Jump to content

Kabala Öğrencileri İçin: İpuçları (1)


Mahfer

Önerilen Mesajlar

Merhabalar,

 

Kabala çalışmaya yeni başlayan arkadaşlar için, bu yolda işlerini kolaylaştıracak ve yanlış kanılara düşmelerini engelleyecek İpuçları yazmaya karar verdim. Özellikle kendimin düştüğü soru işaretleri ve “Nasıl olur yahu?” diye düşündüğüm kavramlar ve anlatımlar üzerinde bulduğum çözümlemelere dikkat ederek, sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.

 

İlk yazımda ise; İsrail, İsrailoğulları gibi kavramlara değineceğim. Bildiğiniz gibi, Kabala; hiçbir din, ırk, cinsiyet ve ülke gibi kavramlarla alakası olmaksızın, tüm insanlığın kullanımına açılmış manevi metot, bilgeliktir. Peki, gerek Zohar’da gerekse bir çok Kabala kaynağında karşımıza çıkan İsrail ve benzeri kavramların nedeni nedir? Mesela;

 

İsrail kişisinin yaşamı, Zohar Kitabına bağlıdır.

- Komarno’lu Kabalist İsak Yehuda Yehiel Safrin

 

Ya da,

 

Ve İsrail, hayat ağacından – Zohar Kitabından – tatmaya yazgılı olduğu için, onun sayesinde, merhametle sürgünden kurtulacaktır.

- Zohar Kitabı, Nasso, Madde 90

 

Gibi.

 

Burada dikkat etmemiz gereken husus, okuduğumuz İsrail kavramının şuan dünyamızda bulunan İsrail devleti ile hiçbir alakası olmamasıdır.

 

İsrail kelimesi, Yaşar (doğru) El (Allah, Yaratan) kelimelerinden gelir. Ayrıca Yaratan’ın kendisinden her insana verdiği parça, Kalpteki Nokta olarak bilinir. Bunu referans olarak aldığımızda, ilk alıntımız da yer alan anlatım; Kalpteki Nokta‘ya sahip olan kişinin gelişimi; Zohar Kitabı sayesinde olacağı yönünde yorumlanmalıdır.

 

Ayrıca, eğer Kabala ilmi bir grup olarak çalışılıyor ise bu gruba İsrailoğulları, İsrail topluluğu denir.

 

(Yehud kelimesinden türeyen Yehudim – yani Yahudi – sözcüğü, bir Kabala grubunu – ‘n oluşturulduğunu – anlatır.)

 

Zohar’dan yaptığımız ikinci alıntıyı da, bu duruma dikkat ederek rahatlıkla yorumlayabilirsiniz. :) Kabala’nın kullandığı dil, her ne kadar konuşma dilimizde kullandığımız terimler aracılığıyla yansıtılsa da, burada geçen kavramlar ve anlatımlar maneviyata yöneliktir.

 

İyi günler,

KAYNAK

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...