Jump to content

Baron Samedi ve Voodoo İnancı


sirius

Önerilen Mesajlar

Voodoo dini bütün kültler arasında en ilginci ve belki de bu denli metafiziksel unsuru en çok içerendir. Çünkü voodoo rahipleri tanrı dedikleri loalar (yani tek Yaratıcı'nın yarattığı ruhlarla) direk bağlantıya girerler ve evokasyonla (bedenlerine alarak) onlara kanal olurlar. Bu tanrılar bir voodoo rahibinin bedenini kullanarak insanlara şifa verir, yargılar ve vaazlarda bulunurlar.

 

Her tanrının karakteristik yapısı söz konusudur. Loalar arasında en meşhur olanı, saygı duyulanı Baron Samedi'dir.

 

http://www.blackphoenixtradingpost.com/baron-zoom.gif

 

Baron Samedi, Kendi ailesi olan bir loadır ve aileinin başını yönetir. Kurnazlığı ve espiritüel kişiliğiyle karşımıza çıkar. Silindir şapkası, takım elbisesi ve hınzır cümleleriyle tanınır. Bol küfür etmeyi sever ve evoke edenin bolca küfür etmesini ister. Adak olarak genelde içki ister çünkü içkiyi çok sever.

 

Kendisi ölümün ve büyünün tanrısı olarakta anılır. Bütün ailesi ölümle alakalıdır ve vevesinde göreceğiniz üzere bir tabut figürü vardır. En çok haitide tapılır.

 

Diğer adları Baron Cimetiere (mezarlık baronu) ve karısı Madam Brigitte.

 

Şunu eklemeden geçemeyeceğim Azize Brigitte hristiyanların inandığı bir azizedir. Lakin asıl kökeni keltlerdir ve druid inancında ateşin ve ilkbaharın tanrıçalarından biridir. Bu tanrıça hristiyanlığa azize ve hristiyanlıktan da vodoo dinine loa olarak geçmiştir. Vodooo dinini hristiyanlar ele geçirmeye çalıştığında vodoo rahipleri loaların formlarını aziz ve azizelerin altına saklamışlar ve bazı aziz-azizelerde loa olarak geçmiştir. Bu sebepledir ki vevelerde hristiyanlığa ait bolca unsur görebilirsiniz.

 

Diğer kültürlere nazaran loalar çok daha değişken yapılıdırlar. Yani eski çağ kıyafetler içerisinde değildir. Bunun nedeni sürekli tapınılmaları ve evokasyon yöntemi ile bedenlenmeleidir. Bu kadar insanlarla iç içe yaşayan bir formun eski bilinçte kalması mümkün değildir. Bu yüzden Baron Samedi'nin şu an için en önemli formu silindir şapka ve takım elbisedir. (bÜyük olasılıkla bu loanın ilk formu çok daha farklıdır. Loalar insanlıkla eşzamanlı olarak değişebilir, bu açıdan büyü dini olarak günümüzde tek bu denli aktif kullanılan vodoo'dur.)

 

Aşağıda Baron Samedi'yi çağırmak için vodoo veve'sini veriyorum. Lakin çağırım için bu yeterli değildir, kutsal günü ve kutsal vodoo dilindeki (Bu dili sadece rahipler bilir, ilk uyumlama ayininde loalar rahibin ruhunu yer altına çeker bilgiyi yükler ve geri gönderirler.) çağırımı yapılmalıdır;

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/VeveBaronSamedi.svg/220px-VeveBaronSamedi.svg.png

 

Sirius

sirius tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...