Jump to content

Yabancı - Albert Camus


Witch Of Rain

Önerilen Mesajlar

http://kitapkazan.com/wp-content/uploads/Yabanc%C4%B1-Albert-Camus.jpg

 

Yayın Evi: Can Yayınları

Kitap Türü: Roman

Basım Yılı: 2015

Sayfa Sayısı: 111

 

 

Arka Kapak Özeti:

 

Albert Camus'nün ( 1913-1960) en tanınmış, en çok yabancı dile çevrilmiş, en çok incelenmiş ve hala en çok satan kitaplar arasında yer alan Yabancı, aynı zamanda yazarın en gizemli yapıtı. Ölümün egemen olduğu bir varlıkın en anlamsız olgularını saçma bir düzensizlik içinde yaşayan bu romanın başkişisi Meursault, bir simge kahraman değildir, adı olmayan bir Yabancıdır; bu eksik kimlik, gerçeklikten algıladığı şeyi yapılandıramayan, yeniden örgütleyemeyen, ama gerçekliğin yankılarını yakalamaya çalışan bir boş bilincin imgesidir. Onun kayıtsızlığı ve edilgenliği, işte bu boş bilincin ürünüdür. Yabancı, büyüleyici gücünü, içinde barındırdığı trajedi duygusuna borçlu: Bir türlü ele geçirilemeyen anlamın sürekli aranması, bilinç ile toplumsal dünya arasındaki çatışma... Camus'yle buluşanların hiçbiri, onunla karşılaşınca hayal kırıklığına uğramamıştır. Mutluluk, bir yerde ve her yerde hiçbir şey beklemeden dünyayı, insanları sevmektir, der Camus. Giderek daha çok sevilen bir yazar olması, onun bu sevgisinin yansımasından başka bir şey değildir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Albert camus bu kitabında franz kafkanın dönüşüm ve dava kitabından etkileniyor , Dönüşümde gregor samsa nasıl yeni bir hayata başlamak durumunda kalıyorsa yabancıdaki başkarakterde annesinin ölümü ve iş hayatından uzaklaşmasıyla benzer bir post travmatik bir olayla karşı karşıya kalıyor ve kafkanın dava kitabındaki dava süreci ile yabancıdaki adamın dava süreci ve toplumun önyargılarıyla olan karmakarışık duygudurumu işleyen varoluşçu felsefe iki kitapda da acaip benziyor ,Edebiyat eleştirmenlerinin bu yorumlarını okuyunca bu bahsettiğim kitaplarıda okuduğum için bu şaşırtıcı benzerliği bende farketmiştim ,Güzel bir kitap .:)

 

Dipnot olarak ekleyeyim dedim bu kitapla beraber onlarıda incelemenizi tavsiye ederim zaten her yazar kendinden önceki yazarlardan etkileniyor ...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

MEURSAULT, kendi iradesi dışında dayatılan ve bu nedenle de anlamsız bulduğu dünyayı anlamlandırmak için herhangi bir söylemde ya da etkinlikte bulunmaz. O, bu anlamsız dünyaya yeni anlamlar katacağını söyleyen bir reaksiyoner, bir aktivist veya yeni bir peygamber değildir. Aksine, annesinin ölümüne, kendisini gerçekten seven sevgilisine, hata kendi ölümüne bile duyarsız kalabilen bir “vurdumduymaz”, etrafına karşı “kayıtsız” bir kişidir. Ama , aslında, ne” vurdumduymaz” sözcüğü ne de “kayıtsız” kavramları onun iç dünyasını tanımlayabilir; çünkü, vurdumduymazlıkta biraz eblehlik, kayıtsız da ise az çok bir değer verme vardır. Oysa, MEURSAULT rakibini tesadüfen veya kazara ya da şans eseri değil, düşünerek ve silah kullanrak öldürecek kadar aklıyla hareket eden birisidir ve gözünde herşey ama herşey anlamsız/değersizdir.

 

Albert Camus.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Okuduğumda kendimden bir parça bulmuştum Meursault'ta.

Alber Camus gerçekten müthiş bir izlenimci.

.

 

Hayatta onu yapmıştım ama şunu falan yapamamıştım ,Başka ne olmak ihtimali vardı ki . Hayatım boyunca şu öleceğim şafak saatini beklemiştim sanki ,İdam esnasında beni izleyecek olan seyircileri bekliyorum . Bu tarz yorumlarla ölümü trajik bir bakış açısıyla kabul etmeme ve adamın papaza karşı herhangi bir reaksiyonda da bulunmamasıyla kesinlikle toplumsal normlar dışı süper bir varoluşçu kitap , Dinin ve kültürün ölüme olan bakış açısını tamamen sıfıra indirip bu karakter insanı tamamen şoke ediyor etkisini bence duyarlı ve zeki bir insan bir ömür boyu hissedebilir aklından çıkarmayabilir . :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...