Jump to content

Önerilen Mesajlar

Adi Shankara, 8.yüzyılda yaşamış ünlü bir Hindu filozofudur. Hinduizmin yayılmasına büyük etkisi olmuştur. Hinduizmin ritüel odaklı okullarını eleştirmiş, Vedik dini uygulamalarında reform yapmıştır. Adi Shankara, Hindu Kutsal Metinleri ve Vedik dini kuralları yorumladığı Brahma Sutraları, Upanishand İlkeleri ve Bhagavad Gita isimli eserleriyle bilinir.

 

 

Shankara, 788 yılında Purna Nenri kıyısında Kaladi isimli bir köyde doğdu. Anne ve babası Brahmin kastına mensup olsalarda fakir bir aileydiler. Çok uzun zamandır çocuk sahibi olabilmek için dua ediyorlardı. Bu yüzden Shankara'nın doğumunu bir mucize olarak kabul ettiler. Shankara küçük yaşlardan itibaren yerel gurulardan din dersleri aldı.Veda Edebiyatı ve Hindu mezhepleri üzerinde uzmanlaştı. Dine ve ruhani konulara eğilimi olan Shankara, annesinin karşı çıkmasına rağmen bir keşiş olmaya karar verdi.

adi-jpg.589

 

Sannyasa Tarikatı'na katılmak isteyen Shankara, Himalayalar'a yolculuğa çıktı. Badrinath'ta inzivaya çekilmiş gurularla buluştu. Guru Swami Govindapada'ya hayat hikayesini anlattı ve onu öğrencisi olarak kabul etmesini istedi. Swami Govidapada, onun bu isteğinden çok memnun oldu. Shankara, Sannyasa Tarikatı'na katılarak Advaita Felsefesini öğrenmeye başladı.

 

 

Gurusu Swami Govindapa'nın emriyle Kashi'ye giden Shankara, daha sonraları da seyahatlerine devam etti.Gittiği yerlerde Advaita Vedanta ilkelerini öğretti. Öğrencilere ders verdi, dini bilginlerle tartıştı ve halk manastırları kurdu. Shankara, seyahatlarında ruhani bilgeliği ve felsefesin yaymak için de büyük çaba gösterdi.

 

 

Shankara, Hindu manastır sistemi Dasanami Sampradaya'nın kurucusudur. Hindu Keşişleri organize ederek Dört Manastır altında örgütlemiştir. Dört tanınmış öğrencisi Sureswara Acharya, Padmapada, Hastamalaka ve Trotak'ı manastırların lideri olarak görevlendirmiştir. Gezgin keşişler de on gruba ayrılmıştır.Manastır sistemi tamamen Vedik geleneğe uygun şekilde kurulmuştur.

 

 

Shankara, 820 yılında henüz 32 yaşındayken öldü. Himalayalarda Kendarnath ölüm yeri olarak kabul edilsede bu konuda tartışmalarda vardır.Bazı metinlerde Tamil Nadu ve Kerala'da ölüm yeri olarak gösterilir.

 

 

Adi Shankara, en önemli çalışmaları Hint dini metinlerinin yorumlanmasıyla ilgiliydi. Kendinden önceki bilgelerin eserlerini incelemiş ve öğretilerini sistemleştirmiştir. Eserleri Hint teolojisinin ve felsefesinin gelişiminde büyük rol oynamıştır. Shankara'nın felsefi çalışmaları kendinden sonra Hinduizmin pek çok mezhebini etkilemiştir.

 

ALINTIDIR

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...