kopyasını yaptı. 50,000 yıllık enstrüman diyatonik ölçülerden tam ve yarım tonları çıkarabiliyor.

Müzisyen Dimkaroski de bu flütle, Beethoven, Verdi, Ravel, Dvorak ve diğer sanatçıların eserlerinden birkaç parça çalmayı başarabildi.

Sanatçı, Divje Babe flütü ile 9 adet parçayı kısa bir şekilde seslendirdi. Hatta Ljuben Dimkaroski daha sonrasında flüt ile konserler de verdi.

Slovak müzisyen Ljuben Dimkaroski’nin tekrar ses verdiği Divje Babe flütü ile çalınan bu müzikleri kısa parçalar halinde dinleyerek geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...