Jump to content

Tekillik ve Olay Ufku


paranormalfikir

Önerilen Mesajlar

Tekillik Nedir?

 

Gerçek bir kara delikte her şeyin son bulduğu noktadır.

 

Tekillik kara deliğin merkezidir. Bu yerde fizik kuralları geçersizdir. (Fizik kurallarının geçersizliğinden kasıt; bu alemin fizik kurallarının ortadan kalkması.) Tekillik; çok küçük bir hacim içine sıkışmış inanılmaz büyüklükteki kütle birikimidir. Kara deliğin içine giren her şey sonsuza dek orada kalır.

 

Uzay-bilimi--56-60.jpg

 

Olay Ufku Nedir?

 

Olay ufku, tekilliği çevreler ve kara deliğin yüzeyi sayılabilir.

 

Yukarıda ki görüldüğü gibi, olay ufku kara deliğin sınırlarını gösterir.

Bu sınırı bir kez geçmiş olan her şey kaçmak için ışık hızından daha hızlı hareket edebilmelidir. Hiçbir şey ışık hızından daha hızlı değildir, olay ufkunu geçen her şey kara deliğin içinde kalır.

Olay ufkunu içine giren her şey tekilliğin içinde olacaktır. Bir nesne olay ufkunu geçene kadar kara delik tarafından yutulmaz. Kara deliğin içerdiği kütle ne kadar büyükse; olay ufku da o kadar geniştir.

 

Olay ufku, herhangi bir fiziksel incelemede bulunamadığımız bir uzay parçasıdır. Ne olay ufkundan ötesini bilinen yasalarla açıklama olanağı vardır, ne de orada ne olup bittiğini bilmenin bir yolu vardır. Bir yıldızın olay ufku, yıldızın çökmeden önceki kütlesiyle orantılıdır. Örneğin kütlesi 10 güneş kütlesi olan bir yıldız içe çöküp kara delik haline geldiğinde çapı 60 km. olan bir olay ufkuna sahip olur. Bir kara delik madde yuttukça olay ufkunu genişletir, olay ufku genişledikçe de daha güçlü çekim alanına sahip olur. Kara deliğin olay ufkunda teorik olarak zaman tümüyle durmaktadır. Kimi kara deliklerde iki olay ufku vardır.

Kimileri "olay ufku" terimi yerine kara deliğe pek uygun olmamakla birlikte “kara deliğin yüzeyi” terimini kullanırlar. (Terimin uygun olmamasının nedeni, bir gezegen veya yıldızdaki gibi katı ve gazlardan oluşan bir yüzeyinin olmamasıdır.) Fakat burada birtakım özel nitelikler gösteren bir bölge söz konusu değildir; bir gözlemci kara deliğe ufku aşacak kadar yaklaşmış olabilseydi, kendisine yüzey izlenimi sağlayacak hiçbir özellik veya değişim hissedemeyecekti. Buna karşılık geri dönme girişiminde bulunduğunda, artık bu bölgeden kaçamayacağının farkına varmış bulunacaktı. Bu, adeta "dönüşü olmayan nokta"dır. Bu durum, akıntısı güçlü bir denizde, akıntıdan habersiz bir yüzücünün durumuna benzetilebilir.

 

Öte yandan olay ufkunun sınırına yaklaşmış bir gözlemci, kara delikten yeterince uzaktaki bir gözlemciye kıyasla, zamanın farklı bir şekilde aktığının farkına varacaktır.

 

BH_noescape1.png

 

Kara delikten uzaktaki bir parçacık herhangi bir yönde hareket edebilir. O yalnız ışık hızıyla sınırlıdır.

 

BH_noescape2.png

 

Kara deliğe yaklaştıça uzayzaman onu deforme etmeye başlar.

 

BH_noescape3.png

 

Olay ufkunun içinde tüm yollar parçacığı kara deliğin merkezine sevk eder. Parçacık için kaçış olanaksızdır.

Adreslerinden derlenmiştir.

Tekillik ve olay ufku nedir?

