Jump to content

Gezegenler Arası Karşılıklı Ağırlama.


sidar

Önerilen Mesajlar

Astrolojik yorumda en önemli noktalardan biri ‘düzenleyicilik’tir (dispositorship). Kelimenin kökeni latince disponare fiilinden gelmektedir ve anlamı ‘farklı yerlere koymak’tır. Astrolojide gezegensel düzenleyici bir başka gezegenin (ya da evin) enerjilerini haritadaki başka bir yere taşıyabilen gezegen anlamına gelmektedir. Astroloji öğrencisinin doğum haritasındaki düzenleyicilik yapısının işleyişini çözmesi gezegensel güç sıralamasını doğru biçimde anlamasını sağlayacaktır.

 

 

 

Karşılıklı ağırlama (mutual reception) gezegenleri ve/veya evleri birbirine sıkıca bağlayan bir düzenleyicilik biçimidir. Gezegenlerin aynı haritada birbirlerinin burçlarında bulunmalarına karşılıklı ağırlama denir. Mars Kova’da-Uranüs Akrep’te; Jüpiter Aslan’da-Güneş Yay’da ve Ay Başak’ta-Merkür Yengeç’te karşılıklı ağırlamanın örnekleridir. Haritayı yorumlarken bu tarz gezegensel bağlantıların etkilerini birlikte değerlendirebilmek önemlidir. Söz konusu iki gezegen birbirlerinin fonksiyonlarını güçlendiren veya zayıflatan biçimde beraber hareket ederler. Karşılıklı ağırlamadaki her iki gezegenin tek başlarına analiz edilmeleri gerekirsese de, bu iki gezegenin birbiriyle ilişkisinden doğan enerjinin de bir etkisi vardır ve bu şekilde değerlendirilmelidir. Ancak böyle değerlendirildiğinde her iki gezegenin ifade ettikleri bütünsel olarak anlaşılabilir.

 

 

 

Karşılıklı ağırlamanın analizini karmaşıklaştıran, fakat aynı zamanda da tamamlayan iki faktör daha vardır. İlki, astroloğun gezegenlerden hangisinin bu karşılıklı ağırlamada baskın olduğunu göz önüne alma gerekliliğidir. Eğer Venüs Balık’ta ve Neptün Terazi’de ise Balık’taki Venüs yücelmiş olduğu burçta olduğundan daha güçlenmiş olacak, halbuki ‘ortağı’ Neptün Terazi’de ‘rahat’ fakat nötr olacaktır. Eğer bu ikili Yay’daki Merkür ve İkizler’deki Jüpiter olsaydı, her iki gezegen de zayıflamış olacaktı, çünkü her ikisi de karşı burçlarında zararlı konumda olacaklardı. Hangisinin güçlü olduğunu anlamak için başka bir yere (mesela ev konumlarına, diğer gezegenlerle olan açılarına, veya Yükselen’de bir Merkür veya Jupiter burcu olup olmadığına) bakmak gerekecekti. İkinci faktör, karşılıklı ağırlamadaki gezegenlerin aralarında 6 temel açı olan kavuşum, altmışlık, kare, üçgen, karşıt ya da 150’lik ile de birbirlerine bağlı olup olmadıklarına bakmaktır. Bu iki faktörü birleştirirsek önemli bir astrolojik kurala ulaşırız: iki gezegen karşılıklı ağırlamadaysa ve aynı zamanda 6 temel açıdan biri ile birbirlerine bağlıysa, açının doğasına bağlı olarak karşılıklı ağırlamanın gücü ya olumlu yönde artmış olur ya da gezegenleri iyiden iyiye zayıflatır.

 

 

 

Astroloji öğrencileri karşılıklı ağırlamanın oluştuğu evlerin de birbirleriyle yakından ilintili olduklarını unutmamalıdırlar. Bu durumda, Yengeç’te ve 10. evde bulunan bir Venüs, Boğa’da ve 8. evde bulunan bir Ay ile altmışlık açı yapıyorsa, bu bağın pozitif enerjileri bu iki evin de uyumlu bir biçimde birbiriyle bağlanmalarını ve bu foksiyonlara yansımalarını sağlayacak şekilde bu alanlara taşınır. Yengeç ve Boğa söz konusu evleri kesen burçlar ise bu durum özellikle vurgulanır. Unutmayın ki, doğum haritası yorumunda biz her zaman, gezegen ve evlerin önem sıralamasını doğru yaparak analizimizdeki öncelikleri belirlemek için, onların göreceli olarak ne kadar güçlü ya da zayıf olduklarını anlamaya çalışırız.

 

 

 

Doğum haritasında oluşabilecek karşılıklı ağırlama şekilleri için onlarca farklı olasılık vardır. Doğum haritasında çok sık görülen bir faktör olduğundan dolayı, böylesi bir makalede bütün olasılıkları ele almamız* mümkün gözükmemektedir. Ancak okuyucuya bir doğum haritasında bu gibi bir durumu yorumlarken yardımcı olamak üzere birkaç karşılıklı ağırlama durumunu inceleyelim. Bunu yaparken bize yardımcı olması için aşağıda gezegensel asaletler tablosu bulunmaktadır.

 

Alıntıdır...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...