Jump to content

Aşktın Sen Gidişinden Bildim Seni - Cemal Süreya'yı Anıyoruz


schizophrana

Önerilen Mesajlar

]Benim için anlamı çok büyük olan şair. Hatta belki de en sevdiğim şair.

 

 

T24 - Cemal Süreya, ölümünün 20. yılında anılıyor. Süreya'yı anma töreni Kadıköy'de bulunan Öteki Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.

 

Türkiye Yazarlar Sendikası, 9 Ocak'ta Cemal Süreya'yı 20. Ölüm Yıldönümü'nde Kadıköy'deki Öteki Kültür Sanat Merkezi'nde saat 18.00'de başlayan etkinliklerle anıyor.

 

Mehrizat'ın sunacağı etkinlikte, Cemal Süreya Şiir Ödülü'nü kazanmış şairler (Enver Ercan, Altay Öktem, Gülce Başer ve Kaan Koç) Cemal Süreya'yı anlatacaklar. Nurullah Can ise Cemal Süreya'lı anılarını dinleyicilerle paylaşacak.

 

Etkinlikte ayrıca Mihriban Çumralı yönetimindeki Şiir Tiyatrosu Oyuncuları da, Cemal Süreya'nın şiirleriyle yaşamından kesitler sunacağı, 'uçurumda açan' temalı bir oyun sahneye koyacak.

 

Kimdir ?

 

1931 yilinda Erzincan’da dogdu. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi (1954), Maliye Bakanligi'nda müfettis muavini ve müfettis olarak çalisti. 1965’te istifa ettiyse de 1972’de Ankara’da yine ayni ise döndü. Bir ara Istanbul’da, Darphane Müdürlügü yapti.

Ilk siiri, Mülkiye Dergisi'nde (Ankara, 8 Ocak 1953) çikan Cemal Süreya, buluslari ve söyleyis biçimiyle, Ikinci Yeni Siiri'nin karanligini giderdi; gelenekten yenilik yaratti; zarif, pariltili siirler yazdi. Kendi adiyla ya da Osman Mazlum imzasiyla, siir üzerine yazilari, elestirileri de aranan yazilar oldu.

Aylik Papirüs Dergisi'ni üç kez çikardi. Nisan 1977’de, Ankara’da çikmaya baslamis aylik edebiyat dergisi Türkiye Yazilari’nin yönetmeniydi ama 3. sayida dergiyle iliskisini kesti.

Ilk kitabini (Üvercinka) 1958’de, ikinci kitabini (Göçebe) 1965’te, üçüncü kitabini (Beni Öp Sonra Dogur Beni) 1979’da yayimlandi. Bunlari, Güz Bittigi (1988) ve Sicak Nal (1988) adli siir kitaplari izledi.

Ilk üç kitabindaki siirleri, yeni ilâvelerle 1984’te yeniden yayimlandi: Sevda Sözleri (Toplu Siirler, Uçurumla Açan adli yeni bölümle). Sapkam Dolu Çiçekle (1976), Günübirlik (1982) bir takim denemeleri toplayan eserleridir.

Üvercinka ile Yeditepe Siir Armagani’ni, Göçebe ile Türk Dil Kurumu Siir Ödülü’nü, son iki kitabiyla da Behçet Necatigil Siir Ödülü’nü kazandi.

On Üç Günün Mektuplari (1990), 99 Yüz (Izdüsümler-Söz Senaryolari, 1990), Folklor Siire Düsman (1992), Uzat Saçlarini Frigya (1992), dergi ve gazete yazilari Paçal (1992), ‘Olusum’ da Cemal Süreya (1992), Papirüs’ten Basyazilar (1992) eserlerinden bazilaridir. Çocuklar için yazdigi yazilari ise "Aritmetik", "Iyi Kuslar", "Pekiyi" (1993) adlariyla yayimlandi ve adina bir siir ödülü düzenlendi.

 

Kendi Sesinden

 

http://www.dailymotion.com/video/xbhw75_cemal-sureyya-konuyuyor_creation

 

 

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...