Jump to content

Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır?


Mahfer

Önerilen Mesajlar

Meditasyon kelimesi Latince meditatio kelimesinden türemiş, Derin Düşünme anlamına gelen bir sözcüktür. Anlamı her ne kadar Derin Düşünme olsa da düşünmek ile pek alakası yoktur. Tam tersine düşünmemektir. En yalın tanımı ile Düşüncelerin durduğu farkındalık halidir. Biraz daha açmak gerekirse, içinizden “Denge Sensin” diyin ve gördüğünüz gibi kafanızın içinde bir ağız var ve aynı ağzınızla konuşuyormuşsunuz gibi konuşuyor. İşte bunlar düşüncelerdir. Eğer bunlar – yani düşünceler – yoksa ve bilinciniz açıksa, kendinizdeyseniz meditasyon yapıyorsunuz demektir.

 

Gördüğünüz gibi anlamı çok basittir. Meditasyonun ne zaman ortaya çıktığı gibi bir durum söz konusu bile değildir sevgili arkadaşlarım. Çünkü insanoğlunun – hatta bir canlının – var olduğu süreden bugüne olan bir şeydir. Anlayacağınız hep vardır ve dikkatli olarak incelerseniz hemen hemen bütün din, inanç ve yaşam biçimlerinde karşınıza çıkar. Tabii her bir sistemde farklı olarak isimlendirilmiştir ama uyguladığınız teknikte düşünceler yok, bilinciniz açık ise bu meditasyondur. Uzak doğuda “Manevi Arınma” biçimi olarak isimlendirilir ve şimdide olmak, anda kalmak, gerçek özgürlük gibi kavramlar ile özleştirilebilir. Genel olarak var olan bir yanlış ise meditasyonun din veya benzeri bir şey olduğu yönünde olsa gerek. Tamamen yanlış bir söylemdir. Meditasyon en yalın, farkındalık tekniğidir.

 

Pek çok zaman meditasyon denilince akla; Turuncu kıyafetli ve başında saç olmayan zayıf bir insan, tütsüler, mumlar, mantra ve muntralar gibi bir çok kalıplaşmış görüntüler gelir aklımıza ve tamam bunlar yalan şeyler değildir. Doğrudur ama meditasyon bu değildir. Bunlar sadece meditasyonun dinselleştirilmesinden çıkan yanlış ama gerçek olan biçimlerdir. Bana göre ise tamamen mantıksız. Meditasyon yapmak için turuncu bir kıyafete, meditasyon sandalyesine, kocaman mum ve tütsülere gerek yoktur. Garip oturuş şekillerine ise hiç gerek yoktur. İsterseniz amuda bile kalkıp meditasyon yapabilirsiniz, sorun değildir. Sadece omurganızın dik olması önemlidir o kadar. (Bunun sebebi ise düzgün enerji akışının sağlanması içindir.)

 

Meditasyon yapan insanlar stresten tamamen uzaklaşır. Bu yüzden diyebiliriz ki Meditasyon aynı zamanda bir şifa tekniğidir. Çünkü bugün stres neredeyse günümüzün hastalıklarının büyük bir yüzdesinin çıkış noktasıdır. Meditasyon yapan kişilerin hâli ile konsantrasyonları çok gelişir ve bu bütün hayatına olumlu olarak yansır. Dersleriniz, iş hayatınız hatta insanlar ile gündelik sohbetinize kadar bu değişim gözlemlenebilir. Aynı zamanda dış çevreden çok iç benliğiniz içinde büyük bir değişim söz konusudur. Konsantrasyonu yüksek bir insan duygularını ve mantığını daha iyi bir şekilde kontrol edebilir, izleyebilmektedir.

 

İsterseniz gelin size Meditasyonun asıl amacı olan ruhsal aydınlık yolundaki etkilerinden bahsedelim. Kesinlikle şunu diyebiliriz; Meditasyon farkındalığı geliştirme tekniğidir. Zaten meditasyon yapmanın asıl amacıda farkındalığınızı geliştirmektir. Meditasyon esnasındayken, evrendeki kozmik enerji bütün enerji kanallarınıza (Çakralarınıza) dolar ve temizlemeye başlar. Enerji Kanallarınızın temizlenmesi ise farkındalığınızın artmasına sebep olur. Meditasyon sayesinde ruhsal olgunluğunuz gelişmesine nazaran eş zamanlı olarak Psişik Yeteneklerini geliştirir, ortaya çıkartır. Meditasyon yapmayan biri Psişik Yeteneklerini kullanmaz. (İstisnalar hariç.)

 

İsterseniz gelin artık meditasyonun nasıl yapıldığını öğrenelim. Daha önceden de dediğim gibi hiçbir araca gerek yoktur. Kıyafetiniz veya bulunduğunuz ortam bile önemli değildir. Sizin konsantrasyonunuzu bozmayacak bir ortam, kıyafet yeterlidir. Sadece Omurganızın dik olması önemlidir. Yinede sessiz ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortam, emin olun ki işinize çok yarayacaktır.

 

Yazımızın başında da dediğimiz gibi içinizden Denge Sensin diyen bir ses vardı hani ve bunu durdurmak başlangıç olarak zordur. Bu yüzden bir takım tekniklere ihtiyacımız olabilir. Meditasyon tekniklerini anlamak için şöyle bir örneklendirme yapmamız pekte yanlış olmaz. Bir dere düşünün ve derenin karşısında hazine vardır. Dereye geçmeye biz meditasyon diyoruz ve hazinede mutlak olan, ulaşmak istediğimiz şey. Derede bir çok timsah ve yabani hayvan var (Yani EGO) ve bir kayığa ihtiyacımız var. Bu kayık/sandal bizim meditasyon tekniğimizdir.

