Jump to content

Beyin akımını değiştirmek mümkün


ArpiA

Önerilen Mesajlar

Neurobiofeedback Derneği Başkanı Dr. Tanju Sürmeli, insan beynindeki elektrik akımının değiştirilebileceğinin kanıtlandığını söyledi.

http://media2.ntvmsnbc.com/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/Sa%C4%9Fl%C4%B1k/Kanser/beyin44444.hmedium.jpg

 

istemle ilgili çalışmaların ilk olarak 1958 yılında NASA'da başladığını belirten Dr. Tanju Sürmeli, ''İnsan beyninin elektrik akımı ürettiğini biliyoruz. Beyindeki elektrik akımının değiştirilebileceği kanıtlandı. Bununla ilgili küçük bir alet kullanılıyor. Neurofeedback yani sinir geri bildirimi, diğer manada beyine ürettiği elektrik akımını değiştirmeyi öğretmek. Bu tedavi yöntemini ilk olarak 2001 yılında Amerika'dan döndüğümde Türkiye'de uygulamaya başladım'' dedi.Beyindeki elektriksel akım kayıtlarını bir analiz sistemiyle incelediklerini kaydeden Sürmeli, bu yöntemle bir çocukta dikkat eksikliği, hiperaktivite hastalığı, öğrenme güçlüğü, kafasına darbe almışsa beynindeki elektrik akımlarının değişip değişmediğini ayırt ettiklerini, yüzde 95 doğruluk payının olduğunu bildirdi.Tedaviyi uygularken saçla derinin arasına küçük sensörler yerleştirdiklerini anlatan Sürmeli, şöyle konuştu:

 

''Diyelim ki dikkat bölgesinde, normalden daha fazla alfa dediğimiz dalgada bir artış olmuş ya da teta dediğimiz dalgada bir artış olmuş. Bunlar yavaş beyin dalgaları. O bölgede olmasını istemiyoruz ama beyin bunu bilmeden fazla miktarda üretiyor. Oraya küçük bir sensör yerleştirip, kendi beyin dalgasını neurofeedback dediğimiz bir aletle bilgisayar ekranına yansıtıp, kendi beyin dalgasını, beyne izletip, çocuğa kendi beyin dalgası oyun şekline dönüştürülüyor. Kendi beyin dalgasını 3 boyutlu bir oyunda izlerken, dikkatini verdiği zaman teta ve alfa dalgaları düşmeye başlıyor, çünkü bunlar dikkati bozuyor. Onun yerine dikkatle ilgili beta dediğimiz dalgalarda bir artış oluyor. Çünkü beyinde birisi yüksekse diğeri az. Sağlıksız dalgayı azaltırsanız sağlıklı dalganın artması gerekiyor. Bundan yararlanarak, çocuk oyuna başlıyor. Dikkatini iyi verirse, oyun devam ediyor, dikkatini veremezse oyun duruyor. Oyunu devam ettirdiği zaman da beyine ödül verilmesi lazım. 'İyi yaptın' diye bir müzik tonu devamlı gelmeye başlıyor. Dikkatini vermediği zaman bu müzik tonu susuyor, oyun da duruyor ve beyine bu şekilde 30 dakikalık bir seans tamamlatılmaya çalışılıyor. Bu ortam 40 seans sürebiliyor. Bazen de 2 ya da 3 katına kadar çıkabiliyor. Günde 2 seanslık bir çalışma yapabiliyoruz. Bize tedavi amaçlı gelenlerden, çocuklardaki dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğünde hemen hemen herkes memnun kalıyor.''