Kara delik - Vikipedi

 

 

İlgili Konu; http://www.gnoxis.com/%C3%A7ekim-kuvveti-ve-kara-delikler-57716.html

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

"Işık Hızı Aşıldığında Tekillik Evreni İkiye Böler"

 

Einstein, her ne kadar ışık hızının aşılamayacağını iddia etse de, iki matematikçi bu iddiasında açık bir kapı buldu.

Einstein Teoremi'ne göre; hiçbir şey ışıktan daha hızlı hareket edemez. Buna rağmen, eğer ışıktan daha hızlı yolculuk mümkünse, iki bilim adamı ne olacağını göstermek için Einstein denklemlerini genişletti.

Einstein'ın Özel Görecelik Teoreminin böylesi bir yolculuğu yasaklamasına rağmen, bilim adamları teoremin, ışık hızını aşan hızların tanımını basit bir biçimde verdiğini söyledi. Avustralya Adelaide Üniversitesi'nden Matematikçi James Hill ve meslektaşı Barry Cox:

"Bu konuyla ilgili düşünmeye başladık ve bunun Einstein Denklemlerinin çok doğal bir genişletilmesi şeklinde olabileceğini düşündük." dedi.

Albert Einstein tarafından 1905'te öne sürülen Özel Görecelik; hız gibi kavramların tümünün nasıl göreceli olduğunu ortaya koydu: Hareketli bir gözlemci, bir cismin hızını hareketsiz bir gözlemciden çok farklı ölçecektir. Ayrıca, görecelik teoremi zaman genişlemesi kavramını da ortaya koydu. Buna göre, hızınızı ne kadar artırırsanız, zaman da o kadar yavaş akar. Eğer iki kişinin göreceli hızı, kendi hızları arasındaki fark ışık hızına yaklaşırsa özel görecelik çöker. Hill ve Cox, teoriyi ışık hızını aşan göreceli hıza bağdaştırmak için genişlettiler. İlginç olansa, ne orijinal Einstein denklemleri ne de yeni genişletilmiş teorem, ışık hızında hareket eden kütleli cisimleri tanımlayabiliyor. Bu noktada her iki denklem fiziksel özelliklerin tanımlanamadığı matematiksel tekillikte çöküyor. Hill yaptığı açıklamada:

"Asıl mesele ışık hızı aşıldığında tanımlanamamasıdır. Öne sürdüğümüz teori sadece ışık hızından daha büyük hızlar için geçerli."

Aslında, tekillik evreni ikiye bölüyor: Her şeyin ışık hızından daha yavaş hareket ettiği birinci evren ve her şeyin ışık hızından daha hızlı hareket ettiği öteki evren. Bu iki alanda fizik yasaları oldukça farklılık gösteriyor.

Işık hızının ötesindeki gizli evren, doğrusu bazı açılardan garip bir hal gösteriyor. Hill ve Cox'un denklemleri, örneğin süper-ışık hızında yolculuk eden bir uzay aracı ne kadar hızlanırsa, kütlesini o kadar kaybedeceği için, sonsuz hıza yaklaştığında kütlesinin sıfır olacağını iddia ediyor. Hill'e göre; bir defa ışıktan hızlı yolculuk etmeniz, tüm fizik yasalarını da değiştirecektir.

Garipliğe rağmen, Hill ışık hızının aşılmaz bir duvar olduğunu kabullenmeye hazır değil. Işık hızını ses bariyeri ile karşılaştırdı. Chuck Yeager 1947'de ses hızından daha hızlı yolculuk eden ilk kişi. Bundan önce, bu yolculuğun yapılıp yapılamayacağı konusunda bilim insanlarının kafaları karışıktı. Çünkü, uçağın parçalara ayrılacağından veya insanın hayatta kalamayacağından endişeliydiler. Hiçbiri de doğru olmadı. Hill, ışık bariyerini aşma endişelerinin de benzer şekilde yersiz olduğunu söyleyerek, "Bunun sadece zaman meselesi olduğunu düşünüyorum." dedi.

