Jump to content

Kendi Kendine Hipnoz Yöntemi ve Hipnoz ile Tedavi


Cyllwen

Önerilen Mesajlar

Kendi kendine hipnoz tekniği dört adımda gerçekleştirilir:

 

- Kendi kendine gevşeme

- Kendi kendine telkin

- Kendi kendine analiz

- Kendi kendine tedavi

KENDİ KENDİNE GEVŞEME

1. Herhangi bir şekilde rahatsız olmayacağınızdan tamamen emin olduğunuz bir yer, ya da oda seçin. Işıkları kapatmanızın faydası olacaktır. Tecrübelerimiz bize, hafif müziğin hastaları daha kolaylıkla hipnotik gevşeme durumuna soktuğunu göstermiştir. Siz de tecrübelerinizde uyuma durumundaki gevşemeye götürücü bir hafif müzik parçasını kendinize seçebilirsiniz.

 

2. Bir yatağa uzanın ya da rahat bir koltuğa oturun, ayaklarınızı bir pufun üzerine uzatın. Elbisenizin sıkan taraflarını gevşetin.

 

3. Derinden ve yavaş yavaş üç defa derin nefes alın.

 

4. Gözlerinizi kapayın.

 

5. Kendi kendinize şunları söyleyin:

“Şimdi vücudumun bütün kaslarını gevşeteceğim... Başımdan ayağıma kadar... Boynumun ve yüzümün kasları gevşiyor... Omuzlarımın ve göğsümün kasları gevşiyor… Bütün kaslarımın gerginlikten kurtulduklarım hissediyorum... Kollarım rahatlıyor ve gevşiyor... Kalçalarımın, bacaklarımın ve ayaklarımın kasları gevşedi... Derinden ve yavaş yavaş soludukça bütün vücudum tamamen gevşiyor… Kendimi tamamen gevşemiş hissediyorum.”

6. Kendi kendine gevşemenin bu safhasında gevşemenin bir zihin hâli olduğunu kendi kendinize hatıratın. Gevşeme durumu; kendinizi serbest bırakmak, gerginlik ve endişelerden sıyrılmak, korku ve telaştan sıyrılmak, hoş düşünceleri düşünmektir.

 

7. Kendi kendinize şunları söyleyin:

“Kendi kendine gevşemenin sağlığıma faydaları olacak. Elimden geldiği kadar bol miktarda zamanımı kendi kendime gevşeme pratiklerine ayıracağım. Eğer ilk zamanlarda gözle görülür değişiklikler elde edemezsem, cesaretim kırılmayacak. Her çalışmadan sonra bana daha kolay gelmeye başlayacak.”

 

KENDİ KENDİNE ÇABUK GEVŞEME METODU

Yukarıda anlatılan şekilde gevşeme metodunu hergün olmak üzere bir hafta süre ile uyguladıktan ve kendi kendinize tamamen gevşediğinize kanaat getirdikten sonra, artık kendi kendine daha çabuk gevşeme metoduna hazırsınız demektir. Bu metod, bir anahtar kelimenin kullanılmasını gerektirecektir. Bunlar: “serbest bırak”, “sakinleş”, “zihin kontrolü”, “gevşe” v.s. olabilir. Herhangi bir kelime veya deyim olabilir. Burada önemli olan, kelimenin, kendi kendine gevşeme prosesini hemen harekete geçirmesidir. Öncelikle bu kelime ile kendi kendinize emir verir vermez ne yapacağınıza karar vermelisiniz. Bir tek kelime, gözlerini kapamak, üç defa derinden nefes almak ve tepeden tırnağa bütün kaslarınızın gevşediğini kendinize telkin etmek ve aniden gevşemek anlamlarına gelebilir.

