Jump to content

Bir Alternatif Evren Eninde Sonunda Bizi Yok Edecek Mi?


ArpiA

Önerilen Mesajlar

ABD’de bulunan Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’nda teorik fizikçi olarak çalışan Joseph Lykke, deney sonucunda bulunan Higgs bozonunu kütlesinin yaşadığımız evrenin doğal olarak istikrarsız olduğuna ve şimdiden milyarlarca yıllık bir noktada tüm her şeyi silmeye doğru gittiğine işaret ettiğini düşünüyor.

 

alternatifevren.jpg

 

Lykken, Boston’da yapılan bir toplantıda açıklamalarda bulunurken BBC, LiveScience gibi medya üzerinde de röportajlarda bulundu.

 

Lykken’in bu konuşmalarında söylediğine göre problem vakum istikrarsızlığı potansiyelidir. Bu vakum istikrarsızlığı bizim evrenimizi tamamen tüketebilecek bir alternatif evrenin ortaya çıkabileceğine yol açacak bir olgudur. Fakat bu kıyamet senaryosu, Higgs ile ilgili bazı hassas sayılara bağlıdır. Lykken BBC’ye konuşurken şunları söyledi, “parçacık fiziğin Standart Modelinde yapılabileceğiniz bir hesaplama var ama önce Higgs bozonunun kütlesini tam olarak bilmeniz gerekiyor.”

 

Bir alternatif evrenin evrenimizi yok etmesi konusuna devam etmeden evrenimizin geleceği üzerine Higgs bozonu parçacığının neden önemli olduğuna biraz olsun değinelim. Öncelikle geçtiğimiz yıl keşfedilen Higgson isimli parçacık kütle olarak Standart Modelin öngördüğü Higgs bozonu parçacığın beklenilen kütlesine yakın bir kütleye sahip. Ancak bir parçacığın ne olduğunu belirleyen tek özellik onun kütlesi değildir. Başka özelliklerinin de yeni deneylerle öğrenilmesi gerekir ve daha sonra Higgson ile Standart Modelin Higgs’i arasında bir karşılaştırma yapılabilinsin.

 

Standart Modele göre Higgs bozonu bütün atom altı parçacıklara kütle kazandıran mekanizmanın temel ögesidir. Bu açıdan çok önemli bir atom altı parçacıktır. Görülen o ki, çeşitli kuantum hesaplamalarında da önemli yeri vardır. Bu nedenle Higgs’i bulmak, eğer o gün ki deneyde gerçekten bulunduysa, bu durum parçacıkların kütlesinin nasıl olduğu hakkındaki teoriyi sadece onaylamaz, aynı zamanda da parçacığın özelliklerinin bilinmesinden önce bilim insanlarına yeni hesaplamaların yapılmasına da izin verir. Buradan yola çıkarak bazı teorik fizikçiler geçen yıl duyurulan deney sonucundaki Higgson veya olası Higgs bozonunun kütle değerini kullanarak çeşitli hesaplamalar yaptılar. Alternatif bir evrenin evrenimizi yok edeceği düşüncesi de bu hesaplamalardan birinin sonucudur. İleride yapılacak deneylerin, bulunan Higgson parçacığının Standart Modelin öngördüğü Higgs bozonu olduğunu onayladığını ve bulunan kütle değerinin de gerçekte olanla aynı olduğu düşünelim. Örneğin, yeni parçacığın (Higgson) kütlesi yaklaşık 126 milyar elektron volt (GeV) veya protonun kütlesinin 126 katıdır. Eğer parçacık gerçekten Higss ise, bu kütle değeri evreni uzak gelecekte yıkıcı bir sona götürecek bir şekilde evreni temelde kararsız yapmak için gerekli olan şeyin kendisi olarak ortaya çıkar. Yani Higgs bozonunun bu kütle değerine sahip olması var olan fizik kuralları nedeniyle evrenimizin geleceği hakkında bilim insanlarına fikir verebilir. İşte bu nedenle çok yüksek maddi imkanların seferber edilerek bu parçacığın aranması önemlidir ya da önemli kılan özelliklerinden biridir diyebiliriz.

 

Standart Modele göre Higgs alanının her yerde olduğu düşünüldüğü için, bu durumda Higgs alanı evrendeki boş uzay-zaman vakumunu etkiler. Bu da evren hakkında yapılan kuantum hesaplamalarını ve teorilerini doğrudan ilgilendirir.

 

Tekrar Lykken’in Higgs parçacığı ve evrenin geleceği üzerine yaptığı hesaplamaya dönelim. Higgs benzeri parçacığın (Higgson) keşfinden sonra, Lykken bir kuantum dalgalanması için potansiyel oluşturan bir hesaplama gerçekleştirdi. Kuantum dalgalanmasından kasıt, “her şey silinip süpürülmeden önce” ve ışık hızında genişleyen düşük enerjili bir kabarcık oluşturacak bir olay ifade edilmektedir.

