Jump to content

AUM (OM) Mantrası ile Meditasyon ..


sidar

Önerilen Mesajlar

AUM (OM) Mantrası ile Meditasyon

Om mantrası budizme göre dünyanın yaratılışında duyulan ilk sestir. Bu sesin çokça okunması ve mantra edilmesi zihni susturur, odaklanmayı sağlar ve dinçlik kazandırır. Aynı zamanda sezgileri de geliştirir ve ruhsal güçleri kuvvetlendirir. Günde en az 40 kere mantra olarak okunursa faydasını görürsünüz. Aslen mantralarda tam bir sayı yoktur eğer yeterli enerjiyi aldığınızı düşünür veya hissederseniz yeterlidir. 3. göz veya Ajna çakra için faydalı bir mantradır.

 

essu_1354291458123.jpg

 

-Lotus şeklinde oturun veya bağdaş kurarak, rahat edemiyorsanız sandalyede oturabilirsiniz ancak sırtınızı yaslamayın ve dik oturun.

-Gözlerinizi kapatın, iki kaşın arasına doğru gözler kapalıyken bakmaya çalışın, zorlandığınızda bırakın.

-Elleriniz dizlerin üstünde olsun ve baş parmaklarınızla işaret parmaklarınızın ucunu birleştirin.

Alışana kadar aşağıda verdiğim videolardan beğendiğinizi seçip yukarda anlattığım şekilde oturarak dinleyin ve siz de AUM diyerek eşlik edin.

Zamanla alıştıktan sonra videoya gerek olmadan kendiniz de yapabilirsiniz.

Her hangi bir meditasyon yapmadan önce de aum mantrasını yaparak zihninizi sessizleştirebilirsiniz, özellikle zihnini devre dışı bırakmayı başaramayanlar için faydalıdır.

 

"Türkçe’de Om olarak anılan kelimenin Sanskritçe’deki karşılığı Aum’dur. “A” ve “U” harflerinin birlikte söylenişleri bize “O” sesini verir. Türkçe, yazıldığı gibi okunan bir dil olduğundan, Aum – sözlüklere girmemiş olsa da – Türkçe’de Om olarak anılır. Aum, peki çok kadim metinde kendine yer bulmuştur. Bunlar arasında, en bilinenlerinden biri olan Mandukya Upanişad’da Aum hakkında şöyle denir: ‘”Aum evrendir; mutlak olandır. Geçmiş, şimdi ve gelecektir; zaman ötesidir.” Harf temelinde baktığımızda, “A” yaratan, “U” devam ettiren ve “M” sona erdiren anlamındadır. Burada, harfler Brahman, Vişnu ve Şıva ile sembolize edilir. Aum evrensel bir kelimedir ve farklı kültürlerde değişik söylenişleri de mevcuttur; fakat özü aynıdır.

 

Yoganın her kısmında olduğu gibi Aum mantra da ancak deneyimlendiğinde gerçek anlamı bulur. Sözünü ettiğimiz gibi, Aum pek çok kadim metinde geçer ve uzun, ayrıntılı anlamları buralarda açıklanmıştır. Ancak zihinsel çabayla Aum’u anlamaya çalışmak bizi onun anlamına götürmez; sadece hakkında bilgi oluruz. Tüm bunların ötesinde, Aum bir sestir; bırakın içinizde ve dışınızda yankılanarak sizi anlamına götürsün. Sonrasında onu sözcüklerde aramanıza gerek kalmayacak."

 

Öncelikle, Aum’u doğru telaffuz edebildiğinizden emin olun. Aum “Om” sesidir ama düz bir “O” ile değil, yuvarlak ve geniş bir “O” ile söylenir. Aum hem hızlıca hem de yavaş olarak söylene bilir. Her birinde etkisi farklıdır. Deneyimledikçe siz kendi seçiminizi yapabilirsiniz. Başlangıçta, uzun söylenen Aum mantra önerilir.

Özellikle, yetişkin kişilere önerilen bu mantrada tamamen sese odaklanılır. Burada ilk ve son ses, uzatılarak fakat birbileri arasındaki geçişi yumuşak tutarak söylenir. “M” sesi uğuldama gibi söylenir, sona yaklaştıkça ses gittikçe azaltılır. Özellikle yoga sınıfında grupça yaptığınızda etkisi daha iyi hissedebilirsiniz. Başlangıçta ve yetişkinlere bu mantrayla başlamalarının öğütlenmesinin nedeni, zihinsel karmaşadan uzaklaşabilmek için sese odaklanarak söylenmesidir.