 

Önceden seçtiğiniz kelimeyi verin ve bütün vücudunuzda baştan aşağı gevşeklik hissini duyun. Zihniniz derhal gevşek bir hâl alır ve telkinleriniz alıcı duruma geçer. Hipnotik halde kendi kendinize, bundan sonra seçtiğiniz kelimeyi ne zaman kullanırsanız kullanın, (gevşemenin belirli bir amacı için) gevşemenin derhal gerçekleşeceğini telkin edin. Eğer yürüyor, oturuyor, bir araba kullanıyor iseniz gözleriniz açık bulunacaktır. Etrafınızda olup bitenlerden her an haberdar olduğunuzu, zihninizi tam kontrol altında bulundurduğunuzu kendi kendinize bildirin. Bir defa hipnotik gevşeme ile bu çabuk metodu uygulayabilirseniz, artık kendinize hâkim olma yolunda ilk adımı attınız demektir. Artık emirler ya da telkinler vermek suretiyle bilinçaltınızdan faydalanabilirsiniz. Bilinçaltınız artık sizin isteklerinize cevap verecek şekilde çalışacaktır. Bilinçaltınıza belirli bir telkini çok sayıda verdiğiniz zaman amacınıza ulaşacaksınız. Sigaradan vazgeçmek, kilo kaybetmek, sinirlere hâkim olmak, bir fobiyi altetmek gibi...

 

KENDİ KENDİNE TELKİN

Bildiğiniz gibi, hipnoz ve kendi kendine hipnoz, etkiye kolay kapılma teorisine dayanır. Başkalarının düşüncelerinden etkilendiğimiz gibi, kendi düşüncelerimizin tesiri altında da kalırız. Başarılı bir kendi kendine hipnoz için, telkinin içten kabul edilmesi şarttır.

 

Devamlı uygulamalarla telkine karşı alıcılığınızı arttırabilirsiniz. Bir “etkiye kolay kapılma testi”, bir telkini kolay kabul edebilme ve onun etkisi altında kalabilmenizi ölçen testtir. Bu telkin kendi kendinize de olabilir, dışarıdan da… Bunlardan üç tanesi şöyledir:

 

1. Göz Kapama Testi:

Gözlerinizde ve göz kapaklarınızda hafif bir yorgunluk oluşturmak için göz seviyenizin az yukarısında bir nesne seçiniz. Bu, tavanda bir nokta olabilir. Gözlerinizi 10’a sayıncaya kadar kapanacak şekilde açık tutunuz. 10’a kadar sayma işleminiz daha tamamlanmadan göz kapaklarınızda dayanılması zor bir kapanma arzusu hissederseniz, telkine kolay kapılma veya kendi kendine hipnoz hali içindesiniz demektir. Kendi kendine telkini başarmışsanız, ilk testiniz bu olacaktır. Birinci denemede başaramadıysanız, yeteri kadar gevşememiş olabilirsiniz. Göz kapaklarınız kapanmamakta ısrar etseler bile kendiniz kapayınız ve sanki hipnotik durumdaymışsınız gibi post-hipnotik (hipnoz-sonrası) telkin yapınız. Aşağıda göz kapama testinde uygulayabileceğiniz bir metin bulunmaktadır. Olduğu gibi ezberlemek yerine bu forma uygun bir metin de oluştabilirsiniz.

 

“10’a sayana kadar göz kapaklarım çok ağırlaşacak, sulanacak ve yorulacak. Hatta 10’a kadar sayamadan gözlerimi kapamak zorunda kalacağım. Gözlerim kapandığı zaman kendi kendime hipnoz haline girmiş olacağım. Tamamen bilincime sahip olacağım, herşeyi duyacağım ve bilinçaltıma telkinlerimi göndereceğim. Bir... Göz kapaklarım çok ağırlaşıyor... İki... Göz kapaklarım çok sulanıyor... Üç... Göz kapaklarım çok yoruluyor... Dört... Göz kapaklarımı güçlükle açık tutabiliyorum... Beş… Gözlerimi kapamaya başlıyorum... Altı... Göz kapaklarım daha çok kapanıyor… Yedi... Tamamen gevşemiş durumdayım... Sekiz... Göz kapaklarımı açık tutabilmem imkansız... Dokuz... Göz kapaklarım kapalı. Kendi kendimi hipnotize ettim… On... Artık kendime istediğim post-hipnotik telkinleri verebilirim.”