 

Kaynak: ''Işık Hızı Aşıldığında Tekillik Evreni İkiye Böler''

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu düşünce bana da çok mantıklı geliyor. Ya da öyle inanmak istiyorum. Başka bir boyuta açılan kapı gibi. Beyaz delikleri araştırabilirsin. Kara deliğin çıkış kapıları.

 

karadeliklerin içine çektiği cisimleri, maddeleri başka bir kapıdan çıkardığını düşünmekteyim belki biraz saçma ama benim düşüncem şahsen bu
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu düşünce bana da çok mantıklı geliyor. Ya da öyle inanmak istiyorum. Başka bir boyuta açılan kapı gibi. Beyaz delikleri araştırabilirsin. Kara deliğin çıkış kapıları.

 

Başka bir boyut.. Aslında tam anlamıyla buydu demek istediğim.. Hemen araştırıyorum Beyazlarıda.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Huzur :

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Black_hole_lensing_web.gif

 

Stephen hawking beyaz delikle solucan deliginin olmadıgını söylemiş. Nasıl yani beyaz delik diye bir şey yokmu ? Garip valla ama bence karadelikler güzel ve sakinleştiriciler bu gife bayılıyorum keşke şöyle 3-4 saat karadelik hareketini izleyebilcegim yada 4-5 dk olsun hadi hd olsun ama bir video olsa yaa cidden çok seviyorum ama real versiyonunun videosunu çok huzur veriyor bana ama bulamadım gitti bir.. Kara delik yazınca hep belgesel geliyor youtubeye..

 

Birde novalar varki.. Off off off tam bir renk cümbüşü havai fişek izleyip eglenenler nova patlaması izlese birde varya..

 

http://www.acikbilim.com/wp-content/uploads/2011/10/SuperNovaReminant.jpg(İlgili resim için kepler süpernovası)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Şu yazıyı okuyun, Hawking'in ne demek istediğini daha iyi anlayacaksınız.

 

>>> http://www.gnoxis.com/stephen-hawking-%E2%80%9Ckara-delik-diye-bir-%C5%9Fey-yok%E2%80%9D-57568.html

 

"Aslında Hawking, ‘kara delik yoktur’ derken 40 yıldır anladığımız şekilde kara deliklerin olmadığını ifade ediyor. Mevcut anlayışa göre, ‘kara delikler, madde ve enerjinin geçmesine izin vermeyen olay ufkuyla çevrilidir’. Başka bir deyişle, geri dönüş yoktur. Bu yüzden kara delikler siyah görünür. Enerji sızmaz, ısı ve ışık üretemezler. Yani termodinamik açıdan, kara delik, tüm enerji ve radyasyonu emen mükemmel bir siyah yapıdır."

 

"Hawking’in bu teorisi, genel göreliliğe dayanıyor. “Kara Delikler için Bilgi Korunumu ve Hava Durumu” (arXiv:1401.5761) adlı makalesinde Hawking, olay ufkunun yerine “görünür ufuk” olarak nitelediği kara deliğin çekirdeğinden çok uzaklarda ışık ışınlarını askıda tutan/beklemeye alan yeni bir kavram olduğunu iddia ediyor. Genel görelilikte, değişmeyen bir kara delik için bu iki ufuk da özdeştir, çünkü ışık bir kara delikten kaçmaya çalışacaktır. Işık ancak olay ufkuna kadar ulaşabilir ve sonra orada tutulur. Ancak görünür ufukta, kuantum teorisine göre enerji ya da kara delikler olunca daha doğru tabiriyle ışık ve bu enerjiyle alakalı bilgi kara deliklerden kaçabiliyorlar. Bu çalışmasıyla bir süredir fizik dünyasının içinde tartışma konusu olan kara deliklerin güvenlik duvarı çelişkisi (firewall paradox) ortadan kalkmış oluyor."

