Jump to content

İçinizdeki Erk Hayvanı ; Whole Kısa Film


Hsynson1

Önerilen Mesajlar

https://www.youtube.com/watch?v=Es3GhEK2yaA

 

 

Kısa film bir şamanın eşliğinde, şamanik alt dünyaya yapılan, nagual yani erk hayvanı arayışını konu alıyor. Davul ritmiyle ve bir tünelden girerek yapılan bu yolculukla ilgili detayları Maya Şamanı Nilgün Arıt’ın “Şamanın Kozmik Dünyası” isimli kitabında detaylıca okuyabilirsiniz. Ayrıca deneyimlemek için Nilgün Arıt’ın Temel Şaman Eğitimi atölyelerine katılabilirsiniz. Bu yüzden çok detaylara girmeden, kısa filmdeki kadim inanca dair noktalara göz atalım.

 

 

 

25af37_2ad44402da3d4956984648ce445c47a9.jpg

 

 

 

 

Kısa filmdeki karakter Mira, kalbinde büyük bir delikle uyanıyor. İlk gördüğümüz sahne bu. Bu aslında birçoğumuzun içinde var olan veya var olmuş olan, derin boşluk hissidir. Birçoğumuzun hayatında uzun bir süreç bu boşluk hissini doldurmakla geçiyor. Filmde ilk başta bu boşluğun, yitik bir aşka dair duyulan kalp kırıklığı olduğunu zannediyoruz. Ama ilerleyen sahnelerde asıl olayın çok farklı ve daha derin bir mesaj içerdiğini görüyoruz.

 

Kadim insanın inancı, insanın kendisini sevmesini temel alır. Çünkü kendini tam anlamıyla seven bir insan ancak başkalarına sevgisini sunabilir. Kendine dair olan sevgi eksikliğini bazen başka şekillerde doldurmaya çalışırız. Kadim inanç, insanın herhangi birine bağlı kalmaksızın, içsel gücünün keşfini içeren tekniklere sahiptir. Yani kadim inanca göre tüm bilgelik ve güç ve tüm sevgi zaten içimizdedir, bir dış figürde değil. Bu noktada doğru rehber ve öğretmen, size kendi gücünüzü keşfettirendir, sizden onu alarak, size kutsamalar sunmaya çalışan değil. Size balık veren değil, balık tutmayı öğretendir… Şamanik öğretinin temelleri bunlardır, tüm şamanik yolculuklar içe doğru yapılan yolculuklardır ve kimliğe dair keşiflerdir. Bunları hatırlayarak, Mira’nın yolculuğuna bir göz atabiliriz artık.

 

Bu boşluk hissine sahipken, arayışımızın büyük bir kısmı kendimize olan sevginin arayışıdır aslında. Nagual olarak adlandırılan erk hayvanı bu sevgiyi getirir insana, yani kendini sevme halini. Bu da özgürlük demektir. Filmde bunu çok güzel yansıttıklarını görüyoruz. Kızın içindeki boşluk aşk acısı değildir. Asıl boşluk olan şey, kendi içsel gücü yani kendisine dair sevgisidir. Kendini sevme hali, kadim insanın inancında içsel güçtür. Çünkü insanın mükemmel yeteneklerini onurlandırmak, bedenin muhteşemliğini kabul etmek, tüm hücrelerinle bir mucize olduğunu idrak etmek demektir. Bu insanı kozmosla uyumlu hale getiren duygudur. Böylece insanın her zerresi o neşe ve kendine olan sevgiyle en yüksek titreşimde bulunur, bu da yüksek ilham ve yüksek üreticilik demektir. Lakin tam zıttı kendini sevmeme hali, kişiyi pasifize eder ve hayattaki neşesini içten içe tüketir.

 

Bahsettiğimiz gibi ana karakter içsel gücün yitik olması durumunu yani kendini sevmeme hali ile gelen boşluğu, Michael ile doldurmaya çalışıyor ama bu geçici çaba yine kalp kırıklığına neden oluyor. Kısa filmde dikkat ederseniz Michael’i sembolize eden yılan veya solucan, ana karakter olan Mira’nın içinden geçip gidiyor, içinde durmuyor çünkü o boşluğu dolduracak olan o değil. O yılan veya solucan gibi kıvrılan, değişen ve devinen bir durum. Elbette bu aşk acısı boş yere değil, Michael ona, o boşluğu “hatırlatıyor.” Ve bu acı onu Şaman’a götürüyor. Ayrıca içki ya da uyuşturucu bağımlılığı da bu boşluğu doldurma çabalarının bir sonucudur. Kısa filmde gördüğümüz üzere, Mira, vodka içiyor lakin vodka delikten boşalıyor yani yine o boşluğu dolduramıyor.

 

Nagualini bulduğunda ve bütünleştiğinde, kendini seviyor ve kabulleniyor böylece erkle bütünleşiyor, yani kendiyle bütün oluyor. Erk hayvanı, bizi yansıtır, bizden ayrı değildir. Bizim benliğimizi, öğrendiklerimizi ve öğreneceklerimizi temsil eder. Erk hayvanını bulmak demek kendinle bütünleşmek demektir… Yani kendini olduğun gibi tüm halinle, iyi kötü ayırt etmeden, etiketlemeden sevmek demektir. Kendinin tüm benliğini keşfe çıkmak anlamına gelir.

