Jump to content

Kader Bizi Bağlamış mı ?


BrandNewDays

Önerilen Mesajlar

Pek çok insan kaderden şikâyet eder. "Kaderin mahkûmuyum" , "Kader bizi bağlamış" , "Kader utansın" gibi ifâdeler hemen her yerde rastlamak mümkündür.

Evet, insan kaderin mahkûmudur. Fakat bu, kendi iradesiyle yaptığı fiillerde değil, erkek veya kadın olması, saçının rengi, boyunun uzun veya kısa olması gibi hususlardadır. İnsan kendi hür iradesiyle yaptığı fiillerde kaderin zorlamasıyla değil, bilerek, isteyerek hareket etmektedir.

Bir zat değerli bir hoca efendiye der; "Hocam, benim kaderimde namaz kılmamak var." Hoca efendi çeşmeyi gösterir ve der: "Kollarını sıvayıp şu çeşmede abdest al. Sonra şurada iki rekât namaz kıl. O zaman kaderinde namaz kılmak olacak."

Evet, Cuma günü ezan okunurken câmiye koşanlarla aynı esnada meyhaneye doğru gidenler, kendi irâdeleriyle bu işi yapmaktadırlar.

"Kader beni bağlamış" diyenlere bir bir tokat atsa veya eşyasını çalsa, "Ne yapayım, benim kaderimde tokat yemek, soyulmak; onun kaderinde tokat atmak ve soymak varmış" dememeleri gösteriyor ki, bu inançlarında samimi değiller. Sırf ibadetten kaçmak, günahlara rahatça dalmak için böyle söylüyorlar.

Böyle utanmaz kimselerin "Kader utansın" demeleri, haddi aşmaktan başka bir şey değildir.

Yüce Allah şöyle buyuruyor: "Biz insana doğru yol'u gösterdik. İster şükreder, isterse küfreder". (İnsan,3)

"Allah cennete dâvet ediyor". (Bakara, 221)

Evet, cehenneme davet yok. Zira bu insan, cehennem için yaratılmamıştır. Fakat oraya gidenler de olacaktır. Meselâ devlet, okulları insanlar yetişsin diye açar. Fakat sınıfta kalanlar da olur, anarşistler de çıkar.

 

 

Şadi Eren

 

 

Gerçeğe Doğru 1 Kitabından Alıntıdır .

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Allah akıl vermiş,iyiyi ve kötüyü ayırt etmek için düşünme yeteneği vermiş.Çoğu şeyde kararımızı veririz ve kaderimizi kendimiz belirlemiş oluruz.Bu cüzi iradedir.Bir de külli irade var ki ne yaparsan yap kendinin değiştiremediği.Örneğin nasıl bir evlilik yapacağın ? Meçhuldür.Kötü tarafları göz ardı etmemiz ve evlenmemiz cüzi irade,buna rağmen o insanın evlendikten sonra iyi biri çıkması külli iradedir.Evet birçok şey nefsimizin elinde ama her insan da bir özelliklerde yaratılmıyor.Bazıları nefsine çok rahat gem vurabilirken diğeri zorlanıyor.Mesela tatlıyı yemek istemese bile çok seven bir insan ile seven ama yemese de aramayan bir insanın o tatlıya karşı tutum ve davranışları bir değildir.Tatlı örnekti.Yani herkesin zaafı ya da bir özelliği farklı şeye olabilir ve bu genelde onun dünyadaki sınav konusu olarak karşısına çıkar.Bu kader konusu o kadar araştırmama,sormama rağmen tam istediğim cevabı (iyi yada kötü) alamadığım,tatmin olamadığım bir konudur.Kukla gibiyiz sanki.İsteğinle ve iradenle bir karar verip işe başlıyorsun bu kezde engeller çıkıp kısmet değilmiş oluyor.Ve bu engeller tekrarlanıyor.Bu da mı kulların elinde ? Seçim yapmayı mı bilmiyoruz ? Diyorum ya karışık konu.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...