Jump to content

Kavvali Müziği Ve Nusret Fatih Ali Han


paranormalfikir

Önerilen Mesajlar

Kavvali, Hint Çişti sufilerinin müziğidir. Yaklaşık 700 yıllık bir geleneğe dayanır. Önceleri günümüz Hindistan ve Pakistan topraklarındaki tekkelerde çalınmakta iken, daha sonra uluslararası ilgi görmeye başlamıştır. Özellikle Nusret Fatih Ali Han'ın farklı milletlerden müzisyenlerle gerçekleştirdiği çalışmaları, Kavvali müziğinin ün kazanmasını sağlamıştır. Dinleyiciler ve müzisyenlerin Kavvali çalınırken bir tür vecd durumuna geçtiği, kendilerini Tanrı ile bir hissettikleri söylenir.

 

Kavvali, 13. yüzyılda Emir Hüsrev Dehlevi tarafından İran ve Güney Asya müzik geleneklerinin birleştirilmesiyle, Hindustani klâsik müzik geleneğiyle birlikte ortaya çıkmıştır. Mevlana'nın Anadolu'ya getirdiği Sema müziğiyle bazı benzerlikler taşır.

Kavvali müzik genelde ikiye ayrılır: Hamd veya menkibat denilen dini müzik ve gazel denilen, aşk ve şarap gibi din dışı konuları ele alan müzik.

Bir kavvali topluluğu genellikle dokuz kişiden oluşur: Harmonium çalan iki ana şarkıcı, nakaratları söyleyen ve el çırparak tempo tutan beş şarkıcı, bir tabla çalıcı ve bir tamburcu. Şarkılar 15 dakika kadar sürer.

 

Üstat olarak adlandırılan, bu müziğin en büyük temsilci Nusret Fatih Ali Han

 

nfak_date.jpg

 

Nusret Fatih Ali Han (Nusrat Fateh Ali Khan) (1948 - 1997), Hint yarı kıtasının en popüler şarkıcılarından biri.

 

13 Ekim 1948'de Pakistan'ın Pencap bölgesinde Faysalabad'ta doğdu. Nusret Fatih, "Ben sufi değilim," der ve ekler, "ama sufilerin yolundayım." Ehl-i Beyt aşığıdır, fakat Şii değildir. Eserlerinden açıkça anlaşılabilir.

 

Nusret Fatih Ali Han ağırlıklı olarak kavvali tarzında eserler söylemiştir. Kavvali (Qawwali) terimi, Pakistan ve Hindistan civarında Peygamber ve arkadaşlarına naat, mersiye, methiye okuyanlara verilen bir addır.

 

Ama tüm dinlerden izleyiciler topladığı kişisel tarzını oluştururken geleneksel klâsik müzik olan Khylal gibi diğer anonim türlerde de eserler verdi. Pakistan'da ileri derecede eğitim almış, bazılarının ailesinden de olduğu bir grupla birlikte çalışmıştır.

Nusret Fatih Ali Han, 16 Ağustos 1997'de Londra'da böbrek ve karaciğer yetmezliğinden hayatını kaybetti.

 

Adreslerinden derlenmiştir.

 

>>> Nusret Fatih Ali Han & Party

>>> Kavvali - Vikipedi

>>> Nusret Fatih Ali Han - Vikipedi

 

 

Kayıtlara biraz baktım, uzun süreli bir müzik olduğu için, sözlü kısımlara geç giriyolar. Ama çok iyi, çok farklı.

 

https://www.youtube.com/watch?v=wisMll3InVE

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...