 

 

Huzur :

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Black_hole_lensing_web.gif

 

Stephen hawking beyaz delikle solucan deliginin olmadıgını söylemiş. Nasıl yani beyaz delik diye bir şey yokmu ? Garip valla ama bence karadelikler güzel ve sakinleştiriciler bu gife bayılıyorum keşke şöyle 3-4 saat karadelik hareketini izleyebilcegim yada 4-5 dk olsun hadi hd olsun ama bir video olsa yaa cidden çok seviyorum ama real versiyonunun videosunu çok huzur veriyor bana ama bulamadım gitti bir.. Kara delik yazınca hep belgesel geliyor youtubeye..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bilmem beyaz delikler bencede yok çünkü gerek görsel gerek bilgi açısından hiç bir şey bulamadım bu konuda.. Birde kara delikler yapı olarak 2 taraflı içine çeken delikler oluyor benim bildigim ondan dolayı bir ucundan girip başka bir uçtan çıkmanın olcagını sanmıyorum büyük ihtimal içine çekip moleküllerine kadar parçalayıp yanlarından sızdırıyordur uzaya.. Bir tür ögütücü gibi geliyor bana ama şu uzayda gezerkenki yaptıgı ışık kırılmaları çok hoş etrafındaki.. Böyle o uzaydaki tüm renklerin önünden geçe geçe hepsini renklerini kıra kıra ilerleyişi izlemek isterdim uzadı uzadıya..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

(Kanıtlanmış bir Beyaz Delik yok henüz. Teorikte ve Matematikte ispat edilebiliyor sadece. Bilgi olarak onlarca içerik var, Beyaz Deliklerle alakalı. Gama ışını patlamalarının sinyal içeren bir mesaj olduğunu düşünen bilim adamları var. Beyaz Delikler hakkında bilgi arıyorsan Kuasarları da araştırmalısın.)

 

Beyaz Delik:

 

Tüm maddeyi absorbe eden Kara Deliğin aksine, Evrene madde ve enerji püskürten bir deliktir. Yani Beyaz Delik, Kara Deliğin karşı ucudur.

 

Einstein'in Genel İzafiyet kuramına göre Evrende her şey simetriktir. Kara Deliğin simetrisi de Beyaz deliktir. Dolayısıyla aslında Kara Delik dipsiz bir kuyu değil, ucu Beyaz Delik şeklinde, emilen maddeyi enerji olarak püskürten bir deliktir.

Yani Kara Delik, Beyaz Deliğe bağlıdır. Beyaz Delik de Kara Deliğe bağlıdır. Kara Deliğin sonsuz çekme gücüyle emdiği materyal aynı Evrene veya başka Evrenlere, Beyaz Delik' ten madde ve enerji olarak fışkırmaktadır.

Aşağıdaki resimlere bakınız. Soldaki resim, Kara Deliğin Başka Evrenlere Beyaz Delik olarak açılımını, sağdaki resim ise Kara Deliğin Aynı Evrene Beyaz Delik olarak açılımını göstermektedir.

in-out.jpg

 

Beyaz Delik'ler, teorik ve matematik olarak ispat edilmiş olmasına karşın Astronomlar bugüne kadar hiçbir Beyaz Delik tespit edememişlerdir.

Ancak Evrenin en uzak köşelerinden bile Akıl almaz derecede Enerji kusarak parlayan ve Kuasar adı verilen devasa Galaksilerin, Beyaz Delik olabileceği tahmin edilmektedir. Çünkü bu Galaksilerin ortalarında büyük Kara Delikler olduğu saptanmaktadır.

 

http://www.bilgikitabi.net/58.htm

 

Bilmem beyaz delikler bencede yok çünkü gerek görsel gerek bilgi açısından hiç bir şey bulamadım bu konuda.. Birde kara delikler yapı olarak 2 taraflı içine çeken delikler oluyor benim bildigim ondan dolayı bir ucundan girip başka bir uçtan çıkmanın olcagını sanmıyorum büyük ihtimal içine çekip moleküllerine kadar parçalayıp yanlarından sızdırıyordur uzaya.. Bir tür ögütücü gibi geliyor bana ama şu uzayda gezerkenki yaptıgı ışık kırılmaları çok hoş etrafındaki.. Böyle o uzaydaki tüm renklerin önünden geçe geçe hepsini renklerini kıra kıra ilerleyişi izlemek isterdim uzadı uzadıya..
Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...