 

Şaman'ın çocukluk dönemine doğru açılan bir tünelden bahsetmesi ise yine çok anlamlı bir bölüm. Çünkü her birimiz çocukluğumuzda bütün halde oluyoruz. Kendimizi oldukça seviyoruz, sevgiyle o kadar doluyoruz ve taşıyoruz ki, hayvanları, doğayı, insanları ve diğer çocuklara o sevgiyi yayıyoruz. Çocukların bu yüzden “gözleri” dahi gülüyor. İşte bu yüzden Şaman, o cümleyle bütün olduğu zamanı hatırlatıyor. Lakin sonra hayatın bir noktasında, belki de ilk kalp kırıklığımızda, içsel gücümüzle, kendimize dair olan inancımızla, yani erk hayvanımızla irtibatı kaybediyoruz. Bunu şamanlar metaforik anlamda “gücün kaybedilişi” olarak nitelendiriyor. Bütün bu yolcuğa ise “gücün geri kazanılması” deniyor. Aslında burada bir kaybetme değil “hatırlamama” ve “irtibat” kurmayı unutma söz konusu… İşte o an delik açığa çıkıyor.

 

Bazen bu sevgi eksikliğinin verdiği içsel inanç kaybıyla gücümüzü bir guruya, spiritüel lidere ya da bir otoriteye sunuyoruz. Ona bel bağlıyor, ondan umut bekliyoruz, kendimizi o otorite karşısında aciz hissediyoruz. Böylece boşluğu daha fazla büyütüyoruz… Bazen ise dogmatik inançlarla kendimizi aciz, günahkâr, eksik, yarım ve zavallı hissediyoruz, bu da boşluğu iyice büyütüyor. Ta ki kayıp gücü ya da içsel sevgiyi aramaya çıkıncaya kadar. Tekrar hatırladığımızda ve açığa çıkardığımızda, bütünleşme meydana geliyor.

 

İkinci önemli nokta ise kendinle bütünleştiğinde ve erk hayvanının rehberliğini kabul ettiğinde, kişinin hayata dair görüşü netleşiyor ve kişi bütüncül bakmayı öğreniyor. Bunu kısa filmde Mira’nın erkinin rehberliğiyle kendisine zarar veren arkadaşını fark etmesi olarak görüyoruz. Tüm hayatı ve olanları tüm netliğiyle görmeyi öğreniyor. İradesini eline alıyor ve kendine zarar verenleri bırakıyor. Burada arkadaşı, Mira’yı domine eden bir karakter olarak vahşi dişi bir hayvanla yani panterle sembolize edilmiş. Bu da şamanik yolculuğun sembolik diline bir gönderme… En güzel noktalardan biri ise şamanik tekniklerin bu dünyaya dair bilgelikler içermesi ve hayatımızı güzelleştirmesidir. Alt dünyadan, bu dünyaya geçen o yatay varlık, bu yolculukların ne kadar gerçek olduğunu gösteren bir detay. İki dünya da mevcut…

 

İçinizde derin bir boşluk varsa ve hala arayıştaysanız, bilin ki bu kendinize dair içsel sevginin arayışıdır, içsel gücü keşfetme yolculuğudur. Eğer içinizde devasa bir delik hissediyorsanız, belki içinizde, sizin bulmanızı bekleyen bir şey vardır?

 

~Efe Elmas

 

Yaralanılan Kaynaklar: Şamanın Kozmik Dünyası ve Nagual Sembolizmi (Nilgün Arıt)

 

Ankhamaya Farkındalık Atölyesi

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

 

İlk konu doğru bir yönlendirme. Ama ikinci konu eğlence amaçlı. Testi yaptıktan sonra çıkanın sizin erk hayvanınız olmama ihtimali epey bir yüksek.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Hektor araştırdım devam ettiricem konuyu fakat erk hayvanının ne anlama geldiğini yazan bir kaynak bulamadım. Var mı bir kaynak ne dilde olursa olsun güvenilir olsun

Şamanizm'de Kutsal Rehberler (Nagual Sembolizmi) - Ayşe Nilgün Arıt

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Nilgün Arıt ve michel harner okursan yetri bilgiyi almış olursun :) Ben yine de buldugunuz her kaynağı okumanızı tavsiye ediyorum. Özellikle konuya antropolojik değil de daha ruhsal yaklaşanların kitap ve yazılarını. Bu anlamda Sandra ingerman da iyidir.

Filmde aslında çok sade ama çok etkili şekilde anlatılmış erk hayvanı. Tabi bu hiçbir zaman bizim daha derin araştırmamıza engel değil :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Erk hayvanını bulmanın yegane güvenilir yolu davul ritmi ile yapılan şamanik yolculuktur. Kısa filmde de kısaca değinildiği gibi. Testlerden bahsetmiyorum bile ama meditasyonlar, imgelemeli çalışmalar oldukça yanıltıcı ve hatta çok sevdiğiniz sizin için küçüklüğünüzden beri özel olan hayvanın erk hayvanı olma ihtimali belirsizdir. Olabilir de olmayabilir de... Genelde insanların hiç ummadığı hayvanlar çıkar. Erk hayvanlarının da çeşitleri var. Ömür boyu olan güç hayvanınz var, dönemsel olanlar var veya mesaj getirenler var. Kısa filmdeki ömür boyu eşlik eden erk hayvanı. Tüm bu detaylı bilgileri Bloodwitch'in paylaştığı Nagual Sembolizmi kitabında bulabilirsiniz, zaten ondan daha detaylı ne türkçe ne de yabancı erk hayvanı kitabı görmedim. Ama bu kitaba geçmeden önce temel şamanizmle ilgili Şamanın KOzmik Dünyası (Nilgün Arıt), Şamanın YOlu (michael harner) ya da hektorun bahsettiği sandra ingermannın kitabını okumanız yerinde olacaktır. Yine de hatırlatmak gerekir ki, şamanik gelenek okumaya dayalı değil, deneyime dayalı bir yoldur. =) BU kitaplarda yeterli pratikler var zaten.

 

Paylaşım için teşekkürler =)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...