Jump to content

Galaksilerin çarpışması kaçınılmaz.


mksubzero349

Önerilen Mesajlar

http://www.veteknoloji.com/resimler/haberler/20120601103835_samanyolu.jpg

Nasa, Dünya'nın içinde bulunduğu Samanyolu ile komşu Andromeda galaksilerinin (gökada) çarpışmalarının kaçınılmaz olduğunu, ancak bunun 4 milyar yıl sonra olacağını bildirdi.

 

 

 

ABD'nin Baltimore kentinde düzenlenen basın toplantısında, NASA'nın Uzay Teleskop Bilimi Enstitüsü'nden (STScI) astrofizikçi Roeland van der Marel, "Oluşturduğumuz model istatistik olarak Samanyolu ve Andromedaarasında kafa kafaya bir çarpışma olacağını gösteriyor" dedi.

 

 

Bilimadamları, çarpışma olacağı sonucuna, Hubble uzay teleskobuyla yapılan karmaşık gözlemlerle, Andromeda'nın hızı ve ilerlediği yönün ölçümlerini yaparak ulaştı.

 

 

M31 adıyla da anılan Andromeda, şu anda 2,5 milyon ışık yılı ötede bulunuyor, ancak Samanyolu'na doğru ilerliyor.

Bu yönelim galaksilerin birbirlerine uyguladığı karşılıklı çekim gücünün yanı sıra, Dünya'yı çevreleyen görünmez karanlık maddeden kaynaklanıyor.

 

 

STScI'dan Sangmo Tony Sohn de basın toplantısında yaptığı açıklamada, Andromeda ve komşusu Samanyolu'nun kaderi hakkında bilim camiasının yaklaşık bir asırdır sürdürdüğü spekülasyonların ardından, sonunda birkaç milyar yıl sonra bu kozmik olayların gidişatı konusunda açık bir fikir edindiklerini belirtti.

 

 

Astrofizikçiler, bu senaryonun bir beyzbol maçında kendisine büyük bir hızla gelmekte olan topa bakan "vurucunun" rolüne benzediğini belirterek, Andromeda'nın galaksimize 2 bin kat hızla gelmesine rağmen, Samanyolu ile çarpışmasına daha 4 milyar yıl gerektiğinin altını çiziyorlar.

 

 

Ayrıca, Hubble'ın sağladığı veriler ışığında hazırlanan bilgisayar simülasyonlarına göre, iki galaksi arasındaki buluşmadan sonra bunların tamamen birleşmesi için iki milyar yıl daha gerekiyor.

 

 

Astronomlar, bu çarpışmadan eliptik biçimli tek bir galaksi ortaya çıkacağını söyleyerek, düz bir galaksi olan Samanyolu'nun bu çarpışmadan tamamen değişmiş çıkacağını kaydediyorlar.

 

 

Güneşin, galaksinin bir başka bölgesine gideceğini, ancak Dünya'nın ve Güneş Sisteminin tahrip olma tehlikesinin bulunmadığını belirten astronomlar, iki galaksi birbiriyle birleşse bile içindeki yıldızların birbirlerinden çok uzakta olduğunu, bu karşılaşma sırasında birbirleriyle çarpışmayacaklarını ifade ediyorlar.

 

 

Astronomlar, yıldızların, yeni galaksi merkezine göre, değişik yörüngeler bulmak üzere yer değiştireceklerini belirterek, simülasyonların, güneş sisteminin de büyük olasılıkla bugün bulunduğu duruma göre, galaksinin merkezinden çok daha uzağa gideceğini gösterdiğini kaydediyorlar.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şimdilik sonsuz olarak kabul ettiğimiz zaman ve mekan sürekliliğinin yanında, dört milyar yıl aslında o kadarda uzun değil, aslında kısa olarak bile görülebilir. Tabii, resme geriden bakarsak. Biz zaman kavramını, ortalama ömrümüze göre yapıyoruz ve böyle bir hesaplama sonucunda, tabiki böyle bir süre bizim için fazlasıyla ütopik. Ama genel olarak bakarsak, tekrar belirttiğim gibi kısa diyebiliriz. Öte taraftan, insan ırkı artık uzay çağını gerçek anlamı ile başlatmalı diye düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

http://img444.imageshack.us/img444/1251/colisiongallery510x580.jpg

Telif Hakkı: NASA; ESA; Z. Levay and R. van der Marel, STScI; T. Hallas; and A. Mellinger.

1.sıra, sol: Günümüz.

1.sıra, sağ: 2 milyar yıl sonra, Andromeda'nın diski belirginleşiyor.

2.sıra, sol: 3,75 milyar yıl sonra, Andromeda görüş alanını dolduruyor.

2.sıra, sağ: 3,85 milyar yıl sonra, çarpışma.

3.sıra, sol: 3,9 milyar yıl sonra, yıldız oluşumları sürüyor.

3.sıra, sağ: 4 milyar yıl sonra.

4.sıra, sol: 5,1 milyar yıl sonra, Andromeda ve Samanyolu'nun çekirdekleri 2 parça halinde görülüyor.

4.sıra, sağ: 7 milyar yıl sonra, geceyi aydınlatan çekirdek.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...