 

milyarlarca yıl içinde bu olayın olmayacağını yani evrenimizi tüketecek bir alternatif evrenin henüz ortaya çıkmayacağını öngörüyor – zaten bu dönem evrenin son aşamasına dair bir işaret olacaktır.

 

Hesaplamalara göre, bir alternatif evren olarak düşündüğünüz bir küçük kabarcık belli bir yerde görünecek ve sonra o dışa doğru genişleyecek ve bizi yok edecek.

 

İleriye baktığımızda, parçacık fizikçileri Higgs bozonunun kütlesinin hassas olarak bulmaya ihtiyaçları var. Eğer son deneydeki bulunan parçacığın kütlesinin değeri tahmin edilen değerinden sadece yüzde 1-2 gibi bir farklılık olsa bile Lykken’in hipotezi bir kenara fırlatılabilir.

 

Kuark.org

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

çok güzel yazı başka birisinin fizikle ilgilendiğini görmek çok güzel. Kuark.org ki internette bulabileceğiniz en ciddi bilimsel kaynaklardan biridir (tübitak sitesini 10 katlayıp 5 e çarpar tubitak heeee nooluyo diyemeden kendine pantalon dikip giyer :D ) Ancak yazı çok doğru ve bir okada da eksik maalesef, zira burada astranomik ölöüde olasılıklar içerisinden bir tanesi ele alınmış. Nasıl diyeyim atlas projesinde hızlandırıcının çalışması öncesi ortaya atılan "çarpışma olacak ve oluşan karadelik dünyamızı yutacak" diye yazılıp çizilen haberleri ve demeç veren anlı şanlı fizikçileri hatırlayacaksınız muhakkak.

Mümkünmüydü? evet mümkündü ama o kadar atronomik ölçüde düşük bir olasılıktı ki bu nasıl diyim sizin tüm hücrelerinizin aynı andan karar verip kuantum tünelleme ile zıp diye marsa gitmenizden daha düşük bir olasılıktı. (Quantum tünelleme, quantum tunneling araştırın inanılmazdır ya da isterseniz kısa bir tanıtım yazarım bir ara) Dolayısı ile gözardı edildi ve kara delik ortaya çıkmadı :D

 

Bu bahsedilen olasılık yani higgs bozonunun evreni aynı zamanda kararsızlaştırdığı varsayımı burada yazamayacağım kadar düşük bir olasılıktır, fermilab maalesef yarışta geri düşmesinin acısını dışa vuruyor yaptığı başka şey değil aslında. Siz magazin dünyası sanadurun en büyük ve yıkıcı kıskançlıklar, en beter iftiralar bilim dünyasında süregelir.

 

Üstelik en önemli noktayı gözden kaçırmayın, neden temmuz ayında higgs'i bulduk galiba dedilerde şimdi eminiz diyebildiler? Diyebildiler çünkü ilk patlama ve içe çöküp yokolma anını uzatabildiler yani temmuz ayına göre daha kararlı bir mini evren yarattılar aslında :) Şimdi gücünüğ katlıyorlar projenin. En önemli gelişme budur aslında daha uzun kararlı mikro evren yaratabildik. Boşverin siz fermilab'i cern sadece bu proje ile süper iletken teknolojisini bir anda 100 yıl ileri taşımıştır buluşları ile neredeymiş fermilab bu esnada :D Pis yenildiler 6,5 milyar doları kaybetmek için harcarsan adamı harcarlar :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sabah sabah ciddi ciddi açıp makalelerini okuduğum tek sitedir :D

Evet bu konuda bir dolu hipotez var buda onlardan yalnızca bir tanesi ve gerçekleşmesi imkansıza yakın olsa da olasılık gözüyle bakıldığı için burada :D

Yazılarınızı merakla bekliyoruz :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

String teorisyenlerine göre de brain (yanlış yazmış olabilirim) katmanlarının bu evrenleri ayrı tuttuklarını ve her an herhangi bir sebepten dolayı zayıflıyarak bizim de içerisinde bulunduğumuz herhangi iki evrenin birbirine çarpması sonucu iki evrenin büyük patlama evresine geri dönebileceklerini öngördüklerini hatırladım konuyu okuyunca.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

tam değil bahsettiğiniz ciddi karışık bir teori Sicim teorisi ve BRANE kozmolojisidir Hawking'in m teorisi ile bağlantılıdır ce her pir p brane p+1 spatial boyutunu sabit tutar. D-Brane, S-Brane, Black Brane, Cyclic (küresel) evren teorisi çok karmaşık bir kapıyı açmışınız :) Bir ara onuda yazarım diycem ama ben açıkçası brane teorisinin temellerini zor kavrıyorum (yani kavradığımı sanıyorum)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...