Jump to content

Kayıp Şehir Atlantis Görüntülendi!


Xian

Önerilen Mesajlar

Yüzyıllarönce sulara gömülen ve masallara konu olan kayıp şehir Atlantis görüntülendi.

 

200 yılönceMısır kıyıları açıklarında sularaltına gömüldüğü rivayet edilen kayıp şehir Heracleion, 3D teknolojisiyardımıylatekrar gün yüzüne çıktı.

 

AntikMısırşehri Heracleion'un zamanında Akdeniz'deki en büyükticaretmerkezi olduğu düşünülüyor. Kleopatra'nın bizzat açılışını yaptığı kutsalbir tapınağa da sahip olduğu iddia edilen ve 2001 yılındaşanseserikeşfedildiği gündenbugüne kadar hakkında türlü arkeolojik çalışmaların yürütüldüğü antik kentin zamanındaki görünümünün, bugün 3D teknolojininyardımıylabir haritaya dökülmesi başarıldı.

 

Şanseseri bulunmuştu

 

Heracleion antikkenti, aynı kayıp kıt'a Atlantis gibi uzun yıllar bir efsane olarak kulaktan kulağa yayılıyordu. Fakat 12 yıl önce, denizaltı arkeoloğu Dr Franck Goddio, 18. yüzyıldaki Nil savaşında sulara gömülen Fransız gemilerini araştırmak için başlattığı çalışmasında şans eseri bir şekilde antik kentin hazineleri ile karşılaştı.

 

Yön değiştiren çalışmalar sonucunda antik kentin kalıntıları üzerindeki kum ve çamur tabakası kaldırıldığında ise 1.200 sene önce Heracleion'da hayatın ne kadar zengin ve ihtişamlı olduğunu kanıtlayan ipuçlarına ulaşıldı.

 

Çok iyi muhafaza edilmiş

 

1.200 yıl önce Akdeniz'in ticaret merkezi olduğu düşünülen şehirde arkeologların 64'ten fazla gemi kalıntısına ulaştığı kaydedildi. Bu sayının şimdiye kadar salt bir bölgede ulaşılan en fazla sayıdaki gemi olarak kayıtlara geçtiği belirtildi.

 

Arkeolog grubunun ayrıca 700'den fazla gemi çapasıyla birlikte ticarette kullanılan bronz ve taş paralara da ulaştığı kaydedildi. Çalışmalarda ayrıca Kleopatra'ya Mısır'ı yönetmesi için güç verdiğine inanılan efsanevi Amun gareb tapınağının kalıntılarına ulaştığı da bildirildi. Oxford Üniversitesi Deniz Arkeolojisi Direktörü Dr Damian Robinson, antik kentle ilgili olarak, 'Şaşırtıcı derecede iyi muhafaza edilmiş.' şeklinde konuştu.

 

Dr Robinson ayrıca çalışmalar sonucunda antik kentin iktisadi özellikleri hakkında da birçok bilginin gün yüzüne çıktığını ifade etti. “Bu arada Yunan ve Fenikelilerden gelen birçok şey var” sözleriyle antik kentteki ticaretin çapına dikkat çeken Dr Robinson, yapılan çalışmaları 'heyecan verici' olarak nitelendirdi.

 

Alıntı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...