Jump to content

Tamamı elmastan oluşan gezegen


Ashtar Sheran

Önerilen Mesajlar

Dünya'dan 4 bin ışık yılı uzaklıkta elmastan oluştuğu düşünülen bir gezegen tespit edildi.

 

Avustralya'nın Melbourne kentindeki Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nde çalışan uluslararası gökbilimci ekibi, Samanyolu galaksisindeki eski ve büyük bir yıldızın, zamanla elmastan gezegene dönüştüğünü ortaya çıkardı. CHA'nın haberine göre, bu 'mücevher' dünya, bizim Güneş sistemimizin en büyük gezegeni Jüpiter'den daha büyük...

 

ABD, Avustralya, Almanya, İtalya ve İngiltere'den bilim insanlarının oluşturduğu araştırma ekibinin tespitlerine göre, gezegen çok yoğun bir kütleye sahip ve büyük ölçüde karbondan oluşuyor. Yoğunluğundan dolayı karbon zamanla kristalleşti ve gezegenin jeolojik yapısı elmasa dönüştü.

http://media2.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/SectionsThumbnails-TSM-Colorbox/_Cover/110826-ELMASS.jpeg,hlarge.jpg

ÖLÜ BİR YILDIZIN KALINTISI

 

Ekibin başındaki Profesör Matthew Bailes, "Gezegenin tarihi süreci ve inanılmaz yoğunluğu, bize onun geçmişi ve şu andaki durumu hakkında ipuçları veriyor" dedi. Bailes ve ekibine göre, elmas gezegen, dış tabakalarını ve gücünü kaybetmiş ölü yıldız (pulsar) PSR J1719-1438'in kalıntısı.

 

Elmas gezegen, PSR J1719-1438'in etrafındaki dönüşünü 2 saat 10 dakikada tamamlıyor. İki gök cismi arasındaki mesafe ise sadece 600 bin kilometre. Nötron yıldızları da denen pulsarlar, sadece 20 kilometre çapındaki bir alanda, 1 saniyede yüzlerce kez dönerek, radyasyon ışınları yayıyor.

 

Bu ışınların Dünya'ya ulaşması sayesinde elmas gezegen Avustralya, İngiltere ve Hawaii'deki dev teleskoplar tarafından belirlenebildi. Araştırma sonuçları bilim dergisi Science'ta yayınlandı.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Aslında NASA'nın görüntülediği Dünya benzeri Gezegen 1 tane değil, 2 tanesi açıklandı diye biliyorum, fakat kendi düşüncemle bence 5'e yakın yada fazla Dünya benzeri Gezegen var, ayrıca açıklananların da ulaşılması 'bugünkü" teknoloji ile imkansız olarak nitelendiriliyor. Elmas'tan bir gezegen :D aslında bizim gezegenimiz de bir bölüm elmastan oluşmakta, Gezegenemiz "astereod"lerden oluşmakta astereoidler maden barındırır yani elmasta vardır ;)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

benim gecen sene aldıgım bir habere göre rusyadaki bilim adamları bu dünyanın giderek yaşanılması güç olmaya başladıgı için dier sıfır yani eldeğmemeiş :) dünyalara daha çabuk gidilebilmesi için çalışmalar yapılmaya başlanılmış yeni dünyayamı gidiyoruz ne ?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bence bu doğumu sırasında patlamış bir Yıldız, yada sadece bir Gezegen, çünkü ortalama bir yıldızın ömrü ortalama olarak 6-10 milyar sene arasıdır, ortalama büyüklükleride Dünya'nın 150-200 katıdır (Yada 150bin 200binde olabilir o kısmı gerçekten unuttum.). Normal bi Gezegen olma ihtimali yoksa doğumu sırasında patlamış ölmüş bir Yıldız'dır...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bence bu doğumu sırasında patlamış bir Yıldız, yada sadece bir Gezegen, çünkü ortalama bir yıldızın ömrü ortalama olarak 6-10 milyar sene arasıdır, ortalama büyüklükleride Dünya'nın 150-200 katıdır (Yada 150bin 200binde olabilir o kısmı gerçekten unuttum.). Normal bi Gezegen olma ihtimali yoksa doğumu sırasında patlamış ölmüş bir Yıldız'dır...

 

Kendisi gezegenden çok yıldız kalıntısı, merkez yıldızın (PSR J1719-1438) süpernova sonucu dış katmanlarını atmasıyla oluşmuş ve sıkışan çekirdeğin yörüngesine geçmiş.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ethem DERMAN

 

 

http://www.evreninsirlari.net/sayilar/s91/s1_files/image004.jpgBazı ötegezegenlerin sadece elmastan oluştuğuna dair ilginç popüler bilim haberlerini okumuşsunuzdur. “55 Cancri e” ötegezegeninin iç yapısı büyük miktarda elmas ve grafitte oluştuğu ileri sürülmüştür. Gökbilimciler bu gezegende maden ocağı açarak elmas çıkartıp zengin olmak istemezler ama yaptıkları araştırmanın da ses getirmesini isterler. Belki okuması-anlaması güç bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum. Tüm kayalık gezegenlerin iç yapısına baktığımızda bunların katmanlaşmış olduğunu görürüz.

