Jump to content

Bağımsız Sinema


schizophrana

Önerilen Mesajlar

Bağımsız Sinema” kavramı, ortaya çıkageldiğinden beri değişik tanımlarla anıldı. Tabiri yerindeyse her kafadan bir ses çıktı. Hollywood karşıtlığından doğmuştur, politik olmalıdır, az bütçeyle çekilmelidir…vs. gibi bir çok misyon ve vizyon yüklenmeye çalışıldı.

Elimizden geldiğince “Bağımsız Sinema” hakkındaki kaynakları inceledik. Sabahlara kadar süren tartışmalar yaptık ve sonuçta oldukça net olan bazı çıkarımlar elde ettik.

Bize göre, en temel tanımıyla “Bağımsız Sinema”, yönetmen, senarist veya oyuncuların; yapımcı şirket ve/veya herhangi bir dış etkenin yaptırımlarına maruz kalmadığı, ekonomik açıdan var olan dünya sinema endüstri çarkının dışında kalabilmeyi başarmış, içerik ve bütçe açısından bağımsız olan filmleri genelleyen bir kavramdır. Dilerseniz kavram karmaşasının oluşmaması için bize göre bağımsız olan birkaç film örneği verelim:

Zamani Barayé Masti Asbha (Sarhoş Atlar Zamanı)

Bahman Ghobadi, Sarhoş Atlar Zamanı filminin çekimleri sırasında yapımcısının vaad ettiği parayı yatırmaması sonucu filmi tamamlamakta zorlanır. Yarı yolda bırakılan yönetmen bazı eşyalarını satmak köydeki herkesten borç istemek zorunda kalır ve filmi ancak bu şekilde bitirir.

http://www.bagimsizsinema.com/wp-content/uploads/2008/11/bahmanghobadi.jpg

Clerks (Tezgahtarlar)

Kevin Smith, Clerks filmini çekebilmek için çok sevdiği “Spider Man” koleksiyonunu satar, kendi adına 10 tane kredi kartı çıkartır ve çalıştığı yerde aldığı maaşları biriktirir. 27,500$’lık bütçeyle çekilen filmin mekanı olarak ise Kevin Smith’in çalıştığı yer olan Quick Stop kullanılır. Patronunun ancak geceleri çekim yapmaya izin vermesinden ötürü, gece-gündüz anlaşılmasın diye film siyah-beyaz formatta çekilir.

http://www.bagimsizsinema.com/wp-content/uploads/2008/11/kevinsmith.jpg

Bu kadar borç altına girerek çekilen “Clerks” Kevin Smith’i hayal kırıklığına uğratmamış, mütevazi bir hayran kitlesi oluşturmuştur. Hatta filmden elde ettiği gelirle “Spider Man” koleksiyonunu bile geri almış, ama yine de şunu söylemeden edememiştir: “Aslında bu şekilde film çekmek bizim çok da önerdiğimiz bir yöntem değildir. Eğer filminiz başarıya ulaşmazsa, hayatınızın geri kalanı boyunca kendinizi ciddi bir borç altına sokabilirsiniz. Fakat diğer yandan biz “kendi filmimizi” çekebilmek için buna göz yumduk. Siz de senaryonuzun aynı şekilde su geçirmez olduğundan emin olmalısınız ”

Pi

Yönetmen Darren Aronofsky, filmin çekimlerine başladıktan sonra filmi bitirmek için yeterli miktarda bütçelerinin olmadığını farkeder. Daha sonra ortak yapımcısı Scott Franklin ona ilginç bir öneride bulunur: “Tanıdığı herkesten 100$ istemek” Aronofsky’nin aklına yatan bu fikir kısa zamanda meyvesini verir ve filmi tamamalamak için gerekli olan 60,000$ toplanır ve Pi’nin çekimleri tamamlanır.

http://www.bagimsizsinema.com/wp-content/uploads/2008/11/pi.jpg

Diğer yandan bağımsız olmayan filmlere de örnek verelim.

The Fountain

Pi”nin ve “Requiem For A Dream”in başarısından sonra “Warner Bros Pictures”ın dikkatini çeken yönetmen Darren Aronofsky,100 milyon $ değerinde bir bütçeyle “Fountain”ın çekimlerine başlar. Kısa zamanda gişe kaygısı kendini gösterir ve “Warner Bros Pictures” filmi iş yapmaz ve senaryosunu çok karşık bulduğunu söylerek bütçeyi azaltmaya karar verir. Oyuncuların ayrılması, senaryoya müdahele edilmeye çalışılması ve Darren Aronofsky ile Warner Bros yöneticilerinin arasındaki anlaşmazlık sonucu film çekimleri 4 yıl kadar ertelenir.

http://www.bagimsizsinema.com/wp-content/uploads/2008/11/thefountain.jpg

Ne pahasına olursa olsun bu filmi çekmek isteyen Darren Aronofsky, Warner Bros yöneticilerine kafa tutar ve yapılan pazarlıklar sonunda kazanan taraf olur(ne kadar kazanmış olduğu da tartışılır tabi) ve filmin çekimleri 2006 yılında tamamlanır.

Örneklerden de anlaşılacağı üzere kesin çizgiler koymak ne kadar zor olsa da bir ölçüde düşünceleri netleştirmek mümkün.

Kaynak

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

İzlediklerimden öneri bırakayım.

 

The Man from Earth / Dünyalı (2007)

 

Memento / Akıl Defteri (2000)

 

Run Lola Run / Koş Lola Koş (1998)

 

Andre ile Akşam Yemeği / My Dinner with Andre (1981)

 

Küs Kardeşler Limited Şirketi (2007)

 

Little Miss Sunshine / Küçük Gün Işığım (2006)

 

Sideways (2004)

 

-

 

*** Quentin Tarantino : Bağımsız Sinemanın Yalnız Dehası...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...