Jump to content

Işık Işınını Depolamayı Başardılar


paranormalfikir

Önerilen Mesajlar

isik-hizi.jpg

Amerikalı fizikçiler, ışık ışınını çok düşük derecelerde soğutulmuş madde içine hapsetmeyi ve aynı ışını "uzaktaki" başka bir maddeyle tekrar harekete geçirmeyi başardı.

NATURE Dergisi’nde yayınlanan makalede, Harvard Üniversitesi’nden Naomi Ginsberg ve çalışma arkadaşları, ışık ışınını çok düşük sıcaklıktaki maddenin içine hapsettiler ve aynı ışığı parçacık fiziğinde devasa uzaklığa işaret eden 160 mikronmetre ötede bir maddeye koymayı başardılar.

Araştırmacılar, önce çok düşük sıcaklıktaki maddeye lazer ışını yolladılar. Lazer fotonları, çamura saplanan mermiler gibi, madde içinde bir anda hız keserek saatte 300 bin kilometreden 20 kilometre hıza inerek hareketsiz kaldılar. Böylesine özel ortamda madde "dalga gibi" hareket ettiğinden ışın sinyalinin özelliklerini taşıyan "madde dalgası" 160 mikronmetre ötedeki maddeye sıçradı. Bu "dalganın" sıçramasıyla birlikte diğer madde yığınından ilkine benzer ışın fışkırdı.

"Mutlak sıfır" olarak adlandırılan -273 civarındaki sıcaklıklarda "Bose-Einstein Yoğuşması" denen esrarengiz dünyaya adım atılıyor. Bu sıcaklıklarda, madde, geleneksel gaz, sıvı ve katı halinden tamamen farklı özellikler gösteriyor. Bu kadar soğuk ortamlarda atomların bir kısmı, enerjilerini olabildiğince düşürüyor ve madde dalga gibi davranmaya başlıyor. Bu noktada klasik fizik kuralları geçerliliğini yitiriyor.

Bilim insanlarına göre bu deney, uzun vadede müthiş teknolojik gelişmelerin kapısını aralayabilecek. Söz gelimi, bu yolla fotonların, bilgi taşıyıcısı olarak görev yapan elektronların yerini alacağı kuantum bilgisayarları, ultra hassas atom saatleri, yerçekimi dedektörleri üretilebilecek.

Kaynak: http://biliminadresi.blogcu.com/isik-isinini-depolamayi-basardilar/1020594

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Uzun seneler önce yayınlanmış bi haber. Birkaç kaynakta daha aynı haber var. Neyse en azından Nature Dergisi diye bilim dergisi varmış, orası doğru yani. :laugh:

Son zamanlarda aklıma hep bu soru geliyordu, eğer ışık ışını depolanabilirse zaman yavaşlatışabilir mi diye... :blink:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...