SİSTEM ZEKA GERİLİĞİNİ GİDERMEDE BAŞARILI

Dr. Tanju Sürmeli, özellikle zeka geriliği olan çocuklarda, bu uygulama öncesi zekalarını ölçtüklerini, tedaviden sonra zekalarında büyük oranda artış tespit ettiklerini belirtti. ''Zeka geriliği olan çocuklarda bu yöntemi uyguladıktan sonra zekalarını ölçtüğümüzde, zekalarında anlamlı olarak 23 vakadan 19'unda önemli derecede bir artış gördük'' diyen Sürmeli, şöyle konuştu:

''Beynimizde dikkat, konsantrasyon ve öğrenmeyle ilgili merkezler bu elektriksel akımlarla işlem yapıyor. Çocuklarda özellikle dikkat eksikliğinde, problem düzeyinde olabilir, hastalık düzeyinde olabilir. Çocuklar bazen düştüklerinde kafalarına darbe alıyor, bu çarpmaların daha önce düşmelerin önemsiz olduğunu öğrenmiştik ama teknolojiyi uygulamaya başladıktan sonra beyindeki elektrik akımında değişiklikler olduğunu, bu değişikliklerin de özellikle dikkat, konsantrasyon, motivasyon, sabırla ilgili merkezlerde olduğunu, çarpmaların buralarda elektriksel akımlarda değişimler yarattığını görüyoruz. Çocukların bunlara bağlı olarak dikkat, konsantrasyon ve öğrenme zorlukları çektiğini görüyoruz. Biz bunları neurofeedback dediğimiz tedavi yöntemine aldığımız zaman önemli derecede yararlandıklarını görüyoruz. Tabii ki tıpta hiçbir şey yüzde yüz değil ama bu grupta yüzde 75, yüzde 80 civarında başarılı sonuçlar alıyoruz.''

Tedavi sürecinde kesinlikle hastaya elektrik verilmediğini kaydeden Sürmeli, ''Bu yöntemde, beyin koşullandırıldığı için istenilmeyen bölgesini değiştirmeyi bilgisayar ekranına bakarak öğreniyor. Kendi beyin dalgasını bir bar olarak düşündüğünüzde, kendi beyin dalgası diyelim 10 santimlik bir bar halinde, bunu azaltmasını öğreteceğiz. Dikkatini verdiği zaman bu bar azalmaya başlar, çünkü sağlıksız dalgalar azalmaya başlar'' dedi.

19 YAŞINA KADAR AYAĞINI SÜRÜYEN GENÇ İYİLEŞTİ

Bir hastasının çocukluk döneminde camdan düştüğü için 19 yaşına kadar ayağını sürükleyerek yürüdüğünü anlatan Sürmeli, ''Üniversite çağında genç bir kişi, üniversiteye yazılmış, fakat motivasyonu çok düşük, okumayı sevmiyor, dikkatini vermekte çok zorlanıyordu. Bu genç şu an ayağını sürümüyor. Yani 9 aylıktan, 19 yaşa kadar ayağını sürüyen, hiçbir fiziki tedavinin de faydası olmamış ya da diğer yöntemlerin hiçbirinin faydası olmamış. Biz beynindeki elektrik akım değişkenliklerini normale getirmeyi öğretince, bu yürümedeki zorluğu çok kısa bir sürede ortadan kalktı. Bununla birlikte konuşmasında, dikkatinde, okumasında, okul başarısında çok güzel başarılar oldu. Şu ana kadar 12 bin hasta bize geldi, 5 binden fazla hastaya bu yöntemi uyguladık'' şeklinde konuştu.

ADLİ SUÇLAR ÖNLENEBİLİR

Bu sistemle ağır ceza gerektiren suçların da önlenebileceğini anlatan Tanju Sürmeli, ''Adli suçlar olayında da Amerika ve Kanada da ağır derecede cezai işlerden dolayı mahkumlar cezalarını doldurup hapishaneden çıktıktan sonra tekrar geriye dönme hızlarının yüzde 80 olduğunu görüyorlar. Bu kişilere uyguladığımız yöntemi uyguladıklarında bu oranın yüzde 20'ye düştüğünü görüyorlar. Beyinde özellikle suç işleyenlerin elektrik akımında düzensizlikler var'' diye konuştu.

