Jump to content

Dünya'nın En Yaşlı 10 Ağacı


adEda

Önerilen Mesajlar

Dünyanın Direnen En Yaşlı 10 Ağacı

 

Çevrelerinde nice devletler kurulmuş, kaç tane kanlı savaşa tanık olmuşlar kim bilir... Yine de zamanın yıpratıcılığına ve insanoğlunun zulmüne direnebilmiş ve binlerce yıldır büyük bir sabırla yerinden kıpırdamamış o ağaçlar; adeta insanlığın yaptıklarına şahitlik edercesine. Yaşları binlerle ifade edilen ve dünyanın çeşitli yerlerine bir tımsıl misali dağılmış o ağaçları tanımak ister...

 

 

1.

Methuselah

 

4.841 yaşında olan ve ABD'nin California eyaletinde ikamet eden bu dünya üzerindeki en yaşlı canlının zamana direniş ruhu görenleri hayrete düşürüyor. 1964 yılında araştırmacılar tarafından birçok dalı kesilmiş olsa da, günümüzde çevreciler tarafından gözleri gibi bakılıyor.

 

images (1).jpg

 

2.

 

Abarkuh

 

İran'da yer alan ve 4000 yıldır hayatta kalma başarısını gösteren selvilerin en yaşlısı olan Abarkuh, İran'ın milli simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.

 

cypress-tree-abarkouh.jpg

 

3.

 

Llangernyw Yew

 

Dünyanın en yaşlı porsuk ağacı olma unvanını elinde bulunduran Llangernyw Yew, 4000 yıldır hayatta. Güney Galler'de bir mezarlıkta ikamet eden yaşlı ağaç, bronz çağından beri insanlığı selamlamaya devam ediyor.

 

images (2).jpg

 

4.

 

Alerce

 

Patagonya'da ikamet eden ve coğrafyasının en eski selvi ağacı olan Alerce, 3500 yıldır tüm doğal afetlere ve insan müdahalelerine rağmen hala hayatta.

 

images (3).jpg

 

5.

Senatör

 

ABD'nin Florida eyaletindeki Senatör, 3500 yıldırn ayakta olmasına karşın ne yazık ki 2012 Mart ayında 26 yaşındaki bir insan tarafından yakılınca neslinin de sonuna gelmiş oldu. Oldukça üzücü olan bu durum fazla bir söze de gerek bırakmıyor ve insanoğlun yaşadığı doğaya nasıl bir tutum içinde olduğunu gözler önüne sermeye yetiyor.

 

indir (2).jpg

 

 

6.

 

Patriarca de Floresta

 

Atlantik Orman’nın en yaşı sakini olan by heybet ağacın türü Lecythidaceae olarak geçiyor. Madagascar’dan Güney Afrika Ormanlarına kadar birçok akrabası olan Patriarca de Floresta’nın doğum günü pastası olsaydı eğer en az 3000 adet muma ihtiyaç duyulacaktı.

 

images (4).jpg

 

7.

 

Girit'in antik zeytin ağaçları

 

Yunanistan'ın Girit adasında yer alan ve Akdeniz'deki yaşları 2 ile 3 bin yıl arasında olduğuna inanılan zeytin ağacının gerçek yaşı yine de tam olarak bilinemiyor.

 

8.

 

Yaşlı Fındık Ağacı

 

Sicilya’da Etna dağı eteklerinde ikamet eden Yaşlı fındık ağacı’nın bir diğer ismi de “100 atın Ağacı”. Yolunuz İtalya’ya düşerse, San D’Alfio’da Linguaglossa yolu üzerinde bulunan bu 2500 yıllık fındık ağacına selam vermeden geçmeyin.

 

 

9.

Jhomon Sugi

 

2.170 yaşında olduğu tahmin edilen, ancak rivayete göre de 7.200'lere ulaştığı da iddia edilen bir Japon çamı olan Jhomon Sugi’nin şöhreti tüm uzakdoğu'yu kaplamış durumda.

 

images (5).jpg

 

 

10.

 

General Sherman

 

En genç Antik ağaç kategorisinde olan General Sharman bir mamut ağacı. Boyu 83 metre olan General’in en ise tam 31 metre. Sequoia Ulusal Parkında yaşayan General’in yaşının yaklaşık 2,300 ile 2,700 olabileceği düşünülüyor.

 

images (6).jpg

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...