 

Zaman içerisinde ise güçleniriz ve direk olarak tekniksiz dereyi geçeriz ama o zamana kadar kayığa ihtiyacımız vardır. Dünya üzerinde beklide binlerce meditasyon tekniği olmasına rağmen benim ve bir çok kişinin tavsiye edeceği teknik İzlemektir. (Vipassana’da diyebiliriz biz buna ama sizin şimdi değişik terimler ile aklınız karışmasın. İlerleyen zamanlarda bu terimler üzerine yazı yazacağım.) Bir kez daha belirtiyorum, meditasyon konusunda ne yapacaksanız en yalın şekilde yapmaya özen gösterin.

 

Birçok şeyi izleyebilirsiniz ama size tavsiyem öncelikle Nefesinizi İzlemektir. Hemencecik gevşeyin. Bu tekniği uygularken bütün farkındalığınızı nefesinize vermeniz gerekir, yani tamamen nefesinizi izlemelisiniz. Burnunuzdan nefesinizi alın ve ciğerlerinize doğru indirin, daha sonra ise diyaframınızı doldurun nefesiniz ile ve bunu yaparken tamamen nefesinizi izleyin. Sonra nefesinizi yukarı doğru çıkartın ve burnunuzdan dışarı doğru bırakın. Unutmayın her adımda nefesinizi izlemeniz gerekiyor. Ve bu işlemi yaparken, dikkat ederseniz düşünceleriniz olmayacaktır. İşte meditasyon yapıyorsunuz. (: Ve tekrar başa dönün ve bir daha yapın. Bir daha, bir daha.

 

Bu işlemi mesela günde 10 dakika yapın. Başlangıç için çok ideal bir zamandır 10 dakika. Ve bunu uygularken düşünceleriniz kaçacaktır mutlaka, sakın canınız sıkılmasın. O sizin düşmanınız değil, hiçbirşey sizin düşmanınız değil ama bir çeşit bağımlı olduğunuz bir şey ve onu gerektiği zaman kullanmak sizin elinizde. Dikkat ederseniz, gerektiği zaman diyorum. Çünkü büyük bilgeler günlük işlerini yapacağı zaman anda yaşarken, düşüncesiz, zihinsizken, düşünmesi gerektiği zaman düşünceyi kullanır. Doğru olan budur.

 

Mantra ve Muntralar hakkında söylemek istediğim birkaç şey var. Meditasyona yeni başladıysanız, okuduğunuz bazı yazılar size değişik el hareketleri ve bir takım uzun sözcükler söylemenizi anlatacaktır. Mantra’nın evrensel olarak çakraları temizlemeye yarayan bir ses, Muntra için ise evrensel olarak çakraları temizlemeye yarayan el şekilleridir diyebiliriz. Ben doğru bulmuyorum açıkçası çünkü meditasyon hiç bir şey yapmamaktır. Ama Muntra’lar ve Mantra’lar birer eylemdir. Eylem varsa nasıl meditasyon halinde olabilirsiniz ki? Sonuçta meditasyon bir çeşit eylemsizliktir.

 

Meditasyon esnasında ki mum, tütsü gibi araçlar sizin bir nesneye odaklanmanızı sağlamak amaçlıdır ama bunlarında doğru olduğunu düşünmüyorum. Ama düşünceleriniz çok yoğun ise daha iyi konsantre olabilmek için bir mum yakabilirsiniz. Bana göre en doğru meditasyon şekli SADECE OTURMAK'dır. Bazılarınız bunu bir teknik olarak görebilir ama en yalın hâldir. Sadece oturun ve nefesinizi izleyin. Sadece oturun ve hiçliği izleyin. Kapatın gözlerinizi, rahatlayın ve izleyin. Bu kadar basittir işte. :-) Karmaşık kurmaşık tekniklere, araç-gereçlere ihtiyacınız yok sizin.

 

Bir daha ki yazımızda görüşmek üzere, iyi günler.

 

Sevgilerle,

Mahfer

Önemli: Yazı tamamen bana aittir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Bu yazıyı yazan eller tam öpülmelik!İşte yaa,arkadaşım tam aradığım yazıydı bu.Heryerde saçna sapan sözcükler,garip hareketler ne o öyle.Ben onları görünce vazgeçme noktasına gelmiştim,ne zor demiştim.Taa ki senin yazını görene kadar,ne de basitmiş meğer.Hemen yarın başlıyorum.Düzenli bir şekilde çalışacağım.Demek ki gerçekten beni diğer psişik güçlere götürecek yol meditasyonmuş.Devamını sabırsızlıkla bekliyorum emeğine sağlık;)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

o zaman gece üsküdar sahile karşı bakıp hiçbirşey düşünmemekte bir nevi meditasyon?

 

aslında hiç bir şey düşünmemek değil , hiç bir şey düşünmediğiniz an sadece odak noktası olarak yani bir anı yakalamaya çalışmanız size onu öyle düşündürüyor. Aslında düşünüyorsunuz fakat, sadece o odak noktasını düşünüyorsunuz. Evet bir nevi meditasyon gibidir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

işte aradığım yazı ! çok güzel yazmışsın. benim gibi yeni başlayanlar için ideal.

 

mum ve tütsü dikkat dağıtmıyorsa ve daha iyi odaklanmayı sağlıyorsa kullanabilir bence.

böyle konularda insan kendine göre olanı, deneyerek keşfetmeli.

 

ellerine sağlık...

:)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...