Epilepsi (Sara), şizofren, alzheimer, migren, iktidarsızlık gibi hastalıklarda da bu yöntemle başarı sağlandığını dile getiren Sürmeli, tedaviden sonraki gelişmeleri şöyle anlattı:

''Şizofren hastaları, gerçekle gerçek olmayanı ayırt edemiyor, görüntüler görüyor, kulağına sesler geliyor, bu hastalıkta puanlamalar var. Bu puanlamalarda yüzde 20 azalttığı görülüyor. Şizofreni hastalarının uykularını düzenleyebiliyoruz, kendi kendilerini konuşmalarının durduğunu görüyoruz. Şüpheciliklerinin azaldığını ya da kaybolduğunu görüyoruz. Kulağına gelen seslerin tamamen kesildiği bir çok hastamız var. Alzheimer hastalığında da elektrik akımı bozuklukları var. Bunları aynı yöntemle düzenleyip başarılı olduğumuz vakalar var. Hastalığı yavaşlatıyoruz. İktidarsızlıkla ilgili, hastalarımızda da beyindeki elektrik akımını düzenlediğimizde bunların da düzeldiğini gördük. Migren hastalarında da beyindeki elektrik akımlarında bozukluklar olduğu ortaya çıktı. Genel de migren tedavisinde yıllarca ilaç kullanan hastaların, çok kısa bir sürede ilaçları kullanmasına gerek kalmadığını görüyoruz. Uyku bozukluklarının da bu sistemle giderildiğini biliyoruz.''

 

ntvmsnbc

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Çok çok yararlı ve gerekli bir uygluma Tebrikler ,

Hastalık olarak görülen ama esasında kişinin sadece kontrolsüzlüğünden ortaya çıkan problemlerin ana anahtarı olur bu çalışma.

Ve bu çalışma bir an önce geliştirilip tüm anaokullarına&kreşlerde uygulamaya geçmesini dilerim , Ülkenin bir çok yönden düzeyini artıracak bir çalışma aslına bakarsanız..

Bilime aşığım...:thumbsup:

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

https://www.braincenter.com.tr/dikkat-eksikligi/

DEHB, fronto-parietal ağ gibi diğer yolları da etkiler. Karar vermede ve yeni görevleri öğrenmede önemli bir rol oynar. (Bu yüzden buna genellikle “yürütücü kontrol devresi” denir.) Bu ve diğer sinir ağlarındaki farklılıklar, zihinde gezinme ve dürtü kontrolü ile ilgili sorunlar gibi DEHB semptomlarını açıklamaya yardımcı olabilir.
Beyin kimyasalları mesajı iletmek için mücadele edebilir.

okul çağındaki ve ergenlik çağındaki gençlerde, daha küçük genel serebral hacimler dahil, yaygın yapısal beyin anormallikleri ile ilişkilendirilmiştir. Beyin ağları, bilgiyi nörondan nörona ileten beyin hücrelerinden oluşur. Bunu yapmak için, bir nöronun kuyruk ucu, nörotransmiterler adı verilen küçük miktarlarda kimyasalları serbest bırakır. Bu kimyasallar, bir sonraki nöronun ucuna ulaşmak için sinaps adı verilen küçük bir boşluktan geçmek zorundadır. ( Kaynak 📚 Friedman ve Rapoport 2015 )

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bugün, kafa derisinden gelen elektriksel aktivitenin çoğunun kabaca 1 ila 20 Hertz (Hz) aralığında olduğunu biliyoruz. Nörobilim verileri tipik olarak bu aktiviteyi 4 spesifik aralığa veya banda bölmektedir. Her seviye, belirli bir uyanıklık tipine karşılık gelir – en düşük seviyede, delta denilen, kelimenin tam anlamıyla uykudasınız. En yüksek seviyede, yani beta olarak adlandırılır, odaklanmış ve dikkatli olursunuz.

Beyin dalgaları şu şekilde incelenmektedir:

Delta beyin dalgası: 1-4 Hz – siz uyurken beyninizin yaydığı aktivite
Teta beyin dalgası: 4-8 Hz – “bölgeye ayrıldığınızda” veya gerçekten dikkat etmediğinizde beyin dalgalarınız nasıl görünebilir
Alfa beyin dalgası: 8-12 Hz — rahat ama uyanık durumunuz
Beta beyin dalgası: 12-30 Hz – keskin bir şekilde odaklandığınızda noggininizin yayma eğiliminde olduğu beyin dalgalarıdır.

