Jump to content

En yaşlı ve bir o kadar da uzak


Ashtar Sheran

Önerilen Mesajlar

Hubble uzay teleskobu, Büyük Patlama'dan sadece 480 milyon yıl sonra, yani evrenin çocukluğunda varolan, rekor uzaklıktaki bir gökadayı gözler önüne serdi.

 

Gözlemi yapan araştırmacıların yer aldığı California Üniversitesi'nce yayınlanan açıklamaya göre, gökadanın bize ulaşan ışınlarının bundan 13,2 milyar yıl önce yola çıkmış olduğu Hubble Uzay Teleskobu tarafından kızılötesi cihazlarla tespit edilmiş. Gökadanın, evrenin şu anki yaşının sadece yüzde 4'ü kadarken varolduğu ve şimdiye kadar gözlenenler arasında en eski ve bize en uzak gökada olduğu belirtiliyor.

 

Araştırmayı yapan bilimciler Richard Bouwens ve Garth Illingworth, uzayda uzağa bakmanın geçmişe gitmek anlamına geldiğinin altını çizerek, bu gözlem ile Büyük Patlama'dan 200 ila 300 milyon yıl sonra oluşmuş ilk gökadalar dönemine kadar uzanan bir yolculuk yapmış olduklarını varsayıyorlar.

http://media3.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/Bilim%20Yeni/110126-uzakgalaksi.widec.jpg

 

Bu ilk nesil gökadaların yaydığı ve 13 milyar yıldan uzun bir süre boyunca saniyede 300 bin kilometrelik hızla yol alarak teleskoplarımıza ulaşan morötesi ışınlar, evrenin çocukluğu ve gençliği konusunda araştırmacılara eşsiz bilgiler sunuyor. Gökbilimciler, evrenin genişlemesiyle gökadaların birbirlerinden uzaklaştıklarını ve yaydıkları ışınların dalga boyu sayesinde bulundukları yerin hesaplanabildiğini kaydediyorlar.

 

Gökbilimciler, 2014'te fırlatılması öngörülen James Webb uzay teleskobunu, evrendeki daha uzak noktaların sırlarını keşfetmek üzere sabırsızlıkla bekliyorlar.

 

Özgün bilimsel makaleye ulaşmak için tıklayın.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...