 

Bir süredir Aum mantrayı söylüyorsanız tek başınıza olduğunuz bir zaman hızlı Aum söylemeyi deneyebilirsiniz. Böylece kalp atışlarınızı duyabilmeniz kolay olabilir. Burada, kalp atışıyla eşzamanlı söylediğiniz Aum bir süre sonra bedeninizde yankılanmaya başlayarak doğal bir hal olacaktır.

 

İlk zamanlar bu bütünlüğü yakalamakta zorlanabilirsiniz. Bunun için, istersenız Aum mantrayı kalp atışınızla eşzamanlı söyleyerek kalp bölgenize odaklanabilirsiniz.

Yoga yaptıkça ve Aum mantrayı devamlı uyguladıkça bir süre sonra odak noktanızın sesten içinize döndüğünü zaten göreceksiniz. Elbette ki bu sistemli bir çalışmaya gerekli kılar. Odak noktanızı bilinçli olarak dışarıdan içeriye getirin. Fakat bunun başarılacak bir görev olmadığını hep bilin.

 

Tercih ederseniz, Aum mantrası sırasında karşınıza Aum sembolünü koyabilirsiniz. Çok büyük bir imgeye gereksinimiz yok; önemli olan sembole odaklanmak. Elbette bunu yaparken sesle olan bağlantınızı koparmamanız gerekli. Hem sese hem de imgeye odaklanmak ilk zamanlar oldukça zor gelebilir; fakat denemeye devam ettikçe sonunda imgeyi zihninizde de canlandırabildiğinizi göreceksiniz. Bu şekilde mantra söylemek tamamen sizin tercihinize kalmıştır. Deneyin ve kendinize yakın bulduğunuzu uygulayın.

 

Uygulaması

Rahat bir pozisyona oturun ve gözlerinizi kapayın. Tercihe bağlı olarak hızlı ya da yavaş bicimde Aum söylemeye başlayın. Sesiniz ne çok yüksek ne de çok alçak olmalı. Rahat hissettiğiniz biçimde, sanki soluk alıp verir gibi çıksın. Tamamen sese odaklanın. Aum sesinin tamamen farkında olun. Tüm bedeninizin ve zihninizin sesle uyum içinde yankılandığını hissedin. Nefesinizi zorlanmayın, olabildiğince rahat ve doğal bir biçimde arka arkaya Aum sesini çıkarın. Aum söylemeyi bitirdiğiniz anda iki kaşınızın ortasına odaklanın. Bu kez odak noktanız iki kaşınızın ortasıyken içinizden Aum söylemeye başlayın. Bunu da yapabildiğiniz kadar devam ettirin. Çalışmayı, 3 kez sesli Aum söyleyerek tamamlayın. Kısa sürelerle başlayıp çalışma süresini uzatabilirsiniz. Konsantrasyonunuzu yitirmemeye özen gösterin. Fakat bunun için asla kendinizi zorlamayın. İdeal olan çalışma en az 15 dakikalık bir uygulamadır.

 

Faydaları

Aum mantra pek çok kişi tarafından saatlerce uygulanır. Bu basit ama etkili çalışma sayesinde konsantrasyon hızla gelişir. Çalışmayı uzun zaman yapan kişiler, zamanla günlük hayatlarına bu mantrayı da ekler. Yürürken , çalışırken ya da herhangi bir şey yaparken sese odaklanarak mantrayı söyler ve etkisini de hissederler. Odaklanma gücünü artırmasının yanı sıra Aum mantranın bir diğer önemli özelliği de beden ve zihinde sağladığı gevşemedir. Zihin karmaşasından yorulduğunuzda, kendinizi depresif, sinirli, kızgın ya da negatif herhangi bir duyguya kapılmış hissettiğinizde bu mantrayı uygulayarak kendinizi sakinleştirebilir ve rahatlatabilirsiniz.

 

Aum mantra çok basit bir çalışmasına karşın kişiyi meditasyona hazırlayan oldukça güçlü bir uygulamadır. Aynı zamanda pek çok meditasyon ya da yoga çalışmalarının başında ya da sonunda da söylenir. Yapabileceğiniz en iyi şey ise sadece odaklanmak, farkında olmak ve Aum mantrayı söylemek. Gerisi zaten kendiliğinden gelecektir.

Alıntı

 

Yoga yapmayanlar da meditasyonu düzenli yaptıklarında aynı etkiyi alırlar.

 

Alıntı : Esra Eray ..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...