Neurofeedback, beyninizin hangi durumda olduğunun farkına varabileceğiniz ve ardından bilinçli olarak birinden diğerine geçebileceğiniz prensipte çalışır. Odaklanamıyorsanız ve beyniniz çok fazla teta aktivitesi gösteriyorsa, fikir şudur, bir alfa durumuna geçmeniz gerekir. Sürekli endişeli ve öfkeliyseniz ve beyniniz betada hapsolmuşsa, alfaya geçmek istersiniz.

https://www.braincenter.com.tr/neurofeedback-tedavisi/

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

iq testi nasıl yapılır? Zeka nedir? zeka testi neyi ölçer? Kaç çeşit zeka vardır? Farklı iq testi aynı sonucu mu verir? Tüm bu soruların cevaplarını birlikte inceleyeceğiz. Hazırsanız başlıyoruz.

IQ testleri, bilim, mühendislik veya sanatta soyut düşünme gibi belirli durumlarda insanların ne kadar başarılı olacağını tahmin edebilir. Lakin, yaşam dinamiktir. Olağan dışı birçok şeye bağlıdır. Ve bu ekstra kategoriler arasında hırs, sebat, fırsat, net düşünme yeteneği ve hatta şans faktörü vardır.

iq testi soruları nedir? iq testi nasıl yapılır?

Örneğin, önemli tarihsel olaylar hakkındaki sorular, IQ testlerinin “bilgi” kategorisine girer. Bilgiye dayalı sorular, bir kişinin dünya hakkında ne bildiğini test eder. Örneğin, insanların yemeden önce ellerini yıkamanın neden önemli olduğunu bilip bilmediklerini sorabilirler. Bunun gibi akıl yürütme soruları, teste girenlerden kalıpta bir sonraki adımın ne olacağını anlamalarını ister.

https://www.braincenter.com.tr/iq-testi-nasil-yapilir/

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ADHD Students Brain Function Changes: What are adhd symptoms?
What are adhd symptoms? The limbic system in the lower part of the brain manages the behavior. Motivations and long-term memory functions of a person. The nucleus accumbens, prize center of the brain, is an important part of the limbic system. Nucleus accumbens runs prize, pleasure and addiction mechanisms in the limbic system. what does adhd stands for? Dopaminergic axons that extend from ventral tegmental area towards nucleus accumbens. Direct a person to perform the work, duty, action, activity that the person wants and enjoys again with more enjoyment.

The part that directs a child or an adult to do an activity he/she prefers. And wants for hours without getting bored is the nucleus accumbens inside the limbic system within the lower part of the brain. While the student plays games on the computer for hours, happiness and addiction is developed. It is due to the copious amount of dopamine transmitter secreted by nucleus accumbens.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Zekatestimerkezi nerede var? Çocuğumun zeka testi seviyem kaç? Benim zeka testi seviyem kaç? En güvenilir IQ testi hangisi? Yaşa göre IQ kaç olmalı? IQ seviyesini yükseltmek için zekatestimerkezi ne yapıyor? Öğrenci IQ nun yüksek olduğu nasıl anlaşılır? Yüksek normal zeka ne demek? En iyi zekatestimerkezi ve iq testi uygulaması nerede? Üstün zekalı çocuklar nasıl keşfedilir? Tüm bu ve benzeri soruların cevaplarını birlikte inceleyeceğiz.

İdeal olarak, zeka testleri bilişsel kapasiteyi  belirlemektedir. Bu nedenle, başarı potansiyelini anlamamıza yardımcı olan bir kaynak üretmek  gereklidir. Bu olmadan bir eğitim sistemini hayal bile edemeyiz. Bununla birlikte, iq testleri neredeyse bir asırdır uygulanmaktadır.

Herkesin acelesi olduğu veya akıllı telefonlarının başında göründüğü bu dijital çağda, bilgi ve fikirler, farklı türde gürültüler, etkinlikler ve işlerle boğulmak çok kolay. Sonuç? Çoğu gün stresliyiz, zihnimiz aşırı hızlı çalışıyor ve akıl ve ruh sağlığımız olumsuz etkileniyor. En doğru zeka testi nerede yapılıyor?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...