Jump to content

Stephen Hawking: “Kara Delik diye bir şey yok”


Ashtar Sheran

Önerilen Mesajlar

kara-delik.jpg

40 yıl önce olay ufku ve kara delik teorisi ile ilgili farklı bir iddia ile gündeme gelen ünlü fizikçi Stephen Hawking, şimdi kara deliklerin olmadığını iddia ediyor. Önceki çalışmalarında kara delik ve olay ufkundan kaçmanın mümkün olmadığını açıklayan Hawking, madde ve enerjiyi hapseden ‘görünür ufuk (apparent horizon)’ adını verdiğini yeni bir ufuktan söz ediyor.

 

Aslında Hawking, ‘kara delik yoktur’ derken 40 yıldır anladığımız şekilde kara deliklerin olmadığını ifade ediyor. Mevcut anlayışa göre, ‘kara delikler, madde ve enerjinin geçmesine izin vermeyen olay ufkuyla çevrilidir’. Başka bir deyişle, geri dönüş yoktur. Bu yüzden kara delikler siyah görünür. Enerji sızmaz, ısı ve ışık üretemezler. Yani termodinamik açıdan, kara delik, tüm enerji ve radyasyonu emen mükemmel bir siyah yapıdır.

 

Hawking’in bu teorisi, genel göreliliğe dayanıyor. “Kara Delikler için Bilgi Korunumu ve Hava Durumu” (arXiv:1401.5761) adlı makalesinde Hawking, olay ufkunun yerine “görünür ufuk” olarak nitelediği kara deliğin çekirdeğinden çok uzaklarda ışık ışınlarını askıda tutan/beklemeye alan yeni bir kavram olduğunu iddia ediyor. Genel görelilikte, değişmeyen bir kara delik için bu iki ufuk da özdeştir, çünkü ışık bir kara delikten kaçmaya çalışacaktır. Işık ancak olay ufkuna kadar ulaşabilir ve sonra orada tutulur. Ancak görünür ufukta, kuantum teorisine göre enerji ya da kara delikler olunca daha doğru tabiriyle ışık ve bu enerjiyle alakalı bilgi kara deliklerden kaçabiliyorlar. Bu çalışmasıyla bir süredir fizik dünyasının içinde tartışma konusu olan kara deliklerin güvenlik duvarı çelişkisi (firewall paradox) ortadan kalkmış oluyor.

 

Yeni teorisi hakkında Nature dergisine verdiği röportajda Hawking, kara delik dediğimiz bölgelere giren ışığın zannedildiği gibi sonsuza dek ortadan kaybolmadığını, kara deliğin merkezinden kaçmaya çalıştıktan sonra radyasyona dönüşerek dışarı sızdığını dile getirdi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Okumamışsın ki.

 

Bence hawking kalkıp (nasıl olmuşsa o haliyle) tuvalete gitmiş ve kara deliği orada görmüş :D olamaz olaaamazzz fatih ölmüş olamaazz

 

pardon hikayeler karıştı.. fatihten kalan son sarabıda diktim kafaya

 

oyff dur ya hawking amca yok demiyor moruk adam var diyor am bizim tanımlamamış olduğumuz şekilde değil diyor .. allah allah harbiden okumamışsın maksat yorum yazmak olsun diye yazıyorsun :/

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Okumamışsın ki.

bastan sona okudum termo ve fizik egitimim var kardesim. adam diyo ki biz odqk noktasina karadelik diyoruz ama nerden biliyoruz ya ilk dedigi dogruysa ?

temel fizik isik bilgisi ile soylim odak ve sonsuzda goruntu olusmaz ki termo 0inci yasasina gore burda enerji yukleri olmali bunu.bilmemedigimizden her dedigine inaniriz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...