Her zaman daha ağır elementler çekirdekte, hafif elementlerde kabukta bulunur. Bunun nedeni de çekim etkisidir, ağır elemente daha fazla kuvvet uygulandığı için o merkeze doğru yol alır, o zaman da merkez bölgesindeki hafif elementlere yer kalmaz, onlarda yukarıda kabuk yöresinde bulunur. Gökbilimciler bunu nereden bilirler diye sorarsanız, örneğin yerin kütlesi ve yarıçapı bilindiğinden ortalama yoğunluğunu biliriz. Ama üstünde yaşadığımız kabuktaki kayaların yoğunluğuna baktığımızda yerin ortalama yoğunluğundan çok düşük olduğunu görürüz. O zaman deriz ki iç yapıda bol miktarda ağır element var.

Kütlesi büyük fakat yarıçapı yer yöresinde olan ötegezegenleri “Süper-Dünya” sınıfına girer. 55Cnc e ötegezegeni 8 dünya kütlesinde olmasına karşın yarıçapı yaklaşık 2 yer yarıçapı kadar. O zaman hemen diyebiliriz ki ortalama yoğunluğu çok yerden çok fazla. Diğer taraftan dünyamız güneş çevresinde 364 günde bir dolanırken bu ötegezegen yıldızı çevresinde 18 saatde bir dolanmaktadır, yani güneşine çok yakındır ve dolayısıyla yüzeyi çok sıcaktır.

http://www.evreninsirlari.net/sayilar/s91/s1_files/image005.jpg

Başka yıldızların çevresinde dolanan ötegezegenleri keşfettiğimizde onların kütlesini ve yarıçapını saptayabiliyoruz. O zaman onları bir kütle-tarıçap grafiği üzerinde noktalarız. Ayrıca bu grafik üzerinde eğer bir gezegen sadece sudan (H2O), karbondan ©, silisyum karbitden (SiC), magnezyum sülfitden (MgSO3) veya demirden (Fe) meydana gelmişse kütlesi ve yarıçapı ne olurdu çizgileri de yer almaktadır. Üsteki şekilde bu grafiği ve bugüne kadar keşfedilen Süper-Dünya sınıfındaki ötegezegenlerin yerini görüyorsunuz. 55Cnc e ötegezegeninin ölçülen iki yarıçapı mavi ve kırmızı renklerde gösterilmiştir.

Bu ötegezegen Karbon ve SiC çizgilerinin üzerinde olduğu hemen fark ediliyor SiC molekülü çok sert olup sanayide aşındırıcı olarak kullanılır. Bu koşullarda bulunan karbon ise ya grafit ya da elmas yapısında olması gerekir. Gökbilimcilerin işte saf elmastan oluşmuş dedikleri bu tür ötegezegenler. Ama diğer taraftan biliyoruz ki %100 karbondan oluşmuş gezegen olamaz. Yerdeki karbon miktarı %0.1 yani binde birdir.

Grafikte en üstte gözüken Kepler 11-d, 11f ve GJ1214b ötegezegenleri sadece sudan oluşma çizgisinin üzerinde yer aldıklarından su ile oksijence zengin, dış katmanları gaz olan bir yapıdadır. 55Cnce ise tamamen farklı bir yapıda olmalı. Gezegenlerde katmanlaşma olduğunu da bildiğimize göre farklı elementleri bir karışımı olmalıdır.

Aşağıdaki grafikte eğer bu gezegen C, Fe ve SiC’den oluşmuş ise hangi oranlarda karışımı gözlenen kütle ve yarıçapı karşılar sorusunun yanıtını vermektedir. Sağdaki grafikte ise bu kez SiC yerine MgSiO3 alınmıştır. Mavi ve kırmızı alanlar ölçülen iki farklı yarıçapa karşılık gelirken beyaz alanlar gözlenen yoğunluğu sağlamıyor demektir.

 

Resim-1. Grafik anlatım.

Mavi veya beyaz alan üstünde bir nokta seçerseniz 55Cnce’nin kimyasal yapısını belirliyorsunuz demektir. Seçtiğiniz noktadan her üç eksene dik çizdiğinizde elde ettiğiniz oranları toplarsanız 1 olduğunu yani %100 olduğunu görürsünüz. Bu grafiğe “Ternary Diagramı” adı verilmektedir.

Sonuç olarak gökbilimciler gezegenleri çalışırken ya yeri referans alırlar veya yukarı bakarak farklı yapıda olanları araştırırlar. Yapılarını anlamak açısından da bazı basit teknikler kullanırlar ama unutmayalım saf elmastan oluşmuş bir gezegen olmaz.

Ethem DERMANProf.Dr. Ethem DERMAN; TAMSAT derneği kurucu üyesi olup, astronomi ve uzay bilimleri konusunda TAMSAT-Genç takımında bilim danışmanıdır. Ankara Üniversitesi’nden öğretim görevlisi olarak 2012′de emekli olmuştur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...