2. Yutkunma Testi:

Kendi kendine hipnozu başarıp başarmadığınızı gösterebilecek diğer bir test. Bu testi gevşeme sürenizden hemen sonra ya da göz kapama testinizin ardından uygulayabilirsiniz:

“10’a sayana kadar, hatta daha da önce, dayanılmaz bir istekle bir defa yutkunacağım. Yutkunur yutkunmaz bu zorlamadan (baskıdan) kurtulacağım ve her bakımdan tekrar normale döneceğim. Bir… Dudaklarım kuru... İki... Boğazım kuruyor... Üç... Yutkunma isteği belirmeye başlıyor... Dört... Bu istek gitgide artıyor... Beş... Boğazım kuruluktan yanıyor... Altı... Yutkunma isteğim gitgide kuvvetleniyor... Yedi... İster istemez yutkunmaya zorlanıyorum… Sekiz... Bu zorlanma gitgide kuvvetleniyor... Dokuz... Yutkunmalıyım... On... Bir defa yutkundum ve telkinleri almaya müsait kendi kendine ipnoz halindeyim.”

 

Bu test ile bilinçli olmadan yutkunana kadar beklersiniz. Bunu yaptığınız zaman, bilin ki, oldukça ileri bir telkinsel alıcılık hâline girmişsiniz demektir. Yutkunma hareketi bilincinizin direktifi altında, bilinçaltınız tarafından idare edilir. Yutkunma testi başarılı bir şekilde tamamlandığı zaman, istediğiniz telkini kendi kendinize verebilirsiniz.

 

3. El Sızlaması (Karıncalanma) Testi:

Göz kapama ve yutkunma testlerinde izlediğiniz genel yolu izlersiniz. Bu telkinleri aynen ezberlemeniz gerekmediğini hatırlamalısınız. Önemli olan sadece formdur.

“10’a sayana kadar hatta daha önce sağ elimde bir sızlama, hafiflik veya hissizlik hissedeceğim. Bir… Dikkatimi sağ elime topluyorum... Elimi düşündükçe, kafamda canlandırdıkça tamamen gevşiyorum... İki... Sağ elimde hafif bir sızlama duyacağım... Üç… Zihnimde sağ elimi görüyorum; halsiz, ağır ve son derece gevşemiş... Dört… Tamamen rahatım... Beş ... Elim sızlamaya başlıyor... Altı... Bu çok tatlı bir his… Gevşemiş... Sızlıyor... Yedi... Sızlama gitgide kuvvetleniyor... Sekiz… Çok hoş bir duygu... Dokuz... Artık çok hoş bir sızlanma hissedebilirim... On… Şimdi kendi kendine hipnoz halindeyim ve kendime post-hipnotik telkinler verebilirim.”

 

Eğer bilinçaltınız işe karışmışsa, sağ eliniz bir sızlama içindedir. Beden aksiyonu ile hangi test olursa olsun, test sonunda normale dönüşü sağlayacak bir yönün verilmesi gerektiğini hatırlamalısınız. Aksi taktirde hipnoz hâlinden sonra da sızlama duygusu devam edebilir. Şimdi şunu söyleyiniz:

 

“Elimdeki bu duygu gidecek. Normale dönecek. Şimdi, hipnoz halinde olduğumun deliline sahibim... Bütün bedenimdeki her kas ve sinir tamamen gevşedi... Kendimi çok iyi hissediyorum... Şimdi bilinçaltıma telkin vereceğim...”

 

Bu noktada kendi kendinize belirli telkinler vermeye başlayabilirsiniz. Bu telkinler önceden çok iyi bir şekilde plânlanmış olmalıdır ki, bilinçaltınıza neler aktarabileceğinizi bilesiniz.

KENDİ KENDİNE ANALİZ

Kendi kendine gevşeme ile başlayın. Göz kapama testini uygulayın. Ardından kendi kendinize artık belirli bir probleminizi çözmeye hazır bulunduğunuzu telkin edin. Yapabildiğiniz kadar geçmişine inin. Probleminizin gelişip ortaya çıkmasına sebep olabileceğiniz bütün olayları birbirleriyle bağdaştırmaya çalışın. Bu çeşit bir ruhsal çalışma Bu analiz lendi kendinize sormak isteyeceğiniz birçok sorunun aydınlığa kavuşması bakımından oldukça önemlidir. Örneğin:

 

Nasıl bir kişiyim?

Bu tarzda düşünmemde, sağlığım nasıl etkilenmiştir?

Ne kadar duygusal bir insanım?

Gerçekten ilerlemek istiyor muyum?

Gelecek için ne gibi plânlar yapmış durumdayım?

Eksikliklerimden dolayı çevremi suçlamaya yatkınlığım var mı?

Cinsiyet, aşk ve evlilik hakkında tutumum nedir?

 

Bu metod hatalarınızın farkına varmanızı kolaylaştıracak ve bu sayede onları daha kolaylıkla çözebilme imkânını elde edebileceksiniz. Her seferinde bir ya da iki soruyu ele alın ve mümkün olduğu kadar bol cevaplar düşünmeye çalışın. Kendi kendine hipnotik hâlinizden çıktıktan sonra bulduğunuz cevaplan bir deftere kaydedin. Bu yazdığınız cevaplan dikkatlice çalışın. Neden bu şekilde davrandığınızın sebeplerini anlamaya çalışarak bir karara varın.

 

Defterinizi iki kısım hâlinde kullanın. Bir tarafını kendiniz hakkında öğrendiklerinize, diğer tarafını da kendinizi geliştirmek yolunda ne gibi adımlar atmış olduğunuzu gösteren sayfalara ayırın. Göreceksiniz ki, zihniniz, kısa zamanda kendi kendine gelişme yoluna girecektir. İyi sonuçlar sizi bu metoda devam etmeye zorlayacaktır.

KENDİ KENDİNE TEDAVİ

Kendi kendine tedavi, post-hipnotik telkinler aracılığıyla zihni pozitif düşünmeye ve pozitif planları kurmaya alıştırmak amacına sahiptir. Diğer bir deyişle fazla yemek yemek, aşırı sigara ve alkol içme gibi alışkanlıklarınızı; sosyal fobi, duygu-durum bozuklukları gibi problemleri gidermek üzere post-hipnotik tedavi edici telkinler verirsiniz:

“Amacıma ulaşabilirim, ulaşmalıyım, ulaşacağım. Kişiliğimi geliştirecek, daha sağlıklı bir hayat felsefesine beni ulaştıracak, hemen hemen her güçlüğümü halledecek, kendi kendime telkinlerimi kabul edecek bir zihin gücüne sahibim.” diyerek çalışmalarınızı yürütmelisiniz.

 

Not: Mistik törenler, buhurlar, özel içki ve kokular, monoton sesler, tekrar eden kelimeler kendi kendine ipnotize olmaya yardım ederler.

 

İlk denemelerde hafif uyku halleri elde edilir. Belirli bir süre çalışıldıktan sonra derin uykuya girmek mümkün olacaktır. Her halükarda, doğal uykudan uyanır gibi, hipnotik uykudan çıkılabilir.

 

BELLİ BİR ANDA UYANMAK

 

Seçtiğiniz hipnotizasyon metodu ne olursa olsun, bütün dikkatinizle şu telkin üzerine konsantre olmak gerekir:

 

“Uykum var... Derin şekilde uyuyorum... Ancak yarım saat sonra tamamen uyanacağım... Şimdi derin bir şekilde uyuyorum...”

Bir kaç pratikten sonra nasıl kolayca hipnoza giriliyorsa, ayni şekilde hipnozdan çıkmak da mümkündür. Hipnotik uykuya kolayca girip çıkma işleminde başarı kazandıktan sonra, bu özel uyku sırasında dikkati bilinçaltınıza empoze etmek istediğiniz telkinler üzerine çalışmalı ve sonra uykuya dalmalısınız.

 

Kaynak: Paul Clement Jagot - Kendi Kendine Telkin ve Hipnoz

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

kardeş hipnozla saç dökülmesinden kurtulabilirmiyim denemeye değermi
strese bagli bir sac dokulmesi varsa stres seviyeni azaltici telkinlerle sac dokulmeni azaltabilirsin. Ancak deneyimlerime gore stres ve genetik beraber calisiyor sac dokulmesinde. Yani durduramazsin, ama bir ihtimal yavaslatabilirsin.
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...